Pirmsskolas vecuma bērna ēdināšana: problēmas un praktiski padomi + 2 nedēļu ēdienkartes paraugs

Veselības ministrijas izstrādātie ieteikumi bērnu ēdināšanā apgalvo, ka tieši otrajā dzīves gadā bērnam veidojas ēšanas ieradumi visai dzīvei [1]. Gatavojot ēdienu gan bērnam, gan visai ģimenei, jāatceras – veselīga uztura pamatnostādnes ir universālas, tātad der arī bērnam. Atšķiras tikai nianses. Tāpēc katrai mammai būtu ieteicams iepazīties ar veselīga uztura piramīdu. 

Salātus un dārzeņus bērniem nepieciešams pasniegt atraktīvā veidā

FOTO: Shutterstock.com

Salātus un dārzeņus bērniem nepieciešams pasniegt atraktīvā veidā

Veikalos ir iespējams iegādāties skaistus, krāsainus uztura piramīdas plakātus, ko var iekļaut savas virtuves interjerā – lai vienmēr, gatavojot ēdienu, acu priekšā ir neliels atgādinājums par tiem produktiem un to proporcijām ēdienkartē, kas ir īpaši nepieciešami mums visiem. 
 

Graudaugi – visa pamatā!
Uztura piramīdas pamatu veido graudaugi. Tie ir veselīgās enerģijas avots, ar ko apgādāt bērna organismu, lai mazajam pasaules izzinātājam būtu spēks rotaļāties, mācīties un, protams, augt. Graudaugi ir vitamīnu un minerālvielu avots un satur praktiski visus B grupas vitamīnus, kam ir svarīga loma vielmaiņas un nervu sistēmas darbības uzturēšanā.

Te, iespējams, vecāki varētu saskarties ar pirmo (visnotaļ izplatītu) problēmu – bērns nevēlas ēst tādus produktus kā rīsi un griķi un nepārtraukti prasa makaronus. Šajā gadījumā ir jāatceras, ka pie veselīga uztura mazais cilvēks ir jāradina no paša viņa dzīves sākuma un ir grūti „lauzt” tos ieradumus, kas jau ir izveidojušies. Tāpēc ir jāpiedāvā viss iespējamais graudaugu klāsts un bērnam saprotamā valodā jāpamato, ka tie ļaus viņam izaugt spēcīgam un veselīgam. Un, ja šodien uz šķīvja ir griķi, lai pagaida citu dienu – arī makaroni uz tā parādīsies!


Padomi:

  • Jo mazāk grauds apstrādāts, jo vērtīgāks tas ir. Brūnie rīsi ir krietni vērtīgāki par baltajiem rīsiem, rupjmaize – par baltmaizi.
  • Makaroni var būt veselīgi! Izvēlies pilngraudu makaronus un makaronus no augstas kvalitātes miltiem. Makaronu ēdienus papildini nevis ar treknu cūkgaļu, bet ar dārzeņiem, zema tauku satura sieru un jūras veltēm.
  • Veselīgas putras ir tās, kas jāvāra! „Ātrās putras” ar piedevām, kuras pietiek tikai apliet ar verdošu ūdeni, satur nevajadzīgi daudz cukura un krāsvielu.


Nākamais solis – augļi un dārzeņi! 
Augļi un dārzeņi ir vitamīni, bez kuriem nav iespējama cilvēka organisma sistēmas saskaņota darbība, ka arī šķiedrvielas, kas nodrošina zarnu trakta veselību. Taču arī te rodas sarežģījumi – brīdī, kad mamma liek uz šķīvja ēdienu, bērns skumji nopūšas: „Man, mammu, bez salātiem.” Risinājums ir vienkāršs – salātus un dārzeņus bērniem nepieciešams pasniegt atraktīvā veidā. Ir pieejamas rīves, kas no dārzeņiem izveido skaistas figūriņas. Dārzeņus var izvietot uz šķīvja kā mākslas darbu: burkāni ir saules stari, puķkāposts – mākonīši, un no sagrieztā gurķa „izaug” zaļā eglīte.  

Padomi:

  • Sulas spiede ir veselīgs risinājums – svaigi spiesta sula ir neskaitāmas reizes ieteicamāka par sulām, kas rūpnieciski fasētas pakās vai pudelēs.
     
  • Vislabāk dārzeņus piedāvāt svaigā veidā – tajos ir maksimāli daudz vitamīnu un minerālvielu, kas, termiski apstrādājot, zūd.


Kauliem – piena produkti, olbaltumvielu avoti – gaļa, zivis, olas un pākšaugi
Piena produktu atslēgvārds ir kalcijs – bērna kaulu veselības pamats. Visvairāk kalcija ir sierā, taču arī citi piena produkti no tā neatpaliek. Diemžēl arī šeit var būt viens šķērslis – bērna patika pret krāsainiem, saldinātiem jogurtiem. Tie satur lielā daudzumā cukuru un krāsvielas, tāpēc ir pievilcīgi gan garšas, gan izskata ziņā. Der atcerēties, ka veselīgs jogurts ir jogurts bez piedevām. Tam ir skāba garša, taču arī to var uzlabot, jogurtu pasniedzot ar svaigiem augļiem, paštaisītu ievārījumu vai ieliekot tajā rīvētu augstas kvalitātes šokolādi.

 

Saldumi nav atalgojums par labu uzvedību! Izmantojot saldumus kā atalgojumu, ir risks, ka nākotnē bērns tādā veidā atalgos sevi pats – kūkas par labi paveiktu darbu, šokolāde, kad ir slikts noskaņojums.


Gaļa, zivis un olas savukārt kalpo par olbaltumvielu avotiem – tās ir bērna organisma būvmateriāls. Arī pākšaugi – pupiņas, lēcas, zirņi, soja – ir vērtīgu olbaltumu avoti. Zivis satur tik ļoti nepieciešamās un neaizvietojamās omega-3 taukskābes, un tām ēdienkartē jāparādās vismaz divas reizes nedēļā.


Padomi:

  • Piedāvājiet bērnam visu veidu piena produktus –  pienu, biezpienu, sierus, kefīru, bio lakto, rjaženku, paniņas, airānu. Krējumu gan ēdienkartē ieteicams ierobežot.
     
  • Izvēlies liesāku gaļu – vistas un tītara fileju. Ieteicams gaļu vārīt, sautēt vai cept cepeškrāsnī.
     
  • Ar zivīm viss ir otrādi – jo treknākas, jo labākas. Zivju tauki jeb zivju eļļa ir ļoti vērtīga.
     

Saldumi
Pašā uztura piramīdas virsotnē atrodas tauki un saldumi. Jāatzīst, ir izstrādātas arī jaunas uztura piramīdas, kurās saldumi vairs nav iekļauti. Taču būsim reāli – bērns, un bez saldumiem? Nav iespējams! Tāpēc gan mums pašiem, gan bērnam ir jāmācās izvēlēties labas kvalitātes saldumus. 


Padomi:

Reklāma
Reklāma
  • Veselīgu saldumu trīsvienība ir tumšā šokolāde, marmelāde un zefīrs.
     
  • Izpēti produkta marķējumu un izvēlies saldumus bez transtaukskābēm – tās slēpjas zem jēdziena „daļēji hidrogenēti augu tauki”.
     
  • Izpēti E vielas, īpašu uzmanību pievēršot krāsvielām un konservantiem – no tiem noteikti ieteicams izvairīties.
     
  • Ja ir iespēja, gatavojiet saldumus mājās – tad ir iespējams būt kaut cik drošiem par to sastāvu!


Cita problēma ir pārāk liels saldumu īpatsvars bērna ēdienkartē. Lai nepieļautu tādu situāciju, atcerieties:
saldumi ir deserts, kas jāēd pēc pamata ēdienreizes. Piedāvājot bērnam saldumus starp ēdienreizēm vai kādas no tām vietā, ir risks iedzīt bērnu saldumu „atkarībā”. Un tā rodas sūdzības, ka bērns, izņemot saldumus, neko citu nevēlas ēst; saldumi nav atalgojums par labu uzvedību! Izmantojot saldumus kā atalgojumu, ir risks, ka nākotnē bērns tādā veidā atalgos sevi pats – kūkas par labi paveiktu darbu, šokolāde, kad ir slikts noskaņojums.

 

 




Autore: Ksenija Andrijanova, uztura speciāliste un uzturzinātniece


Avots:
1.  Pieejams: http://www.vm.gov.lv/images/userfiles/zidainu_uzturs_1.pdf


 

Avots: žurnāls "Vecākiem par bērniem", ko izdevis Rīgas domes Labklājības departaments

Rīgas domes Labklājības departaments