Tēvu aptauja: Trešdaļa tētu uzskata, ka bērnam ar mammu ir labākas attiecības

Kāpēc mēdz izjukt tēvu un pieaugušo bērnu attiecības, kā tēti vērtē savas un savu bērnu šā brīža attiecības un kā viņiem pietrūkst, lai tās varētu veidot tuvākas, – uz šiem un citiem jautājumiem 1152 tēti ir snieguši atbildes tēvu aptaujā. To, gaidot Tēva dienu, šā gada augustā veikusi vecāku organizācija “Mammamuntetiem.lv”.
Tēva dienu Latvijā atzīmē septembra otrajā svētdienā, šogad – 12. septembrī. 

FOTO: Artūrs Ķipsts

Tēva dienu Latvijā atzīmē septembra otrajā svētdienā, šogad – 12. septembrī. 

Kā tētim veidot tuvas attiecības ar bērnu no viņa zīdaiņa līdz pusaudža vecumam, lai tās būtu siltas un tuvas arī tad, kad bērns ir pieaudzis, – tas ir galvenais temats, ko, gaidot Tēva dienu, aktualizējusi Latvijas vecāku organizācija “Mammamuntetiem.lv”. 

Lai pētītu situāciju tēvu un bērnu jomā, organizācija šā gada augustā veikusi aptauju, kurā piedalījušies tēvi no visas Latvijas, tostarp topošie tēti. Šim tematam tiks veltīta arī ikgadējā “Tēvu sapulce”, kurā kopā sanāk sabiedrībā zināmi speciālisti un tēti, un kas tiešraidē būs skatāma piektdien, 10. septembrī, no plkst. 11.00-12.00 portālā Mammamuntetiem.lv.

 

Tēti grib svinēt Tēva dienu!

Ja 2011. gadā “Mammamuntetiem.lv” veiktā tēvu aptauja liecināja, ka 56 % respondentu tētu nezina, kad Latvijā svin Tēva dienu, tad šā gada aptauja atklāj, ka to zina jau 91,3 %! Tēva dienu Latvijā atzīmē septembra otrajā svētdienā, šogad – 12. septembrī. 
Aptauja atklāj vēl kādu patīkamu faktu – tēti vēlas svinēt Tēva dienu! Tikai 3,5 % tētu aptaujā norāda, ka Tēva dienu ģimenē neatzīmē, jo nejūt vajadzību. Pārējie respondenti to vēlas atzīmēt vai jau atzīmē – kaut vai uzdāvinot tētim bērnu zīmējumu vai dāvanu. Puse tēvu (51,6 %) teic, ka šos svētkus atzīmē simboliski – saņemot nelielu dāvanu, pārsteigumu, bērna zīmējumu. Savukārt ceturtā daļa (24,4 %) atzīmē ar svētku brokastīm, pusdienām vai apmeklējot kādu pasākumu. “Tradicionālais Tēva dienas gājiens un festivāls, ko mēs, “Mammamuntetiem.lv”, Rīgā rīkojām septiņus gadus pēc kārtas, šogad epidemioloģiskās situācijas dēļ notikt nevar. Taču aicinām Tēva dienu pavadīt ar ģimeni kopā, dabā. Šogad par godu Tēva dienai mēs kopā ar Tēva dienas lieldraugu “Rimi Bērniem” saposīsim svētkiem Mežaparku Rīgā – lai kopīgā pastaiga un pikniks raisītu īstu svētku sajūtu,” stāsta vecāku organizācijas “Mammamuntetiem.lv” vadītāja, Tēva dienas tradīciju dibinātāja Latvijā Inga Akmentiņa-Smildziņa. Tāpat aptaujas dati par Tēva dienas svinēšanu atklāj, ka 12,4 % tētu šogad Tēva dienu atzīmēs pirmo reizi, savukārt 8 % tētu atklāj, ka Tēva dienu nesvin, tomēr gribētu to darīt.
 


Jaunais tētis: nezinu, kā tas ir – labas attiecības ar tēti, jo es augu ar mammu

Tikai nepilna piektā daļa (19 %) respondentu teica, ka bērnībā un pusaudža gados ar tēti bijušas ļoti labas attiecības, un kopumā 29,4 % saka, ka tās nebija labas. Tāpat 9 % tētu atzīmē, ka bērnību pavadījuši bez tēva, jo viņš bija miris. Skumjš arī šis fakts: gandrīz 4 % tētu norāda, ka tēvs viņu ģimeni pametis jau bērnībā un uzturējis vāju kontaktu vai vispār nav uzturējis, tāpēc brīvajās atbildēs daudzi tēti raksta šādi: “Uzaugu bez tēva”, “Nedzīvoja ar mums”, “Es savu tēvu nekad neesmu redzējis”, “Tēvs mani audzināja tikai līdz trīs gadu vecumam – tad ģimene izšķīrās” u. tml. “Popularizējot Tēva dienu, mēs ne vien veicinām skaistas ģimenes tradīcijas stiprināšanu ģimenēs, bet arī ar labo, atbildīgo tētu piemēriem uzrunājam tos tēvus, kas par saviem bērniem rūpējas reti vai nemaz. Tāpēc “Mammamuntetiem.lv” aicina ģimenes, sociālajos tīklos publicējot ierakstus par Tēva dienas svinēšanu, lietot tēmturi #TevaDienaKatruDienu,” rosina Inga Akmentiņa-Smildziņa.

Diemžēl gandrīz piektā daļa tēvu (vairāk nekā 18 %) uz jautājumu “Vai tev ar savu tēti šobrīd ir labas attiecības?” atbild noraidoši. Brīvajā atbildē kāds jaunais tētis raksta: “Nezinu, kā tas ir – labas attiecības ar tēti, jo es augu ar mammu”. Tajā pašā laikā daudzi tēti komentāros apņēmīgi rakstījuši: “Man nebija labas attiecības ar savu tēti, taču man ar manu bērnu būs!”. 
Tāpat brīvajās atbildēs tēti izteikuši savu viedokli, pieredzi, kāpēc, viņuprāt, tēvu un pieaugušo bērnu attiecības mēdz izjukt. Biežāk minētās vai zīmīgākās atbildes: 
 

  • Pārāk maz komunikācijas.
  • Pārāk reta iesaistīšanās bērna ikdienā.
  • Pavada maz laika kopā.
  • Pietrūkst pacietības un iecietības.
  • Viedokļu nesakritība, nosodījums.
  • Sava viedokļa uzspiešana.
  • Dažādi uzskati.
  • Nav laika iedziļināties bērna problēmās.
  • Nav kopīgu interešu.
  • Vecāki izšķiras.
  • Nepareizi audzināti, mainīties negriboši tēvi uzaudzina no sevis atsvešinātus bērnus.
  • Ja kopš bērnības attiecības ir tuvas, tās nemēdz izjukt.



Tēti grib zināt vairāk, kā veidot labas attiecības ar bērnu 

Reklāma
Reklāma

Aptaujas rezultāti atklāj, ka tēti grib zināt vairāk par to, kā veidot labas un tuvas attiecības ar bērnu, kā arī komentē, kas, viņuprāt, pašiem bērnu audzināšanā sanāk labi un kas ne tik labi. 83 % tēvu piekrīt, ka tētiem Latvijā būtu nepieciešams vairāk uzzināt par to, kā veidot tuvas attiecības ar mazu bērnu, un 88,8 % – kā veidot tuvas attiecības ar pusaudzi.

Aptaujā tēti atklāj arī, kādu zināšanu un prasmju bērnu audzināšanas jautājumos viņiem vairāk nepieciešamas. Piemēram, uz jautājumu “Cik labi tev izdodas bērnam mācīt dzīvē svarīgas lietas?” tikai puse tētu (49,7 %) atzīmē, ka viņiem tas izdodas labi, un desmitā daļa tēvu uzskata, ka tas labāk sanāk mammai. Uz jautājumu “Cik labi tev izdodas audzināt bērnu ar skaidriem uzvedības noteikumiem un būt konsekventam (piem., ja pārrunājat kādas uzvedības sekas, tad tās tiek īstenotas bez atkāpšanās)?” ar “Man tas sanāk labi” atbild tikai nepilna puse – 42,8 %. Taču skaisti ir tas, ka gandrīz 70% tēvu uzskata, ka viņiem labi izdodas nodrošināt mīlošas attiecības ar bērnu. Tēti uzskata, ka vislabāk viņiem veicas ar rūpēm par bērnu drošību – 88,2 % tēvu uz jautājumu “Cik labi tev izdodas parūpēties par bērna drošību (ķiveres lietošana, piesprādzēšanās auto u.c.)?” atbild ar “Man tas sanāk labi”. 
Zīmīgi, ka teju trešā daļa (28,6 %) tētu uzskata, ka bērniem labākas attiecības ir ar mammu, 6,5 % tētu ir pārliecināti, ka labākas attiecības bērniem viņu ģimenē ir ar tēti. Tomēr vairāk nekā pusē (62,3 %) uz jautājumu “Kā tu vērtē – kuram no vecākiem jūsu ģimenē ar bērnu/bērniem ir labākas attiecības?”, atzīmē, ka “ģimenē bērniem ar tēti un mammu ir vienādi labas attiecības”.


Par tēvu aptauju
Tēvu aptauja norisinājās 2021. gada augustā ģimenes portālā “Mammamuntetiem.lv”.
Tajā piedalījās 1152 tēti no visas Latvijas, no tiem nepilni 4 % ir topošie tēti. Tāpat aptaujā piedalījās arī šķirto ģimeņu tēvi, kuri ikdienā ar saviem bērniem nedzīvo kopā. Latvijas vecāku organizācija “Mammamuntetiem.lv”, gaidot Tēva dienu, regulāri veic tēvu aptaujāšanu, tādējādi monitorējot tēvu noskaņojumu, uzskatus un apzinot viņu vajadzības un nepieciešamo informatīvo atbalstu.
 

Par Tēva dienu
Latvijā Tēva dienu atzīmē septembra otrajā svētdienā, šogad – 12. septembrī. Latvijas vecāku organizācija “Mammamuntetiem.lv” aicina ģimenes šogad svētkus pavadīt kopā dabā – ejot pastaigā, rīkojot pikniku vai vienkārši izdauzoties kopā ar bērniem. Tāpēc svētdien, 12. septembrī, “Mammamuntetiem.lv” kopā ar Tēva dienas lieldraugu “Rimi Bērniem” Mežaparku Rīgā rotās svētku noskaņās, rūpējoties arī par dažādiem pārsteigumiem Mežaparka apmeklētājiem.