Ja gaļa uz pannas sprēgā

Ir vairāki iemesli, kāpēc gaļa uz pannas mēdz sprakšķēt, — tai kaut kas nav pa prātam gluži kā jaunam skuķim, kas sprēgā, nonākot emociju krustugunīs.

Foto: Imants Ķīkulis

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: Imants Ķīkulis

Nepareiza cepšana

Izrādās, ir iespējams gaļu cept nepareizi un tāpēc likt tai sprakšķēt. Lai tas nenotiktu, pirms cepšanas marinēta un skalota gaļa noteikti jānosusina. Gaļu nedrīkst pārcept, jo tā zaudē sulī-gumu. Gaļa jāliek jau sakarsētā pannā un jāapcep ātri, pirms sāk izdalīties sula, tad tā būs mīksta.

 

Nav nogatavināta

Sulīga un aromātiska uz pannas gaļa ir pāris stundu pēc kaušanas. Vēl pēc dažām stundām tā sastingst, muskuļaudi saraujas un gaļa kļūst cieta, grūti  griežama un nebaudāma. Veikala plauktā ieraudzītam gaļas gabalam nav iespējams «diagnosticēt» stingumu, tas atklājas vien tad, kad gaļa nonāk uz pannas un sāk sprakšķēt. Lai gaļa kļūtu mīkstāka, aromātiskāka un garšīgāka, to nepieciešams nogatavināt no divām līdz astoņām diennaktīm.

 

Sasaldēta lēni un lielos gabalos

Reklāma
Reklāma

Sasaldētai gaļai nekad nebūs tādas uzturvērtības un garšas, kāda ir svaigai. Turklāt lēna sasaldēšana bojā gaļas struktūru, sasalstot šūnās esošais ūdens izplešas. Kad gaļa atsaldēta, ūdens nonāk uz pannas un liek taukiem sprakšķēt. Ja tomēr vēlies gaļu sasaldēt, sagriez to nelielos gaba¬liņos, tad tā sasals vienmērīgāk un būs vērtīgāka.

 

Uzlabota jeb saspricēta

Mūsdienu pārtikas industrijā tas nav nekas neparasts — ir saražotas pat speciālas iekārtas, kas vienmērīgi gaļas gabalos injicē ūdeni, sāli un dažādas ķīmiskas vielas saturošu šķīdumu. Ražotājam tas ļauj pārdot ūdeni par gaļas cenu, bet pircējs iegādājas ļoti skaistu gaļas gabaliņu, turklāt liesu un sulīgu, ātri pagatavojamu, kas, nonākot uz pannas, sprakšķ uz visām pusēm.

 

Avots: Unas neparastā pavārgrāmata 2011 pavasaris/vasara