Vai piena bērna ēdienkartē var būt par daudz?

Piens un piena produkti – siers, biezpiens, jogurti, vienmēr tikuši uzskatīti par mazu bērnu pamatēdienu. Cik daudz un kādus piena produktus vajadzētu iekļaut  bērna ēdienkartē pēc vecuma? 
Neaizmirsti, ka kalciju satur arī brokoļi, jūras produkti un rūpnieciski gatavoti produkti, kuriem papildus tiek pievienots kalcijs.

FOTO: Shutterstock.com

Neaizmirsti, ka kalciju satur arī brokoļi, jūras produkti un rūpnieciski gatavoti produkti, kuriem papildus tiek pievienots kalcijs.

Pienam ir svarīga loma cilvēka uzturā. Tas satur ogļhidrātus, olbaltumvielas, taukus, minerālvielas (kalcijs, magnijs, kālijs) un vitamīnus (B12, B2, mazākā apjomā B1 un A vitamīns), tādēļ tiek uzskatīts par pilnvērtīgu uzturu. Tas nodrošina kaulu veselību, kā arī iesaistās asinsspiediena regulācijā, muskuļu darbības nodrošināšanā un asins recēšanas procesā. Piens un no tā ražotie produkti dos pozitīvu efektu organismam, ja tos lietos mērenā apjomā. Bērniem no 1 līdz 3 gadu vecumam tiek ieteikts lietot no 350-375 ml līdz 450 ml, bet ne vairāk kā 500 ml diennaktī.
 

Kas notiek, ja piens un piena produkti tiek lieto lielākā apjomā ilgstoša laika periodā?
Pēdējos desmitu gadus Pasauli uztrauc liekais svars ne tikai pieaugušajiem, bet arī bērniem. Jaunākie pētījumi liecina, ka govs piens bērnu ēdienkartē tiek ieviests pārāk strauji un arī pārāk daudz, tādējādi mazuļi jau pirmajos dzīves gados uzņem pārāk daudz olbaltumvielu, kas varētu būt viens no iespējamiem aptaukošanās iemesliem, skaidro Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas bērnu gastroenteroloģe Inita Kaže.

Šī aktualitāte tiek apspriesta ārstu pārstāvētās sapulcēs tikai pēdējos gados. Mediķus uztrauc, ja piena produkti bērnam kļūst kā pamatuzturs ikdienā. Zināms, ka piens satur kalciju lielā daudzumā. Ja piens tiek lietots ikdienā lielā daudzumā, kalcijs neatļauj uzsūkties dzelzim no produktiem, ko bērns uzņem. Ar laiku bērniņam var rasties dzelzs deficīta anēmija jeb mazasinība. Tā var radīt nopietnas veselības problēmas, jo dzelzim ir liela loma hemoglobīna sintēzē. Tas palīdz uzņemtajam skābeklim nonākt orgānos ar asinsrites palīdzību, nodrošinot labu organisma iekšējo orgānu darbību.
 

Vecākiem ir neizpratne, vai mazajam bērnam uzturā piedāvāt piena produktus ar samazinātu tauku saturu. Jāatceras, ka agrīnas vecuma bērniem taukvielām jābūt 30-40% (atkarībā no valsts) no kopējās uzņemtās enerģijas, taču pieaugušajiem 20-30% atkarībā no fiziskās aktivitātes ikdienā. Bērniem līdz 3 gadu vecumam nerekomendē uzturā lietot maztauku piena produktus. Tauku nepieciešami pietiekošā apjomā, lai bērns uzņemtu enerģiju un viņa organisms spētu augt un attīstīties. Šajā vecuma periodā tauku uzņemšanai ar uzturu nav saistības ar liekā svara attīstību.
 

Ekonomiski attīstītajās valstīs, t.i. Apvienotā Karaliste, Beļģija, Norvēģija, Somija, ASV, Kanāda, piena produktus bērniem līdz 3 gadu vecumam iesaka uzņemt līdz 500 ml, tas ir 2-3 porcijas. Katrai valstij porcijas apjoms ir atšķirīgs. Viena porcija piena tiek uzskatīts 150-200-250 ml, jogurts 125-150 ml, ASV-240 g. Siers vienā porcijā tiek rekomendēts 20-50 g, cietais siers 25 g. Vairākas valstis, tostarp Somija un Beļģija, sieru rekomendē neietvert piena produktu apjomā, bet uzņemt papildus. 

Bērnam pēc 1 gada vecuma ļoti svarīgi uzņemt uzturvielas optimālā apjomā, t.i. ne par maz un ne par daudz. Īpaši tas attiecas uz bērniem viņu pirmajā un otrajā dzīves gadā.

Tādējādi tiek nodrošināta kalciju uzņemšana pietiekoša apjomā. Tiesa, šis fakts attiecībā pret sieru ir diskutabls, jo ikdienā kalcijs tiek uzņemts ne tikai ar piena produktiem. Kalciju satur arī brokoļi, jūras produkti un rūpnieciski gatavoti produkti, kuriem papildus tiek pievienots kalcijs.
 

Reklāma
Reklāma

Pasaules Veselības organizācijas izstrādātajās pamatnostādnēs par uzturvielām bagātinātiem ēdieniem tiek minēts, ka uzturvielām bagātināti specializētie ēdieni rada pakāpeniskāku, ne maksimāli pieļaujamo uzņemto mikroelementu koncentrāciju organismā, tādējādi nodrošinot nepieciešamo uzturvielu daudzumu, kāds jāsaņem ar pareizu, sabalansētu uzturu. Lietojot šādus ēdienus uzturā, iespējamība uzņemt pārlieku lielu uzturvielu daudzumu ir zema. Šāda tipa ēdiens ir optimāls bērnam tad, ka citādi nav iespējas nodrošināt optimālu uzturu ikdienā. Piemēram, tie var būt ēšanas traucējumi, kuru dēļ nav iespējams nodrošināt pilnvērtīgu uzturu. Varbūt bērns atsakās lietot vairākus produktus no kādas noteiktas uzturgrupas.
 

Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde (European Food Safety Authority - EFSA) 2013. gadā publicētajā zinātniskajā atzinumā par uztura prasībām un nepieciešamajām uzturvielām zīdaiņiem un maziem bērniem Eiropas Savienībā norāda, ka, salīdzinājumā ar govs pienu, specializētie piena dzērieni satur vairāk omega 3 taukskābes, ja pievienotas, dzelzs un D vitamīna. Specializētie piena dzērieni ir viens no veidiem, kā palielinātu ar uzturu uzņemto polinepiesātināto omega 3 taukskābju, dzelzs, vitamīna D un joda daudzumu zīdaiņiem un maziem bērniem, kuri dzīvo Eiropā un uzņem neatbilstošu uzturvielu daudzumu vai atrodas šādā riska grupā.

Bērnam pēc 1 gada vecuma ļoti svarīgi uzņemt uzturvielas optimālā apjomā, t.i. ne par maz un ne par daudz. Īpaši tas attiecas uz bērniem viņu pirmajā un otrajā dzīves gadā. Tas sakrīt ar laiku, kad bērna uzturā parādās produkti un ēdieni, kurus uzturā lieto arī pārējie ģimenes locekļi (pieaugušie). Tādā veidā uzņemtais olbaltumvielu daudzums var nevajadzīgi pieaugt.