Trīs veselīgu brokastu idejas maziem bērniem. Iesaka uztura speciāliste Ksenija Andrijanova

Mazulis ēd ar acīm. Kas izskatās skaisti - to ir vērts pagaršot. Piedāvājam trīs interesantas brokastu idejas, kā garšīgi un veselīgi pabarot bērnu. 

Interesants un jaunus brokastu ēdienu var pagatavot mājās. Pamēģini mazulim piedāvāt paštaisītu desu vai neparastas pankūkas.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Interesants un jaunus brokastu ēdienu var pagatavot mājās. Pamēģini mazulim piedāvāt paštaisītu desu vai neparastas pankūkas.

Enerģijai – bulgura* putra
Ar putru nevienu vairs nepārsteigsi – tā ir klasiskā vērtība, kas nodrošina bērna organismu ar enerģijas padevi jau no paša rīta, lai viņam ir spēks mācīties un rotaļāties. Taču ir arī putru jomā ir moderni jaunpienacēji. Iepazīstaties – bulgura putra ar ķirbi un karamelizētu ābolu!

 

Nepieciešams:

  • Bulgurs – 150 g
  • Piens – 1 glāze
  • Ķirbis – 100 g
  • Ābols – 1 gabals
  • Sviests – 2 lielās karotes
  • Cukurs – 1 lielā karote
  • Ūdens – 1 glāze
  • Sāls
  • Kanēlis


Pagatavošana:
Bulguru izskalojiet un pārlejiet ar pienu, atstājot vārīties uz plīts. Ķirbi sagrieziet nelielos kubiciņos. Kad piens uzvārījies, pievienojiet sāls šķipsnu un sagrieztu ķirbi. Vārīt uz lēnā uguns 15 minūtes, pievienot sviestu, un, ja prasās, mazliet vanilīna. Pēc šo ingredientu pievienošanas vārīt vēl 5 minūtes. Ābolu (ieteicams ņemt skābo zaļo ābolu) atbrīvot no mizas un sagriezt kubiciņos. Uz pannas izkausēt sviestu, pielikt klāt sagrieztus ābolus, pārbērt ar cukuru un cept, līdz cukurs sāks karamelizēties. Pievienojiet putrai ābolus un brokastis gatavas!


*Bul­gu­ru ga­ta­vo, cie­to kvie­šu grau­dus at­tī­rot, tvai­cē­jot, žā­vē­jot un sa­ma­ļot īpa­šās ak­mens dzir­na­vās. Ap­strā­des lai­kā bul­gurs ne­zau­dē grau­dos eso­šos vi­ta­mī­nus.
 

Veselīgā desmaize
Desmaizes ir daudzu ģimeņu favorīts – to pagatavot ir ātri un neprasa piepūles. Un bērniem ļoti, ļoti garšo. Pagatavo savu, veselīgu desu! Velti nedaudz laika tās pagatavošanai, nākamajiem rītiem nodrošināsie bērnam ātras un veselīgas brokastis.
 

Nepieciešams

  • Vistas fileja – 600 g
  • Saldais krējums (15%) – 100 g
  • Olas – 3 gab
  • Ķiploki

     

Pagatavošana
Vistas fileju samaļ gaļas mašīnā. Pievieno olas, sāli, piparus, masu samaisa. Tālāk liekam klāt saldo krējumu, skatoties, lai konsistence nesanāk pārāk šķidra. Uz gludas virsmas novietojiet pārtikas plēvi divos slāņos un izlieciet uz tās iegūto masu. Ieveidojiet desu un nosieniet galus. Desai ir jābūt sasietai maksimāli stingri, lai iekšā nepaliek vietas gaisam. Desu vēlams aptīt ar pārtikas plēvi vēl dažos slāņos. Uz plīts uzkarsēt ūdeni, bet neievietojiet produktu verdošajā ūdenī – samaziniet gāzi līdz minimumam un tad, kad ūdens vairs neburbuļo, lieciet desas iekšā. Pārliecināties, ka pārtikas plēve, ko lietojiet, paredzēta vārīšanai. Vārīt 60 minūtes, atdzesēt un ielikt pa nakti ledusskapī. Paštaisītu desu likt uz rupjmaizes kopā ar tomātiem, gurķiem un redīsu.

 

Reklāma
Reklāma

Krāsainas pankūkas - idejas mazuļa svētku galdam un desertam
Bērnus ļoti uzrunā spilgtas, krāsainas konfektes un kūciņas, taču mēs nekad nevaram būt droši par to sastāvu. Cik daudz cukura ir iekšā, kādas krāsvielas izmantotas, vai produkts satur transtaukskābes? Krāsainus gardumus var cept arī mājās.

 

Pankūkām nepieciešams

  • Milti – 2 glāzes
  • Piens – 2.5 glāzes
  • Cukurs – 1 lielā karote
  • Sāls – 0.5 tējkarotes
  • Soda – 0 5. Tējkarotes
  • Olīveļļa – 1 lielā karote
     

Dabīgajām krāsvielām

  • Svaigi spiesta biešu sula – rozā
  • Puse tējkarotes kurkumas – dzeltens
  • Svaigi spiesta spinātu sula vai smalki blenderēti spināti – zaļš
  • Svaigi spiesta burkānu sula – oranžs
  • Melleņu sula – violets
  • 2 lielās karotes kakao – šokolādes


Pagatavošana
Sakuliet olas ar cukuru, sāli un olīveļļu, pievienojiet miltus un samaisiet visu kopā.  Tad lejiet klāt siltu pienu, sviestu un pievienojiet sodu. Lai mīkla veidojas viendabīga, sajauciet visu ar mikseri. Iegūto pankūku mīklu sadalīt tik daudz daļās, cik krāsu pankūkas paredzēts izcept. Katrai pankūku mīklas daļai pievienojiet savu  dabīgo krāsvielu līdz tiek iegūta optimāla konsistence un krāsas intensitāte. Cept kā parasti.

 

Receptes autore - uztura speciāliste Ksenija Andrijanova