Jo interesantākas formiņas, jo garšīgākas piparkūkas

Piparkūku formiņas iesaka šefpavārs Heinrihs Erhards

Foto no Iļģuciema maiznīcas piparkūku izstādes

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto no "Iļģuciema maiznīcas" piparkūku izstādes

Ziemassvētki nav iedomājami bez piparkūkām, obligāts nosacījums — pašceptas! Un, lai uzceptu piparkūkas, ir nepieciešamas formiņas.

«Man šķiet — jo netradicionālāka forma, jo garšīgākas piparkūkas sanāk,» saka šefpavārs. Protams, Ziemassvētkos neiztikt bez klasikas: zvaigznīte, sirsniņa, eglīte.

Vai pašam patīk piparkūkas cept? «Protams! Ziemassvētkos mājās cept piparkūkas ir svēta lieta. 

Nav svarīgi, cik precīzas vai neprecīzas ir piparkūkas, jo, noņemot no rullējamās virsmas un liekot uz pannas, tās tik un tā sašķiebjas. «Svarīgākais ir pats process. Galvenais ir gatavot piparkūkas ar mīlestību un dāvināt tās no sirds saviem draugiem un tuvajiem cilvēkiem.»

Plastmasa vai metāls?

Viss atkarīgs no tā, kāds ir formiņu materiāls un tā kvalitāte. Metāls ar laiku varētu sākt rūsēt, tāpēc plastmasa ir praktiskāka. Metāla formiņas ar pārklājumu kalpos ilgāk.

No stingrāka metāla

Veikalā, izvēloties formiņas, der pataustīt un pārbaudīt, cik stingras tās ir, jo piparkūku mīkla ir diezgan cieta, tāpēc formiņai jābūt pēc iespējas stingrākai, lai būtu vieglāk strādāt.

Reklāma
Reklāma

Apaļīga un plata formas augšpuse 

Būs ērtāk, ja formiņas augšpuse, kas ieguļ rokā, izspiežot piparkūkas, ir platāka. Tad tā negriezīsies rokā. Taču mājas vajadzībām gadā izcepot vien kilogramu piparkūku mīklas, tas nav tik svarīgi.

Spīdīgās un nespīdīgās

Ir spīdīgas un ne tik spīdīgas metāla piparkūku formiņas. Šefpavārs Heinrihs Erhards iesaka izvēlēties spīdīgākās formiņas, jo tām ir pārklājums, līdz ar to tās ilgāk kalpos un nerūsēs.

 

Avots: žurnāls Dienas ēdieni 2010/4.