Sīpolloki ziemai – saldēti, kaltēti un arī marinēti

Zaļie lociņi ir vitamīnu krātuve. Pilnām mutēm tos varam ēst vasarā – zupās, sautējumos, salātos. Ziemas krājumu sagatavošana prasa zināmu meistarību, jo, sasaldējot lokus, tie zaudē krāsu un formu. Tomēr saglabāt vasaras aromātu ir iespējams.
Loki ziemai var būt arī marinētā veidā.

FOTO: Shutterstock.com

Loki ziemai var būt arī marinētā veidā.

Ir vairākas interesantas loku saglabāšanas metodes, kas ļaus vasaras garšu baudīt arī ziemā. Izvēlas labas kvalitātes, stingrus, tīrus zaļos lokus, nomazgā tos, nosusina un sagriež vienāda garuma posmos. 


Saldēšana

Vienkāršākais un visbiežāk izmantojamais veids – ātrā un dziļā sasaldēšana. Produkts uzglabājams 12 mēnešus, pirms lietošanas to nevajag atsaldēt. Lieto salātos, zupās, otrajos ēdienos un uz maizītēm. Saldēšanai der gan sīpolloki, gan puravs. 
 

Bet arī saldēt var dažādi. Piemēram, ledus kubiņos saldēti loki vai arī sagriezti un salikti speciālajos saldējamajos maisiņos. 

 

Saldējot maisiņā, to pirms saldēšanas nenoslēdz, lai mitrums, kas ir lokos, varētu izgarot un neaizņemtu papildus vietu saldētavā. Lokus ber maisiņā plānā kārtā un liek saldētavā horizontāli. Kad tie ir sasaluši, pārber traukā vai maisiņā, kurā tos glabās, un gatavo nākamo kārtu. Šādi saldēti loki ir irdeni un nav sasaluši vienā neizmantojamā ledus klucī. Citas saimnieces pirms saldēšanas lokus ātri apcep eļļā, un tikai tad saldē. 

 

Kaltēšana

Loki saglabā uzturvērtību un ilgi ir izmantojami kulinārijā. 

 

Kur lokus kaltēt? 

  • Cepeškrāsnī 2–3 stundas apmēram 50 grādu karstumā. 
  • Ēnainā, vēsā, sausā vietā istabas temperatūrā, izklājot uz paplātes. Sagrieztos lokus pārklāj ar marli. Šādi žāvēti loki ir gatavi pārlikšanai hermētiskā traukā pēc 7–8 dienām. Uzglabā ēnainā vietā prom no tiešiem saules stariem un mitruma iedarbības.

 

Izkaltēti loki atjauno garšas un tekstūras īpatnības tad, kad tos aplej ar karstu ūdeni. Pēc tam tos izmanto pirmo un otro ēdienu gatavošanā. Svaigā veidā sīpolu un puravu garša dažādām šķirnēm un veidiem atšķiras, taču pēc sasaldēšanas vai žāvēšanas tie garšo praktiski vienādi.

 

Sālīšana

Uz 1 kg zaļumu ņem 250 g sāls. Sasmalcinātos lokus sajauc ar ½ porciju sāls. Liek burkā slāņiem 1–2 cm biezumā un pārber ar atlikušo sāli. Pēdējā kārta ir sāls cepurīte. Zaļumi ar sāli būs gatavi pēc 15–20 dienām, bet izlietot tos ieteicams 7 mēnešu laikā.

Reklāma
Reklāma

 

Marinēšana 

Šis jau ir kaut kas neparastāks. 


Klasiskā marināde

 

Sastāvdaļas

  • 1,5 kg loki
  • 150–170 g pētersīļi un dilles 
  • daži graudi melnā un smaržīgā pipara 
  • sāls un citas garšvielas pēc savas gaumes

 

Lokus nomazgā, nožāvē, sasmalcina. Sagatavo sālsūdens šķīdumu: 100–110 g sāls uz 1 litru ūdens. Ar to pārlej lokus, atstāj uz pāris dienām ievilkties. Pēc 2 dienām sālsūdeni nolej. Noblanšē ar verdošu ūdeni pētersīļus un dilles, kurus pēc tam pievieno loku masai. 
Sagatavo klasisko marinādi ar etiķi, garšvielām, cukuru, sāli, pipariem, pārlej ar to zaļumus. Liek burkās un sterilizē 10–12 minūtes. Liek virsū vāciņus, turpina karsēt zem segām, kamēr atdziest.


Ar medu

 

Sastāvdaļas:

  • 1 kg loki 
  • 200 ml etiķis 
  • 200 ml ūdens
  • 35–40 g medus 
  • šķipsniņa sāls
  • citas garšvielas pēc savas gaumes


Sagrieztos zaļumus liek sausās, tīrās burkās. Sagatavo marinādi: etiķi, ūdeni, medu un garšvielas ātri uzvāra (2–3 minūtes), lej pāri lokiem un burkas sterilizē 10–12 minūtes. Liek virsū vāciņus, turpina karsēt zem segām, kamēr atdziest.


Ar ķiploku kātiem jeb čeremšu 

Lokus un ķiploku kātus nomazgā, sagriež vienādos gabaliņos, aplej ar saldskābu marinādi pēc savas gaumes, liek burkās un pakarsē ūdens peldē 3–5 minūtes. Tad burkas aizvāko un turpina karsēt zem segām, kamēr atdziest. 


Zaļo loku piedeva eļļā

Vēl viens veids, kā ilgstoši saglabāt zaļos lokus, ir uzglabāšana olīveļļā vai citā kvalitatīvā augu eļļā. Sagrieztos zaļumus liek burkās, aizpildot 3/4 trauka, pārlej ar eļļu, aizvāko, tur ledusskapī. Šādi gatavoti loki saglabājas apmēram 6 mēnešus.

Saistītie raksti