Balanda un gārsa - mūsu pavasara superzaļumi. 3 recepšu idejas

Balandas dēvē arī par spāņu salātiem un tautas spinātiem, jo tās patiešām var izmantot ēdienos tieši tāpat kā salātlapas un spinātu lapiņas. Bet – balandas ir krietni vien vērtīgākas par spinātiem!

 

Balanda un gārsa - mūsu pavasara superzaļumi. 3 recepšu idejas

FOTO: Shutterstock.com

Ir izpētīts, ka salīdzinājumā ar spinātu lapām balandās ir trīs reizes vairāk C vitamīna, pusotru reizi vairāk kālija, divas reizes vairāk kalcija un magnija.

Arī gārsa ir īpaša – tā efektīvi veicina vielmaiņu un lieliski tīra organismu, tāpēc sevišķi noder pavasarī ķermeņa attīrīšanas kūrēs.

Putriņā sasmalcinātas, sastampātas lapas palīdz samazināt sāpes un pietūkumu pēc kukaiņu kodieniem, arī bites un lapsenes dzēlieniem.

Gan gārsu tēja, gan sula, gan svaigas lapas salātos labi noder pret saaukstēšanos.

Pēc dārza svētkiem, kurā bagātīgi baudīta grilēta gaļa un šašliki, kā arī vīns un citi stiprāki dzērieni, gārsas salāti palīdz ātrāk atgūt labsajūtu.

Balandu biezpiens brokastīm
● 3–4 saujas balandu lapiņu
● 250–300 g biezpiena vai svaigā siera
● 1–2 tējk. medus
● ābolu vai cits maigs etiķis
● gurķumētras ziedi

1. Balandu lapas izkaisi uz liela šķīvja.

Reklāma
Reklāma

2. Biezpienu rūpīgi samaisi, lai izveidojas krēmīga konsistence, un ar karoti liec uz balandām.

3. Etiķi sakul ar medu un pārslaki biezpienam. Pārkaisi ar gurķumētras ziediem.

Balandu un spinātu salāti
Bļodā ieber pa 200 gramiem mazu balandu un mazu jaunu spinātu lapiņu. Pievieno 2 nomizotus un mazos gabaliņos sadalītus apelsīnus. Citā bļodiņā sakul 150–200 ml liesa jogurta (kefīra vai paniņu) ar 1 ēdamkaroti citrona sulas, ½ tējkaroti pikantu sinepju, sāli, pipariem un šķipsniņu cukura un pārlej salātiem. Pārkaisi ar rīvētu burkānu.

Biezā gārsu mērce
200 g jaunu gārsas lapiņu smalki sagriez un sablendē kopā ar 200 g izlobītu saulespuķu sēkliņu. Pakāpeniski pievieno 200 ml olīveļļas vai dadžu eļļas un sāli. Iepildītu burciņās, mērci ledusskapī var uzglabāt 2–3 mēnešus. Var ziest uz maizes, pievienot kā garšvielu zupām, sautējumiem un citām mērcēm.