Nomazgāti trauki, iespēja izgulēties un būšana kopā – 3 tipiskas mammu atbildes, ko viņām uzdāvināt Māmiņdienā

Visbiežāk tieši mammas ir tās, kas meklē un sarūpē dāvanas citiem. Zina, ko katra lielāka vai mazāka sirsniņa vēlas. Mātes diena ir lieliska iespēja apdāvināt arī māmiņas, bet nereti mammas, jautātas, ko viņām uzdāvināt, atrauc: “Man neko nevajag!” vai “Labāk atbrauc ciemos”, vai norūc: “Ļaujiet man beidzot izgulēties!”
Ir labi, ja mamma zina, ko vēlas Mātes dienā, un spēj par to pastāstīt citiem, ir pārliecināta psiholoģe Sabīne Bērziņa. Latvijā darinātu miega masku ir iespējams iegādāties Veikals.mammamuntetiem.lv!

FOTO: Artūrs Ķipsts

Ir labi, ja mamma zina, ko vēlas Mātes dienā, un spēj par to pastāstīt citiem, ir pārliecināta psiholoģe Sabīne Bērziņa. Latvijā darinātu miega masku ir iespējams iegādāties Veikals.mammamuntetiem.lv!

Kāpēc mammām nereti var būt grūti paust savas vēlmes un vai tiešām nomazgāti trauki var būt Mātes dienas dāvana, stāsta psiholoģe, Mammamuntetiem.lv eksperte Sabīne Bērziņa.

 

Ļaujiet man izgulēties

Ir posms, kad bērni prasa ļoti daudz spēka un ir normāli, ja mammas galvā nāk prātā tikai gulēšana, nevis dāvanas. Nereti mammas apkārtējiem tā arī pasaka – Mātes dienā man, lūdzu, no pienākumiem brīvu dienu! “Ir ļoti labi, ja mamma var pateikt to, ko viņa tiešām vēlētos. Ir skaidrs, ka mazu bērnu mammām izgulēties un atpūsties varētu būt vēlēšanās, un, ja tā ir patiesa mammas vēlme, – tas neizklausās slikti, ja mamma to arī var pateikt,” stāsta Sabīne Bērziņa.

 

Neko nevajag, netērējies!

Kad bērni paaugas un tiek pie savas naudas, ko tērēt, viņiem var rasties vēlme mammu iepriecināt pašiem. Tradicionāli tās ir brokastis, ko bērni pagatavo mammai, bet var būt vēlēšanās kaut ko nopirkt. Kāpēc reizēm mammas mudina bērnus “netērēties”? “Šeit ir jautājums, ko mamma ar šādu atbildi grib pateikt. Ja mamma pasaka, ka viņai neko nevajag, svarīgi saprast, vai tiešām nekā nesaņemšana ir tieši tas, ko mamma vēlas. Ja tomēr mamma ar šādu atbildi vairāk mēģina nodot ziņu - uzminiet nu, ko es vēlos, tad ieteiktu nelikt citiem minēt savas domas, jo domas lasīt neprot neviens,” klāsta Sabīne Bērziņa. Tomēr, ja ir tāda situācija, ka mamma dāvanā tiešām neko nevēlas saņemt, tad būtu labi papildināt sevis teikto ar to, kā citādi apkārtējie var mammu iepriecināt – kopīgi doties uz kādu pasākumu, paspēlēt spēli vai pavadīt laiku kopā.

 

Saliekamais putnu būris "Mammas putni" - gatavs dāvināšanai! Foto: Artūrs Ķipsts, Mammamuntetiem.lv

 

Galvenais – atbrauc ciemos!

No mammām, kuras dzīvo atsevišķi no pieaugušajiem bērniem, nereti var dzirdēt mudinājumus nevis iegādāties kādas dāvanas, bet gan atbraukt ciemos. “Tas šķiet saprotami, jo, kā rāda pētījumi, pieredze un kopā būšana arī ir tās lietas, kas cilvēkiem liek justies labi. Un, manuprāt, ir labi, ja mamma saviem pieaugušajiem bērniem var paust šo savu vēlmi,” atzīst Sabīne Bērziņa un norāda, ka šāda pieredze un tikšanās arī var būt kā dāvana.

 

Ieteikumi mammām un bērniem, lai Māmiņdienas dāvana būtu patiešām izdevusies

Reizēm dažādiem svētkiem pārmet komercializāciju, tomēr, kā norāda psiholoģe, cilvēkiem Latvijā reizēm piemirstas papriecāties par sevi, savu ģimeni un dzīvi. “Svētki ir jāsvin, un saņemt dāvanas ir daļa no tā. Mēs dzīvojam kultūrā, kur mazliet aizirstam pasvinēt un papriecāties par lietām. Tas var būt labs treniņš – pašām mammām sevi pavērot, kā es varu svinēt, kā protu priecāties, novērtēt un pieņemt dāvanu,” teic Bērziņa.

 

Mātes dienas dāvanu komplekts "Mieram" – zemeņu čipsi un sojas vaska svece. Foto: Artūrs Ķipsts, Mammamuntetiem.lv

 

  • Galvenā doma ir saprast, kas ir mammas vajadzība un vēlēšanās. Mammai pašai ir svarīgi apzināties un spēt to pateikt citiem – kas mani iepriecinātu, kas man liktu justies labi un sajust prieku? Nav slikti paust savas vēlmes pilnīgi konkrēti – es vēlētos kafiju gultā vai sveci ar vaniļas aromātu un piena šokolādi.

 

  • Bērnam ir ļoti svarīgi, ka viņš var sarūpēt mammai tieši to, kas mammu iepriecina. Ja mamma konkrēti paudīs savas domas, bērns jutīs gandarījumu, ka pats saviem spēkiem sagādājis mammai prieku.

 

  • Nevajadzētu uztraukties, ka, paužot savu vēlmi, izpaliks pārsteiguma moments. Ja mamma būs priecīga par saņemto dāvanu, priecīgs un par sevi pārliecināts būs arī bērns.

 

Ja mazais negrib apsveikt mammu

Reizēm gadās, ka bērns, īpaši mazākie, var negribēt apsveikt mammu – viņam tas var nebūt aktuāli. Šādā gadījumā pārējie pieaugušie var būt tie, kas demonstrē, kā viņi apsveic mammu. “Audzinātāja palīdz uzzīmēt apsveikumu, tētis var nopirkt puķes. Ieteikums būtu drīzāk modelēt un rādīt, ka svinēšana un dāvināšana otru iepriecina. Ja bērns pats negrib, viņš drīkst vērot, kā mamma tiek iepriecināta,” atzīst Bērziņa.

 

Ja mamma ar zīdainīti nesaņem apsveikumu

Mēdz gadīties, ka sievietes pirmajā Mātes dienā, kad bērniņš ir mazs, neviens šim bērnam nepasaka, ka mamma ir kā īpaši jāsabučo vai jāuzlūko. Ko nu, ja partneris neuzskata, ka viņam būtu jāapsveic sava sieva Mātes dienā, jo tā nav viņa mamma? Sabīne Bērziņa norāda – ja mamma apzinās, ka viņai tomēr būtu svarīgi saņemt apsveikumu vai siltu buču no mazuļa, ir vērts to darīt zināmu, visticamāk, partnerim, nevis sevī krāt rūgtumu un skumjas par to. 

“Ieteiktu mammai ar bērniņa tēti parunāties un pastāstīt, ka viņai būtu svarīgi saņemt kādu apsveikumu Māmiņdienā. Ir būtiski nodot šo ziņu, jo, kā jau teicu – neviens domas neprot lasīt. 

Un arī, ja šī diena ir pagājusi, neviens neliedz par to runāt arī vēlāk. Pat, ja kāda situācija nav izvērtusies tā, kā mēs gribam, to var izrunāt un salabot,” uzmundrina Sabīne Bērziņa.  

 

Veikalā Mammamuntetiem.lv radītas un jau dāvināšanai sagatavotas visdažādākās dāvanas mammām – mammas atpūtai, iedvesmai, skaistumam. Tik daudz veidu, kā iepriecināt mammu! Un ja nezini, kas viņai no visa vislabāk patiktu – pajautā! 

Saistītie raksti