Kādu virtuves dēlīti labāk izvēlēties?

Dēlīša lielums un forma — katra izvēles un gaumes nosacījums, bet par materiāliem, no kā dēlīši tiek izgatavoti, būtu kaut kas jāzina. 

Pēc lietošanas koka dēlītis ir rūpīgi jānosausina un jāatstāj atvērtā telpā, lai tas kārtīgi izžūst.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Pēc lietošanas koka dēlītis ir rūpīgi jānosausina un jāatstāj atvērtā telpā, lai tas kārtīgi izžūst.

 

Koka dēlīši

Populārākie ir koka dēlīši, taču tie ilgi saglabā specifisku produkta aromātu, kā arī mitrs koks ir īpaši piemērota vide baktēriju vairošanās procesiem. Tāpēc pirms likšanas skapī koka dēlītis ir rūpīgi jānosausina un jāatstāj atvērtā telpā, lai tas kārtīgi izžūst. Ja esat nolēmis lietot tikai koka dēlīšus, izvēlieties osi — no tā izgatavotie dēlīši ir visizturīgākie un vismazāk uzsūc aromātus. Visnekvalitatīvākie ir bērza dēlīši, tāpēc tie ir īpaši bieži jāmaina vai regulāri jāapēvelē nolietotā virsma.

 

Keramikas dēlīši

Lielā keramikas dēlīšu cena atmaksājas ar to kvalitāti un kalpošanas ilgumu. Tie ir izturīgi un atbilst mūsdienu higiēnas prasībām. Griežot dēlīša virsma netiek bojāta, un pēc mazgāšanas tas ir atbrīvots no visiem aromātiem. Vienīgais trūkums — keramikas dēlītis notrulina naža asmeni.

 

Plastmasas dēlīši

Reklāma
Reklāma

Zelta vidusceļš starp koka un keramikas dēlīti — plastmasas dēlītis. Ar nazi sabojājams minimāli, pietiekami higiēnisks (pēc katras mazgāšanas obligāti rūpīgi jānosusina, lai neveidotos baktēriju vairošanās procesiem labvēlīga vide) un lēts. Rotaļīgs plastmasas dēlītis kalpos arī kā lielisks akcents virtuvei. Lietderīgi iepriekš izlemt, kādas krāsas dēlīti izvēlēties. Visus plastmasas virtuves piederumus ieteicams iegādāties vienā krāsā.

 

Dēlīšu kopšana

Griešanas dēlītis pirms lietošanas jāsamitrina ar aukstu ūdeni, īpaši, ja jāgriež produkti, kas ir mitri vai ar spēcīgu aromātu (sīpoli, augļi, zivis, gaļa). Tā iespējams samazināt koka īpatnību uzsūkt šķidrumus, krāsas un aromātus. Pēc lietošanas dēlītis jānomazgā vispirms ar karstu, pēc tam ar aukstu ūdeni. Koka izstrādājumus nekādā gadījumā nedrīkst mazgāt trauku mazgājamajā mašīnā — tie uzbriest. Koka trauki un piederumi jāglabā labi vēdināmā vietā.

Būtu nepieciešami atsevišķi iezīmēti dēlīši maizes, gaļas, zivju un dārzeņu griešanai.

 

Avots: Zvaigzne ABC grāmata "Galda klāšana. Uzvedība pie galda"