Cepam maizīti mājās! Kviešu un kukurūzas ciabatta

Man ir ļoti iepaticies maizīti ceptmājās – patīk gan pats gatavošanas process, gan arī gala rezultās. Prieks par to, ka šī maize garšo gan vīram, gan dēlam un nu jau vairs uz veikalu it nemaz negribas iet pēc kārtējā kukulīša. Labāk svaiga, pašu mājās cepta ar zināmu sastāvu.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Pēc šīs receptes maizīte ir ar cietu, kraukškīgu garoziņu un maigu, mīkstu vidu. Autores foto.

 

Visas gatavošanas laikā pieskaroties mīklai, rokām jābūt nomazgātām un iesmērētām ar eļļu. Mīklu nav jāmīca, tikai jāmaisa un jāloka, tā veidojas poras gatavai maizītei, tomēr izveidot lielas poras kā ir īstai ciabattai nav tik viegli, ir japiešaujas, jāiepazīst mīkla.

 

Izmantotās glāzes tilpums 250ml.

 


Sastāvdaļas ieraugam:

 

- 1 glāze kviešu+ 1 glāze kukurūzas milti

 

- 1 glāze ūdens

 

- 1,5 tēj.k sausais raugs vai 15 g svaigais raugs

 

 

Sastāvdaļas tālākai gatavošanai:

 

- 2 glāzes ūdens

 

- 1,5 glāzes kviešu milti+ 1,5 glāzes kukurūzas milti

 

- 1,5 tēj.k sāls

 

- garšviela picai,tā sastāv no oregano,bazilika un majorāna 2 tēj.

 

- eļļa smērēšanai

Ja nav kukurūzas milti, droši iztiekam ar kviešu.

 

Ierauga gatavošana:

Reklāma
Reklāma

 

Vislabāk sākt gatavot vēlu vakarā un otrā dienā turpināt.

Siltā ūdenī iemaisam raugu,pievienojam miltus.Izmaisam un pārsedzam ar pārtikas plēvi un atstājam no 4-12 stundām istabas tempertūrā.

 

Ieraugam pievienojam pārējo ūdeni,mazliet siltu un miltus kopā ar sāli un garšvielām.Maisam ar karoti mīklu līdz tā atlīp no trauka sienām.Mīkla nav jāmīca ar rokām,tikai ar karotes palīdzību.Kopējais maisīšanas laiks var aizņemt ap 20 minūtēm līdz mīkla vairs nelīp pie trauka.Ja nu gadjumā mīkla sanākusi ļoti šķidra,tad pievienojam pa ēdamkarotītei vēl miltus.Bet kopumā mīklai jābūt mazliet lipīgai.

 

 

Trauku,kur raudzēsim mīklu iesmērējam ar eļļu,ieliekam mīklu un arī apsmeŗējam to viegli ar eļļu.Pārsedzam ar pārtikas plēvi un raudzējam istabas tempertūrā 1 stundu.

Pēc stundas mīklas malas stiepjam uz vidu un tā pa visu rādiusu.Tad mīklu  piepaceļam no apakšas un salokam uz pusēm.Turpinam raudzēt 1 stundu,tad atkal mīklu salokam uz pusēm,tad vēl raudzējam 1 stundu un pēdējo reizi pārlokam uz pusēm.

 

Mīklu sadalam 4 daļās- 4 maizes klaipiņos.Mīklu nemīcam,tik sadalam,salokam,pavelkam mīklas malas,šādi izveidojot klaipiņus.

 

 

Liekam maizes kliapiņu uz cepamās plāts,uz kuras ir cepamais papīrs mazliet apbērts ar miltiem.Maizes klaipiņu apberam viegli ar miltiem,apsedzam ar dvieli un atstajam uz 30 minūtēm.Pa to laiku uzsildam cepeškrāsni 220 gradiem.Pašā apakšā liekam trauciņu ar ūdeni.Uz nākamā nodalījuma cepamo plāti ar maizes klaipiņu.Cepam 220 grādos 20 minūtes,ja jums būs mīkla sadalīta 4 klaipiņos.Ja divos klaipinos,tad 40 minūtes.

 

 

Gatavo maizi apsedzam ar dvieli un ļaujam atdzist.

 

Lieki piebilst,ka maize sanāk ļoti aromātiska un šādu maizi prieks ēst.Pēc katras šķēles prasās vēl un vēl.

 

AutoreSerjoga, Maikliņš un Natalija

 

Sastāvdaļas