Pagatavo mājās restorāna cienīgas beļģu vafeles

Daudzgraudu beļģu vafeļu recepte no šefpavāres Svetlanas Riškovas.
Pagatavo mājās restorāna cienīgas beļģu vafeles

FOTO: Publicitātes foto

Laiskajos brīvdienu rītos, kad tā vien vēlamies palutināt savus mīļos ar kaut ko pavisam īpašu un garšīgu, lieliski piemērotas būs biezās daudzgraudu beļģu vafeles, kas noteikti garšos gan bērniem, gan vecākiem. To pagatavošana ir gaužām vienkārša un tās varam padarīt uzturvielām bagātākas gan izmantojot dažādu veidu miltus, gan izvēloties veselīgas un garšīgas dekorācijas vafelēm. Turklāt vafeļu dekorēšanas procesā noteikti varam iesaistīt bērnus, tādējādi gatavošanu pārvēršot ģimeniskā aktivitātē un arī ēdienu dažādības izziņas spēlē. Par to, kā pagatavot mutē kūstošas, restorāna cienīgas beļģu vafeles, jaunajā “Atklāj Ēstprieku” epizodē pastāstīs Bērnu slimnīcas uztura speciāliste Lizete Puga un šefpavāre Svetlana Riškova.

 

Kādus miltus vislabāk izvēlēties beļģu vafelēm?

Klasiski beļģu vafeles gatavo no baltajiem kviešu miltiem, taču, ja vēlamies padarīt vafeles vērtīgākas no uzturvielu viedokļa, Svetlana Riškova ierastos kviešu miltus iesaka miksēt kopā ar griķu vai auzu miltiem.

“Auzu milti ir bagātīgs šķiedrvielu avots, kas pozitīvi ietekmē gremošanas trakta veselību un ilgstoši nodrošina sāta sajūtu. Tāpat auzu milti satur vairāk olbaltumvielu, un, atšķirībā no citiem miltiem, samaltās auzās ir vairāk taukvielu, tāpēc tām ir lielāka uztura enerģētiskā vērtība. Tādēļ, pievienojot vafelēm auzu miltus, varam parūpēties par ilgstošāku sāta sajūtu, kas noteitki noderēs aktīvam brīvdienu rītam,” stāsta Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas uztura speciāliste Lizete Puga.

Uztura speciāliste atzīmē, ka griķu milti ne vien papildinās vafeles ar patīkamu saldu garšu, bet arī ir vērtīgs dzelzs, aminoskābju, B vitamīna, kālija un magnija avots. Griķu milti ir labs veids, kā daudzveidot savu ēdienkarti un būs vērtīgs produkts tiem, kam uzturā nav atļauts lietot glutēnu. Būtiski atcerēties, ka, izmantojot auzu vai griķu miltus, vafeļu cepšanā, nepieciešams mīklai “ļaut atpūsties” vismaz 30 minūtes, tādējādi ļaujot auzām vai griķiem nedaudz uzbriest.

 

Vai iespējams vafeles pagatavot, neizmantojot govs pienu?

Klasiskās beļģu vafeles ir pagatavojamas no olām, piena, miltiem un sviesta. Kā atklāj Svetlana Riškova, mutē kūstošu beļģu vafeļu būtiskākā sastāvdaļa ir labs saldkrējuma sviests, kas izkausēts un pievienots pārējai vafeļu masai. Tas palīdzēs ne tikai pagatavot perfektu mīklu vafelēm, bet padarīs tās mīkstas no iekšpuses un kraukšķīgas ārpusē.

Reklāma
Reklāma

Taču gardas beļģu vafeles varam pagatavot arī neizmantojot tradicionālās sastāvdaļas, kā  govs pienu, olas un sviestu. Uztura speciāliste Lizete Puga iesaka, ja bērnam ir konstatēta piena olbaltumvielu nepanesība, tad govs pienu var aizvietot ar augu pieniem, piemēram, kokosriekstu vai auzu pienu, tas piešķirs vafelēm arī patīkamu garšas niansi. Savukārt, sviesta vietā var izmantot neitrālas garšas eļļu, kā, piemēram, rapšu vai kokosriekstu eļļu. Lai pagatavotu beļģu vafeles bez olām, noderēs uzbriedinātas sasmalcinātas linsēklas. Tās vislabāk strādās kā saistviela, tad, ja pirms lietošanas tās uzbriedināsim ūdenī, proporcijā 1:3. Uztura speciāliste, atgādina, ka gadījumā, ja konkrēta produkta nepanesība bērnam nav konstatēta, nav iemesla atteikties no kāda produkta lietošanas ēdienkartē.

 

Ar ko dekorēt vafeles, lai tās ir gardas un veselīgas?

Vafeļu dekorēšanai vasarā noteikti varam izmantot sezonālās ogas – zemenes, avenes un mellenes. Tāpat vafeles varam pasniegt arī ar dažādiem krēmiem, mērcēm un pat riekstu sviestu. Šefpavāre Sveltana Riškova dalās ar klasiku beļģu vafeļu recepti, ko papildina ar saputotu krēmsiera un saldā krējuma masu, kam pievienots arī dabīgi kaltēts kokosriekstu pulveris.

Taču, ja vēlamies pagatavot nedaudz liesāku un olbaltumvielām bagātu dekorāciju vafelēm, uztura speciāliste Lizete Puga iesaka vafeles papildināt ar biezpiena un grieķu jogurta krēmu, kam var pievienot nedaudz kļavu sīrupa vai cita dabīga saldinātāja.

 

Kā kopīgu ēst gatavošanu pārvērst par izziņas spēli bērniem?

Šefpavāre Svetlana Riškova dalās ar viņas ģimenē iemīļotu aktivitāti – sastāvdaļu minēšanas spēli. Noteikumi ir pavisam vienkārši -  gatavojot ēdienu, katru reizi pievienojam kādu jaunu “noslēpumaino” sastāvdaļu, kas bērniem ir jāizgaršo un jāatmin. Tas palīdz bērniem ne vien vairāk iesaistīties gatavošanas procesā, bet arī palīdz iepazīt jaunas garšas, kas paplašinās mazo ēdāju zināšanas par dažādu produktu daudzveidību, kā arī motivēs bērnus apēst visu, kas ir uz šķīvja, lai atminētu visus “noslēpumainos” produktus.

Šova “Atklāj Ēstprieku” 7. epizode ar Svetlanas Riškovas dalību: