Salāti: Industriāli vai mājās gatavoti?

Mājās gatavos ēdiens ir neapstrīdama vērtība. Ne velti daudzas mazākas un lielākas ēstuvītes sevi pozicionē kā mājas virtuvi vai mājās gatavots. Vārdam "mājas" līdzi nāk mājīguma, omulības sajūta un īpašs smeķis.

Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto.

Bet mūsu ikdienas dzīve uzņem apgriezienus, darbs dzen darbu vai vienkārši ir citas alternatīvas, ar ko aizpildīt laiku. Ražotāji atsaucoties pircēju pieparsījumam, piedāvā alternatīvas mājās pagatavotam ēdienam, piemēram, pankūkām, salātiem. Pircējam ir tikai jāieliek glītais iepakojums iepirkumu groziņā un mājās glīti jāuzservē uz šķīvja. Pie tam šis produkts nezaudēs nedz garšas īpašībās, nedz kvalitātes ziņā mājās gatavotam ēdienam.

Šajā rakstā stāstīsim par rūpnieciski ražotajiem salātiem. Šādi salāti ir nopērkami lielākās vai mazākās porcijās.

1. Sastāvdaļas jeb kas lācītim vēderā. Recepte.
Ja salātus gatavojam mājās, kā to darām un ko liekam iekšā? Paņemam no plaukta pavārgrāmatu, atrodam recepti, izlasām sastāvdaļas un sapērkam tās veikalā. Un mēs esam droši, "kas lācītim vēderā".
Arī rūpnieciskajā ražošanā viss sākas ar recepti. Kvalitatīvu sastāvdaļu izvēle ir viens no priekšnosacījumiem, lai produkts būtu garšīgs, sastāvdaļas, papildinot vienai otru, radītu īsto garšas buķeti,  ko pircēji atpazīst tieši zem konkrētā nosaukuma. Ir svarīgi, lai rasols garšotu pēc rasola un siļķe "kažokā" pēc siļķes "kažokā". Tādēļ svarīgas ir sastāvdaļas, kas ir minētas receptē. Lango meistari tās prot pareizi sabalansēt, kā arī papildināt ar garšvielām, lai pircēji saņemtu produktu, kas garšo "kā mājās".
Sastāvadaļas tiek iepirktas no lielākajiem Latvijas piegādātājiem, kurus ir atzinis Pārtikas veterinārais dienests un par kuriem nav šaubu. Pirms tiek slēgta vienošanās, tiek testēti paraugi gan no garšas viedokļa, gan veikti laboratorijas testi produkta "uzvedībai" un drošībai. Pie tam šādi testi tiek viekti atkārtoti, lai pārbaudītu vai piegādātais produkts atbilst tam, par kādu tika panākta vienošanās. Šīs laboratoriju analīzes ir arī pirmā atšķirība, kas atšķir rūpnieciski ražotus produktus.

Salātu trauciņā aizvalcēšanas brīdī atkal tiek izsūknēt gaiss un iepildīts skābekļa, slāpekļa maisījums – pārtikas gāze – līdzīgs mūsu elpojamam gaisam tikai bez kaitīgiem piemaisījumiem, kas attiecīgi ļauj pagarināt realizācijas termiņu.

2. Pagatavošana, iefasēšana un uzglabāšana
Gatavošana: izejvielas tiek izpakotas no transporta iepakojuma, daļa sastāvdaļu tiek sagrieztas pirms termiskās apstrādes (vārīšanas, cepšanas konvekcijas krāsnīs vai pannās), citas pēc termiskās apstrādes. Lango paši gatavo majonēzi, jo tādā veidā mēs varam gan pagarināt realizācijas termiņu, to izmantojot tūlīt pēc saražošanas, gan iegūt tādu garšu un konsistenci, kādas ir nepieciešama salātiem, kas garšotu, kā mājās gatavoti.
Visas salātu sastāvdaļas, ieskaitot majonēzi un garšvielas, tiek sajauktas nepieciešamajā galīgajā konsistencē īpašā iekārtā – maisītājā – kur maisīšanas process norit pilnīgā vakuumā jeb bez mikrobu vidē. Šādā vidē gatavots produkts ilgāk saglabās savas garšas īpašības un kvalitāti nekā mājās gatavoti salāti. Pie tam visā salātu gatavošanas procesā telpās patstāvīgi ir + 12˚C līdz +15˚C, kas atkal ir viens no realizācijas termiņa pagarināšanas rādītājiem.
Salāti tiek fasēti ar dozatoru, lai tiktu ievērots precīzais daudzums attiecīgajā iepakojumā. Salātu trauciņā aizvalcēšanas brīdī atkal tiek izsūknēt gaiss un iepildīts skābekļa, slāpekļa maisījums – pārtikas gāze – līdzīgs mūsu elpojamam gaisam tikai bez kaitīgiem piemaisījumiem, kas attiecīgi ļauj pagarināt realizācijas termiņu. Gatavā produkcija tiek uzglabāta gaisa temperatūrā +2˚C līdz +6˚C un tādā pašā temperatūrā piegādāta veikaliem. Ja visi līdz šim minētie rādītāji ir ievēroti, salāti glabāsies 5 dienas un saglabās nemainīgu gan savu garšu, gan kvalitāti, gan izskatu.

3. Vai ir izdevīgi?
Šim jautājumam ir vairākas atbildes. Pirmā: ekonomiskais izdevīgums. Gatavojot salātus, mēs rēķināmies ar sastāvdaļu izmaksām. Tās ir visvieglāk uzskaitīt un apkopot. Bet neviļus piemirstam par tikpat tiešām izmaksām – elektrības un gāzes izlietojumu salātu gatavošanas laikā. Lielākajai daļai no klasiskajiem salātiem ir vismaz divas sastāvdaļas, kuras iepriekš ir termiski jāapstrādā (vai nu uz elektriskās vai gāzes plīts). Piemēram, krabju salātos ir vārīti rīsi un olas. Rīsu vārīšanai būs nepieciešamas vidēji 15 – 20 minūtes, savukārt cieti vārītas olas iegūsim 10 – 12 minūšu laikā. Cits piemērs – gaļas salāti. Iepriekš termiski ir nepieciešamas apstrādāt: gaļu, kartupeļus, burkānus, kā arī novārīt olas. Gaļa vārīsies vismaz stundu, kartupeļi un burkāni 20 – 30 minūtes, savukārt olas 10 – 12 minūtes. Virtuvē, kurā visu gatavosiet, būs iedegta elektrība. Fakti runā paši par sevi, gatavojot salātus, mēs tērējam ne tikai satāvdaļām, bet arī elektrībai un gāzei.

 

Gatavojot salātus, mēs rēķināmies ar sastāvdaļu izmaksām. Tās ir visvieglāk uzskaitīt un apkopot. Bet neviļus piemirstam par tikpat tiešām izmaksām – elektrības un gāzes izlietojumu salātu gatavošanas laikā.

Reklāma
Reklāma

Otrā: alternatīvas. Tik pat svarīgi, kā nauda, ir arī mūsu laiks. Diennaktī ir 24 stundas, bieži vien tās ir intensīvi saplānotas, tādēļ, lai kaut ko papildus izdarītu, no kaut kā ir jāatsakās. Šajā gadījumā rūpnieciski gatavotu salātu priekšrocība ir tā, ka, izvēloties mūsu ražotu produktu, Jums atliks laika citām – Jums pašai svarīgām nodarbēm.
No pirmdienas līdz piektdienai lielākā daļa pieaugušo pavada darbā. Ap plkst. divpadsmitiem tiek ieturētas pusdienas pilsētas restoranā, biroja ēku kompleksa ēdnīcā, kafejnīcā. Silta maltīte ir apsveicama, bet dažreiz strādājošajiem pusdienu pauze ir par īsu, lai paēstu sabiedriskās ēdināšanas vietās, vienkārši rinda par garu, apkalpojošais personāls par lēnu, vai ēdiens gatavojas tik ātri, cik tas gatavojas, un to nevar pasteidzināt. Pie tam sabiedriskā ēdināšana nav arī lēta. Mēnesim noslēdzoties, mēs arvien vairāk pievēršam uzmanību tēriņiem, tādēļ svaigie, hermētiski aizvalcētie rūpnieciskie salāti būs pievilcīga alternatīva pusdienām sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos vai laika taupīšanas nolūkos, arī mājās gatavotam.


Kura no mums laiku pa laikam nav iedomājusies, kaut man šodien nebūtu jādomā par vakariņu gatavošanu un es vienkārši varētu baudīt tā vietā labu grāmatu vai pastaigu kopā ar bērniem? Mājās gatavotam ēdienam ir savs smeķis un tā vērtību neviens nevar aizstāt, tomēr ikdienas straujā ritmā ir vērts padomāt par citām alternatīvām, kas garšas īpašību un kvalitātes ziņā ne ar ko neatpaliek, bet ekonomē mūsu tik dārgo laiku un taupa mūsu spēkus!


Mēs novēlam – baudiet gardu maltīti un ērtāku dzīvi kopā ar Lango klasiskajiem salātiem!