No kāda vecuma zīdainītim drīkst dot govs vai kazas pienu, kefīru un jogurtu

Pasaules Veselības organizācijās speciālisti govs pienu bērniem iesaka dot, sākot no viena gada, bet vēl ieteicamāk — trīs gadu vecuma, turklāt — ierobežotā daudzumā. Dažādi jautājumi un atbildes par piena un piena produktiem maza bērna ēdienkartē. Konsultē dietoloģe Lolita Neimane.

Ja mazuli vairs nevar zīdīt, līdz viena gada vecumam baro viņu ar piena maisījumiem. Gadu vecam bērnam jau var dot jogurtu un rūgušpienu.

FOTO: Shutterstock.com

Ja mazuli vairs nevar zīdīt, līdz viena gada vecumam baro viņu ar piena maisījumiem. Gadu vecam bērnam jau var dot jogurtu un rūgušpienu.

Jaunie vecāki, dodot dzert zīdaiņiem govs pienu, pieļauj kļūdu. Ja mazuli baro ar govs vai kazas pienu agrāk, nekā iesaka speciālisti, rodas gremošanas traucējumi, alerģija, attīstās mazasinība, jo govs, bet it īpaši kazas pienā ir nepietiekams dzelzs daudzums un tā tiek slikti absorbēta.

Vislabāk ir zīdaini barot ar krūti, bet, kad viņš sasniedz sešu mēnešu vecumu, dot papildu barību, nepārtraucot zīdīšanu. Vajadzētu zīdīt tik ilgi, kamēr zīdainis to grib. Ja mazuli vairs nevar zīdīt, līdz viena gada vecumam baro viņu ar piena maisījumiem. Gadu vecam bērnam jau var dot jogurtu un rūgušpienu. Pie šiem produktiem mazuli vajag radināt pakāpeniski — no sākuma iedot 20-40 ml un vērot, kā viņš to panes. Katru otro trešo dienu jogurtu vai rūgušpienu var dot arvien vairāk. 100-150 ml govs piena var ieliet putrā deviņus mēnešus vecam mazulim.

Taukvielām bagātāks jogurts samazina apetīti. Neder arī tāds jogurts, kura uzglabāšanas termiņš ir vairāki mēneši.

Reklāma
Reklāma

Kāda vecuma bērnam var dot kazas pienu?
Govs un kazas pienu bērnam var dot tad, kad viņš sasniedz viena gada vecumu. Taču visi bērni šajā vecumā nepanes šo pienu. Kazas pienam ir specifiska garša, tas ir treknāks par govs pienu. Ar kazas piena lietošanu nevajadzētu pārspīlēt — pietiek ar vienu glāzi diennaktī. Kazas un govs piens pirms lietošanas noteikti jāuzvāra. Dzerot nevārītu kazas pienu, var saslimt ar grūti ārstējamu slimību — ērču encefalītu.

Kāda vecuma zīdainim var dot kefīru un vecmāmiņas pagatavotu rūgušpienu?
Kefīru un rūgušpienu dodiet no desmit mēnešu vecuma, taču tie nevar aizstāt mātes pienu. Vispiemērotākais ir kefīrs vai rūgušpiens ar 2,5-3,5 % tauku saturu.

Cik vecam zīdainim var dot jogurtu?
Jogurtu var sākt dot no desmit mēnešu vecuma. Vispiemērotākais ir jogurts, kurā ir bifidobaktērijas vai pienskābes baktērijas. Nepērciet tādu jogurtu, kura sastāvā ir daudz vielu, kas apzīmētas ar burtu E. Pērkot jogurtu, apskaties, kāds ir tā derīguma termiņš, vai nav ieplīsis iepakojums. Zīdaiņiem un maziem bērniem vislabāk der jogurts ar 2-6 % tauku saturu un bez piedevām. Jogurta garšu var uzlabot ar mājās pagatavotām svaigi rīvētām ogām un augļiem, kaut vai saldētiem. Taukvielām bagātāks jogurts samazina apetīti. Neder arī tāds jogurts, kura uzglabāšanas termiņš ir vairāki mēneši.

Vai sešus mēnešus vecam mazulim var dot dabisku jogurtu?
Jogurtu var dot tad, kad zīdainis sasniedz desmit mēnešu vai gada vecumu. Jogurtu nekādā gadījumā nesaldini ne ar cukuru, ne ar medu. Labāks būs tāds jogurts, kurā ir zarnu traktam derīgas baktērijas, piemēram, bifidobaktērijas.

Kuros piena produktos ir visvairāk kalcija?
Visvairāk kalcija ir pienā, jogurtā, kefīrā un rūgušpienā, bet biezpienā un biezpiena sieriņā tā ir mazāk. Jo taukvielām bagātāks piena produkts, jo mazāk tajā viegli uzņemama kalcija.

Kādu biezpienu un cik daudz var dot mazulim?

Biezpiens ļoti ātri bojājas, tādēļ to, mājās termiski neapstrādātu, zīdainim nav ieteicams dot. Biezpiens ir govs piena olbaltumvielu koncentrāts. To pa 5-20 g, samaisot kopā ar svaigām ogām, augļiem, to sulu vai mājās pagatavotu ievā¬rījumu, var sākt dot mazuļiem, sākot no viena gada vecuma.
Dažāda vecuma bērniem vislabāk der biezpiens ar 5-15 % tauku saturu. Izvairies no biezpiena ar pārāk zemu (līdz 1 %) vai augstu (vairāk nekā 15 %) tauku saturu. Nav ietei¬cams biezpienam pievienot saldo vai skābo krējumu.

Izmantotie materiāli: Grāmata Jūsu bērns. Gandrīz vai enciklopēdija bērna kopšanas jautājumos, Aļģimants Vingrs. Tulkojums 2008, Rīga: Zvaigzne ABC