Mājas torte ar figūriņām bērnu ballītei

Šis ir mans pirmais mēģinājums darbā ar cukura mastiku. Es noteikti iesaku pamēģināt arī Tev – tas ir tāpat kā darboties ar plastalīnu – lipini kopā, ko sirds vien kāro. Jā, tieši tik vienkārši!

Ideju lidojums – neizsmeļams! Autores foto

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ideju lidojums – neizsmeļams! Autores foto

Mājas tortes pamatā ir parastais biskvīts, kas papildināts ar saspiestām zemenēm un putukrējumu. Cukura mastiku es iegādājos veikalā Gemoss. Tā ir pieejama dažādās krāsās, bet var arī izvēlēties balto un to iekrāsot. Es gan sapratu, ka man vieglāk ir paņemt jau uzreiz krāsainās, bet lai krāsas būtu maigākas, tās sajaukt ar balto.

Tev vajadzēs:

Biskvītam:

16 olas

16 ēd.k. cukurs

12 ēd.k. milti

4 ēd.k. kartupeļu cietes

2 tējk. vaniļas cukurs

Dekorēšanai:

500 ml saldais krējums

~300g cukurs

~400g zemeņu masa

Figūriņām:

cukura mastika, krāsaina

kartupeļu ciete

rullītis veltnēšanai

 Biskvīta pagatavošanai nepieciešamās izejvielas

 

(!) Svarīgi atcerēties, ka tikai no svaigām un kvalitatīvām izejvielām ir iespējams sasniegt izcilu rezultātu!

Mājas tortes pagatavošanas recepte un process:

1) Mana biskvīta formula:

uz 1 olu = 1 ēd.k. cukurs + 1 ēd.k. milti.

Ik uz 4 olām vienu ēdamkaroti miltu aizvietoju ar vienu ēdamkaroti kartupeļu cietes.

Ik uz 4 olām pievieno 1 ēd.k. ūdens.

Šādi biskvīts sanāk mīksts un pietiekami mitrs. Tas ātri uzsūc mitrumu no pildījuma, attiecīgi ēdot ir pufīgs un gaisīgs.

(!) Es katru biskvīta kārtu cepu atsevišķi. Var likt vairāk olu un tad biskvītu pārgriezt uz pusēm, sadalot divās daļās. Es šādi nedaru, bet vari izmēģināt, lai saprastu kā Tev ir ērtāk un patīk labāk.

 

2) Sagatavo tortes formu.

I var.: tortes formu kārtīgi izsmērē ar taukvielām, tad izber ar miltiem, tos vienmērīgi izdalot pa visu formu. Arī maliņām.

II.var.: tortes pamatnē ieklāj cepam papīru, to nostiprina aizspiežot formas maliņas. Lieko papīru nogriež. Pamatni ietauko.

3) Ņem vienai kārtai paredzēto olu daudzumu. Atdala olu dzeltenumus no baltumiem. Olu baltumus uzreiz novieto ledusskapī.

Olas savlaicīgi pirms cepšanas novieto istabas temperatūrā, lai nav aukstas, tikko no ledusskapja. Olu dzeltenums labāk putojas, ja tas ir istabas temperatūrā, savukārt baltums, ja ir auksts.

Šai tortei uz Ø28cm es ņēmu 4 olas vienai kārtai.

 

4) Olas dzeltenumiem pievieno 4 ēdamkarotes cukura, 1/2 tēj.k. vaniļas cukuru un 1 ēdamkaroti ūdens (istabas temperatūrā). Visu kārtīgi puto līdz masa viendabīga, bieza un cukurs izkusis. (~5-6.min ar mikseri).

Masas apjoms palielināsies vairākas reizes. Var putot ar koka karoti, līdz brīdim, kad vairs nejūt cukura graudiņus beržamies gar bļodas sieniņām.

5) Saputotā olā caur sietiņu iesijā 3 ēd.k. miltus un 1 ēd.k. kartupeļu cietes. Iecilā masā.

Ļoti svarīgi tieši iesijāt miltus, jo tādējādi masā tiek ievadīts gaiss. Miltus iemaisa, tos saudzīgi iecilājot ar koka karoti.

6) Izņem no ledusskapja olu baltumus. Pievieno šķipsnu cukura. Sakuļ stingrās putās.

Putām jābūt stingrām, no slotiņas tās netek, bet turas klāt. Svarīgi arī nepārcensties, jo tad olas baltums sāks atsuloties.

Reklāma
Reklāma

7) Olas baltumu saudzīgi iecilā olas dzeltenuma un miltu masā.

Masu strauji nemaisa, uzmanīgi ar koka karoti baltumu iecilā, lai saglabātos gaisīga.

8) Masu lej iepriekš sagatavotā tortes formā, ar koka karoti izlīdzina vienmērīgi pa visu formu.

Pret mīklu izturēties maigi, to ļoti neplacināt ar karoti, tikai vieglītēm izlīdzināt.

9) Cep biskvītu iepriekš uz 180C sakarsētā krāsnī ~30-35.min.

Precīzu laiku nav iespējams pateikt, jo katra krāsns ir atšķirīga. Kā arī, ja pieliksi vairāk olu, masa būs biezāka un cepsies nedaudz ilgāk.

 

10) Kad masa gatava – zeltaini brūna, ņem ārā. Ar nazi apvelk ap formas ārmalu, atdalot biskvītu no formas sieniņām. Izņem biskvītu un novieto to atdzesēties.

Biskvīta gatavību var pārbaudīt ar sausu kociņu(var izmantot zobu bakstāmo). Kociņu iedur biskvīta vidū, izvelk ārā. Pātausta kociņu – ja ir mitrs, pie tā ir pieķērušies pajēli mīklas atlikumi, noteikti vēl jācep. Ja kociņš sauss – biskvīts ir gatavs.

11) Cep pārējos biskvītus.

Es parasti vienai tortei cepu 3 biskvītu kārtas, tad tas ir pietiekami augsts.

Šai tortei es vēl papildus izcepu vienu plāti ar biskvītu, kuru izmantoju bērna gultiņas pamatam.

 

12) Cukura mastikas figūriņas.

Figūriņas no cukura mastikas es sagatavoju jau laicīgi, iepriekšējā dienā. Var pat vēl ātrāk, lai tās paspēj sakalt.

Šeit nav gatavu recepšu ko un kā darīt. Var pasmelties idejas internetā un salipināt to, kas Tavam mazumam ir aktuālāks. Ideju lidojums – neizsmeļams! Google meklē zem: “Gumpaste figures”. Šeit dažas idejas.

Ar mastiku jāstrādā ātri. Liekais materiāls nekavējoties jāsatin plēvē, jo citādi apkaltīs. Uz virsmas izsijā kartupeļu cieti, lai masa nelīp klāt. Cukura figūriņu detaļas kopā salīmē izmantojot ūdeni – pavisam nedaudz samitrini un “pielīmē” rokas, kājas, actiņas – visu kas nepieciešams.

Figūriņas var sagatavot kaut nedēļu iepriekš, tikai tad tās novieto sausā un tumšā vietā, istabas temperatūrā.

Sedziņu gultiņai gatavoju tikai, tad kad dekorēju torti, jo tai bija precīzi jāder uz gultiņas izmēriem, kas pirms tam nav paredzami.

 13) Tortes kārtošana. Biskvītus kārto vēlamajās kārtās, nogriež liekās malas, piestiķē caurums, ja tādi ir.

Ja kāda mala ir par daudz pacēlusies, to ar asu nazi nogriež. Atgriezumus necenties uzreiz izmest. Ar tiem veiksmīgi var “aizlāpīt” nevietā radušos caurumus vai arī ļaut mājniekiem nodegustēt.

14) Uz pirmās biskvīta kārtas liek zemenes un tad putukrējumu.

Ziemā es izmantoju saldētas zemenes, kas saspiestas ar cukuru. Tās savlaicīgi izņem no ledusskapja un atlaidinu. Vasarā, protams, ka izmantoju svaigas zemenes, kuras saspiežu atstājot parupjus gabalus un pievienoju cukuru. Ar cukuru gan nevajag pārcensties, lai saglabājas skābumiņš. Saldums būs pietiekami no putukrējuma.

15) Uz putukrējuma liek nākamo biskvītu, kuru pārklāj arī ar zemenēm un putukrējumu.

16) No papildus biskvīta izgriež nepieciešamos izmērus gultiņai. Sasmērē ar zemenēm un putukrējumu, tieši tāpat kā lielo torti.

17) Pēdējo biskvītu pārsmērē tikai ar putukrējumu, kā arī nosmērē malas, tā lai veidojas līdzena virsma.

18) Gultiņai paredzēto biskvītu novieto uz toretes. Izmantojot dekorēšanas uzgaļus, ar putukrējumu veido tortes dekoratīvo maliņu.

19) Uz tortes kārto iepriekš sagatavotās figūriņas.

20) Tortei vēlams kādu laiku pastāvēt ledusskapī, lai sula no zemenēm sasūcas, tad torte būs daudz garšīgāka.

Lai izdodas un labi garšo!

 

Recepte: www.cepucepu.lv

Bloga autore: Baiba Liepiņa

 

Sastāvdaļas