Vai svētkos jāapciemo arī tie radi, kurus patiesībā negribam redzēt?

No vienas puses – ir jauki, ja svētkos ar savu ierašanos vai uzaicinājumu ciemos kādam sagādājam prieku. Jo īpaši, ja šķiet, ka tas palīdz mazināt cilvēka vientulības izjūtu. Bet ja nu šis cilvēks ir tāds, kas mums īsti labi nepatīk un pat rada stresu..?
Svētku laikā būtu labi apciemot tos radus un draugus, kuri cilvēkam ir svarīgi.

FOTO: Shutterstock.com

Svētku laikā būtu labi apciemot tos radus un draugus, kuri cilvēkam ir svarīgi.

“Mammamuntetiem.lv” atbild Ernests Pūliņš-Cinis, RSU Psihosomatiskās medicīnas un psihoterapijas klīnikas ārsts psihoterapeits un Jauno vecāku atbalsta grupas vadītājs.

 

Iedrošinājums nospraust robežas

“Vēlos iedrošināt nospraust robežas pasakot, ka nevēlies vai nav iespēja uzņemt ciemos, vai arī nevarat doties ciemos. Diemžēl nereti cilvēki nenovērtē savas sajūtas un vēlmes kā pietiekami svarīgas, tāpēc rodas vainas izjūta par robežu nospraušanu. Mēdz būt tā, ka radi vai paziņas vēl pielej eļļu ugunij, pārmetot, ka tā taču nedrīkst – kāpēc neatbrauci, kāpēc neuzaicināji ciemos? Taču ir jātrenē savu spēju atpazīt un produktīvi paust emocijas un vēlmes,” iedrošina ārsts psihoterapeits. 

 

Vientulības pandēmija. Kā varam to mazināt?

"Pēdējo gadu laikā arvien biežāk tiek pieminēts termins: "vientulības pandēmija". Pasaules Veselības organizācija (PVO) un dažādi pētījumi liecina: vientulības negatīvā ietekme ir pielīdzināma 15 cigarešu izsmēķēšanai dienā. Raugoties no tāda skatpunkta, var šķist – noteikti jāapciemo visi radi, lai vismaz svētkos neviens nejustos vientuļi!
 

Bet ir viens būtisks bet!  Ja svētku laika ciemošanās saistās vairāk ar stresu nekā ar prieku un attiecību uzlabošanu, tad nevar būt runa par pozitīviem ieguvumiem vientulības mazināšanā, bet tieši otrādi – par potenciālu vientulības pandēmijas briešanu! Spiestā kārtā attiecību uzturēšana ar cilvēkiem, ar kuriem attiecību kvalitāte ir zem katras kritikas, pakāpeniski noved pie tā, ka mazāk laika un enerģijas cilvēks velta tām savām attiecībām, kurām ir milzīgs potenciāls mazināt vientulības negatīvo ietekmi.


Tātad svētku laikā būtu labi apciemot tos radus un draugus, kuri cilvēkam ir svarīgi. Vai ieplānot tikšanos ar radiem un draugiem ārpus ierastās svētku rutīnas.

Reklāma
Reklāma

 

Un kā ar negribētu viesu uzņemšanu ciemos pie sevis?

Caur līdzīgu prizmu var skatīties uz jautājumu par to, ja nav vēlmes uzņemt viesos kādu, kurš svētkos ļoti vēlas ierasties ciemos. Arī šajā gadījumā runa ir par robežu nospraušanu! Bieži novērots, ka prasme atpazīt un paust savas emocijas bērnības laikā nav labi apgūta, un tagad ir nepieciešams laiks, lai šīs tik būtiskās prasmes attīstītu. Ar stingru pārliecību saku, ka ar empātiju un cieņu pret sevi, kā arī dažkārt ar speciālistu palīdzību, katram ir iespēja sevī attīstīt emocionālo inteliģenci un ar to saistītās prasmes, tai skaitā, robežu nospraušanu."

 

Atbalsta grupa jaunajiem vecākiem

Jaunie vecāki gana bieži saskaras ar fizisku vientulību (sociālu izolētību), jo ar ģimenes paplašināšanos var būt arvien mazāk iespēju tikties ar palašinātās ģimenes locekļiem vai draugiem. Vientulība var rasties, ne tikai esot fiziskā nošķirtībā no cilvēkiem, bet arī situācijās, kurās var nebūt iespēja justies emocionāli brīvi.

Vientulība un citas nepatīkamās izjūtas un pārdzīvojumi skar daudzus jaunos vecākus, tāpēc RSU Psihosomatiskās medicīnas un psihoterapijas klīnikā izveidota atbalsta grupa jaunajiem vecākiem (ja ir vismaz viens bērns vecumā līdz pieciem gadiem). Grupa tiek organizēta attālināti (Zoom) formātā ar nosacījumu, ka norises laikā dalībnieks var nodrošināt konfidencialitāti.
 

  • Grupu vada: Dr.Ernests Pūliņš-Cinis un Dr.Marta Zande
  • Biežums: 1 reizi 2 nedēļās otrdienās 9:15-10:45.
  • Dalības maksa: 25 eiro par reizi (pirms pievienošanās grupai ar katru dalībnieku tiek organizēta individuāla Zoom tikšanās).
     

Pieteikties grupai un uzzināt vairāk informāciju var sazinoties ar mums info@psihosomatika.lv vai 67625655.

Saistītie raksti