Viens no pirmajiem našķiem pasaulē – popkorns

Šodien popkorns ir kļuvis par sava veida kultu visiem kino mīļiem. Ja uz kino – tad ar popkornu turzu rokā! Mammam.lv skaidroja, kā kukurūzas našķis kļuvis par vienu no lielākajiem uzkodu favorītiem gan kino teātros, gan mājas ballītēs!

Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto.

Jāsāk ar to, ka labas ziņas visiem kino un popkorna cienītājiem, jo īsto Kino popkornu, ko esam pieraduši baudīt lielākajos Latvijas kinoteātros, tagad var iegādāties jebkurā tirdzniecības vietā un savas viesistabas dīvānā baudīt neaizmirstamus kino vakarus ģimenes vai draugu lokā. Turklāt popkorns ir gards našķis, kas gatavots no kukurūzas graudiem, kas ir uztura piramīdas pamatā.

Uztura piramīdas pamats - graudaugi
Uztura piramīdas pamatā ir graudaugi, kas nepieciešami organisma vielmaiņas nodrošināšanai. Graudaugos ir organismam nepieciešamās šķiedrvielas, vitamīni, minerālvielas un citas bioloģiski aktīvas vielas, kas nodrošina un apgādā organismu ar enerģiju.
Kukurūza līdz ar graudaugu produktiem un kartupeļiem ir veselīga uztura piramīdas pamata un lielākās daļas sastāvā. Uztura speciālisti pieaugušam cilvēkam dienā iesaka apēst vismaz 800 gramu produktu no šīs grupas.
Kukurūza ir unikāls, enerģētiski bagāts produkts un labs ogļhidrātu avots. Turklāt to iespējams pagatavot daudz un dažādos veidos – to var sautēt, vārīt, cept, marinēt vai – no tā pagatavot popkornu.

Interesanti, ka...
* Popkorns radies vairāk nekā pirms 5600 gadiem Meksikā, tādejādi popkorns ir pats senākais našķis pasaulē.
* Paši pirmie popkornu radīja Acteku indiāņu cilts, kam popkorns bija ļoti svarīgs, to izmantoja kā ēdienu, rotas lietas, dekoru un arī rituālu sastāvdaļu – kukurūzas graudi, kas bija novietoti uz sakarsētiem akmeņiem, sakarsa un leca uz visām pusēm, tādējādi kļūstot par daļu no rituāla – popkorna dejas.
* Savukārt eiropieši popkornu pirmo reizi pagaršoja aptuveni 1612. gadā, kad indiāņu virsaitis tiem pasniedza kukurūzas graudus kā dāvanu Pateicības dienā. Tas notika mūsdienu Ņujorkas štata teritorijā, kur pie irokēzu cilts indiāņiem bija ieradušies kolonisti no Anglijas.
* Angļu kolonisti popkornu iecienīja tik ļoti, ka ēda to brokastīs kopā ar cukuru un krējumu, tā radās arī pirmās brokastu pārslas.
* Lai gan mūsdienās popkorns parasti asociējas ar kinoteātra apmeklējumu, senie iriokēzi to izmantoja arī zupas un pat alus pagatavošanai.
* Popularitāti visā pasaulē, sākotnēji gan ASV, popkorns ieguva 19.gs. beigās Lielās depresijas laikā, kad popkornu kā našķi sāka tirgot dažādos pasākumos. Popkorns bija viena no luksus precēm, ko varēja atļauties arī vidusmēra ļaudis. II pasaules kara laikā, ASV bija cukura iztrūkums, līdz ar to tas sagrāva konfekšu un saldumu tirdzniecību, savukārt popkorna pārdošanas apjomi trīskāršojās.
* 1925. gadā tika izgudrota elektriskā popkorna pagatavošanas iekārta, kas tika uzstādīta kino teātrī. Līdz tam popkornu pārdeva tikai uz ielas. Attīstoties kino industrijai, strauji attīstījās arī pieprasījums pēc popkorna – kino skatīšanās un popkorns kļuva kā divas nešķiramas lietas.  


Šobrīd kino apmeklējums un sevis lutināšana ar popkornu filmas laikā ir kļuvusi par pašsaprotamu atpūtas sastāvdaļu. Līdzīgi kā kino ir ienācis ikvienā mājā, tagad arī Ādažu čipsi piedāvā iespēju baudīt īstu Kino popkornu, neizejot no mājas.


Ādažu čipsi ražotājs AS Latfood piedāvā Ādažu Kino popkornu Gardā karamele ar bagātīgu, saldu garšu un sāļo Ādažu Kino popkornu Oriģinālais.
Sagādā sev īstu kino vakaru kopā ar Ādažu Kino popkornu!


Reklāma
Reklāma