Trīs mājās pagatavojamu saldējumu receptes

17. jūlijā daudzviet pasaulē atzīmē Saldējuma dienu. 

FOTO: Shutterstock.com

Šajā dienā, protams, jāēd saldējums. Visdažādākajās garšās un krāsās to varat iegādāties veikalā. Varat arī visa ģimene doties uz kādu kafejnīcu, kur mieloties ar glīti noformētu saldējumu vai saldējuma kokteili. 

Taču šo vēso kārumu varat pagatavot mājas apstākļos (receptes vari lejupielādēt), izmantojot visdažādākos augļus un ogas garšas kārpiņu iepriecināšanai. Saldējuma rotāšanai varat izmantot ne tikai upenes, avenes, jāņogas, vēlās zemenes, mellenes, kazenes un ķiršus, bet arī piparmētru lapiņas, šokolādes gabaliņus un saberztus cepumus. 

 

Plombīra saldējums


Sastāvdaļas:

  • 6 olu dzeltenumi
  • 1 litrs saldā krājuma
  • 10 ēdamkarotes cukura
  • 130 g iebiezinātā piena ar cukuru



Pagatavošana:

1. Olu dzeltenumus atdala no baltuma. Dzeltenumam pievieno 6 ēdamkarotes cukura. Pamatīgi sakuļ, līdz dzeltenums kļūst gaišs.

2. Saldo krējumu sakuļ ar 4 ēdamkarotēm cukura. Svarīgi – visiem produktiem ir jābūt istabas temperatūrā. Pavārs rekomendē visu kult ar rokām, nevis ar mikseri – ar rokām gatavots noteikti būs gardāk!

3. Putukrējumam pievieno sakultos olu dzeltenumus, rūpīgi sakuļ.

4. Masai pievieno 130 g iebiezinātā piena ar cukuru – iebiezinātais piens ir lielisks veids, kā nodrošināt, lai saldējums saldētavā nepārvēršas pārslās, bet īstā saldējumā!

5. Masu rūpīgi sakuļ. Ja vēlas plombīra saldējumu, traukam pārklāj pārtikas plēvi un ievieto saldētavā uz trīs stundām. Ik pēc stundas saldējumu rūpīgi samaisa.


Melleņu saldējums


Sastāvdaļas:

  • 3 olu dzeltenumi
  • 250 ml piena
  • ½ vaniļas pāksts
  • 90 g pūdercukura
  • 200 g salda krējuma
  • 250 g sablenderētu melleņu
     

Pagatavošana:

Reklāma
Reklāma

1. Uz pusēm pārgriež vaniļas pāksti, izņem sēkliņas un tās ieliek katlā. Pielej pienu, pieliek arī pašas iztīrītās vaniļas pākstis un uzvāra līdz piena maisījums met pašu pirmo burbuli.

2. Kad tas izdarīts, ar mikseri saputo olas dzeltenumus ar pūdercukuru apmēram 3 minūtes, līdz masa ir gaišāka un gaisīgāka. Mikserim lēnām darbojoties, lej klāt sakarsēto pienu. Pirms lej klāt, izņem vaniļas pākstis.

3. Visu masu liek atpakaļ katlā un uz mazas uguns karsējot, visu laiku maisot, vāra, līdz izveidojas mērce. To var redzēt pēc tā, ka pazudīs putiņas, un ja, pagriežot koka karoti otrādi, pa tās virsu novelk ar pirkstu un paliek strīpa, tad mērce ir gatava.

4. Atdzesē mērci, līdz tā pilnīgi auksta.

5. Kad vaniļas mērce auksta, saputo saldo krējumu, līdz tas ir viegli stingrs.

6. Samaisa vaniļas mērci ar saldu krējumu, pievieno sablenderētas mellenes un visu viendabīgi samaisa. Lej traukā, pārklāj ar pārtikas plēvi un liek saldētavā, lai tas pilnībā sasalst.
 

Ķiršu sulas saldējums


Sastāvdaļas

  • Ķiršu sula no pašu lasītiem ķiršiem
  • Speciālie ledus trauciņi
  • saldējuma kociņi


Pagatavošana:

Ielej sulu ledus trauciņos, ieliek iekšā saldējuma kociņus, ievieto ledusskapī līdz brīdim, kad saldējums gatavs!