Ar ko vislabāk dekorēt saldējumu

Ja esam skrejoši un saldējumu nopērkam veikalā, mazā iepakojumā, mēs pat neiedomājamies, ka to varētu izskaistināt - apēdam un viss, bet, ja saldējumu baudām mājas apstākļos, vērts pacensties un piedomāt arī par tā izdekorēšanu. Šķiet, ka pat garša mainās, ja tas ir skaisti noformēts!

Vai zināji, ka saldējuma ēšana mazina stresu?

FOTO: Aigars Hibneris

Vai zināji, ka saldējuma ēšana mazina stresu?

Pārtikas produktu greznošanai jeb dekorēšanai pieņemts izmantot tos produktus, kas ir izstrādājuma sastāvā. Saldējuma greznošanai ļoti piemēroti ir citrusaugļi. Piemēram, citrona vai aplesīna šķēlīti var iegriezt un uzspraust uz kokteiļa glāzes maliņas vai ielocīt un novietot uz saldējuma porcijas. Lieliski izskatās arī spirāles veidā nogriezta citrusaugļu miziņa.

Saldējuma greznošanai var izmantot pirktus vai pašceptus cepumus un vafeles, šokolādi (graudiņu veidā, sarīvētu vai kā glazūru), kakao pulveri, konfektes, krāsainas cukura pērlītes, rupjgraudainu brūno cukuru, ogas.

Ja dekorēšanai izmanto ābola šķēlītes, tās ieteicams apslacīt ar citrona sulu, lai ābols nekļūtu brūns.

Lielisks dekorēšanas materiāls ir rieksti, eļļas augu sēklas un mandeles. Aromātisku krokantu iegūst, apgrauzdējot šos produktus cukura karamelē.

Jebkurš izstrādājums izskatās grezni, ja to rotā ziedi. Saldējuma dekorēšanai var izmantot, piemēram, kreses, rozes, kliņģerītes, asteres un begonijas ziedus. Ēdami ir dažādu garšaugu - raudenes, bazilika, lavandas, maljorāna, ziemas sīpola - ziedi. Ļoti labi izskatās saldējuma porcija, kas greznota ar aromātisku augu - piparmētras, citronmelisas - lapiņām vai pat nelieliem ziediņiem.

Daži interesanti fakti par saldējumu

- Latvijā viens cilvēks gadā apēdot gandrīz 8 litrus saldējuma, bet ASV - ap 20 litriem.

Reklāma
Reklāma

-73% Latvijas iedzīvotāju saldējumu ēd vismaz reizi nedēļā.

- Sicīlijā, piemēram, saldējumu gatavo no ēzeļmātes piena, bet šim nolūkam var izmantot arī kazas pienu, piena sūkalas un pat sauso vīnu, ja tā alkohola saturs nepārsniedz 10,5-12,5%.

- ASV zinātnieki atzinuši, ka saldējums palīdz uzveikt stresu, jo tas, tāpat kā visi piena produkti, satur aminoskābi triptofānu, kam piemīt nomierinošs efekts.

- Beļģijā saldējums tiek ražots arī suņiem. Tas ir liela kaula formā un bagātināts ar gaļas ekstraktu.

 

Avots: Zigrīda Ansberga "Saldējums. Deserti un kokteiļi" (izd.Zvaigzne ABC).