Neparastākās idejas olu krāsošanai

Lieldienu laikā olu krāsošana ir teju katras ģimenes tradīcija. Klasiski olas krāso sīpolu mizās, melleņu ievārījumā, pietinot klāt pirmos pavasara ziediņus vai putraimus. Taču ir arī citādākas olu izdaiļošanas iespējas!

FOTO: Shutterstock.com

 

1. ideja. Brīnumi ar nagu laku.
Aptuveni litrā ūdens iemaisi pāris pilienus divu vai vairāku krāsu nagu lakas. Izmaisi un iegremdē tajā vārītu olu. Izņem un ļauj nožūt! Otrs variants: novāri olas, atdzesē un ļauj bērnam ar nagu laku veidot sev tīkamus zīmējumus. Atceries, šo darbu jāveic labi vēdināmās telpās.  

lieldienu olas nagulaka

 

2. ideja. Zelts un sudrabs
Kancelejas prešu veikalos var nopirkt dažādas metāliskas krāsas – zelta, sudraba, bronzas un vara. Ar tām var nokrāsot olas dažādās metāliskās krāsās. Bērni būs sajūsmā ne tikai piedalīties krāsošanas procesā, bet arī atrast Lieldienu rītā piemājas dārzā mazas zelta oliņas.  

lieldienu olas zelta krāsā

3. ideja. Jautrā ģimenīte
Ļaujieties fantāzijai un veidojiet jautru olu ģimenīti! Jums vajadzēs olas, tušu, smalku otiņu. Kad olas novārītas un atdzesētas, veidojiet uz olām dažādu emociju sejiņas. Varbūt varat mēģināt uzzīmēt katrs sevi?

lieldienu olas

4. ideja. Eleganti balts
Raibas un krāsainas olas Lieldienās patiesībā vairs nav nekāds pārsteigums, tādēļ izvēlies baltos toņus. Tātad – novāri baltas olas, atdzesē un aplīmē ar sīkiem maziem papīra ziediņiem, aplīšiem vai kādiem citiem ornamentiem.  

5. ideja. Skaistās mežģīnes un špicītes
Šajā olu izgreznošanas variantā derēs arī klasiski, piemēram, sīpolu mizās vai mellenēs, krāsotas olas. Kad olas atdzisušas aplīmē to ar izraudzītajām mežģīnēm vai kādām citām dekoratīvām aukliņām.

lieldienu olas

Reklāma
Reklāma

6. ideja. Krāšņie dziju dzīpari
Novāri olas un atdzesē. Visu olu noklāj ar līmi, tad ciešās rindās tin olai apkārt dzijas pavedienu. Tad ļauj līmei nožūt.  

7. ideja. Olas ar pērlītēm
Krāsainās Lieldienu olas īpašas vari padarīt ar mazo stikla pērlīšu palīdzību, uz olām veidojot zīmējumus vai arī pielīmējot kā nelielus akcentus. Vari darīt arī tā – kādā šķīvītī ieber mazās pērlītes, novārītu un atdzesētu olu noklāj ar līmi, tad olu apviļā traukā ar pērlītēm. Ļauj olai nožūt. Starp citu, olas krāšņākas vari padarīt, ja tām apsien smalkas atlasa lentītes.   

8. ideja. Dzīvnieciņi bērnu priekam
Lieldienās olas drīkst pārtapt par ko vien jūs vēlaties – arī par skaistiem, krāsainiem dzīvniekiem, kukaiņiem un putniem. Ļaujiet vaļu izdomai!

9. ideja. Lieldienu olas dekupāžas tehnikā
Lai arī dekupēšana var šķist sarežģīta, tā nebūt nav. Vajadzēs krāsainas salvetes, līmi un otiņu līmes uzklāšanai. Salveti sadali slāņos. No salvetes virsējā vai nu izgriez atsevišķus elementus, ko vēlies izmantot olas rotāšanai, vai arī lieclietā visu virsējo slāni. To pārklāj olai un ar otas palīdzību pielīmē pie olas, samitrinot visu salveti. Ļauj olai nožūt. Pēc tam, ja ir vēlēšanās olas padarīt spīdīgākas, var nolakot ar kādu laku, derēs arī caurspīdīgā nagu laka.  

NODERĪGS PADOMS!
Tā kā dažās no tehnikām krāsotas olas var kļūt nelietojamas pārtikā, vari darīt šādi – uzmanīgi izdur olai abos galos caurumus un jēlo olu izpūt kādā traukā. Čaumalu noliec siltā vietā izkaltēties. Kad čaumala ir sausa, vari izmatot ikvienu no iepriekš izmantotajām olu izdaiļošanas metodēm. Kad šis uzdevums veikts, cauri olai vari izvērt glītu aukliņu vai bantīti, lai vari olu iekrāt izplaukušajos zaros.

KO DARĪT AR IZPŪSTO OLU MASU?
Izpūstās olas liec lietā, lai pagatavotu neparastas brokastis! Veikalos var iegādāties īpašas formiņas, kurās vārīt olas bez čaumalas, tās var cept uz pannas, ielejot, piemēram, piparkūku formiņās. Kā olas ietvaru vari izmantot arī maizes šķēli ar izgrieztu vidu, paprikas, kas nogriezta tā, lai veidojas aplis, vai arī no desiņām veidot īpašas formiņas.  

Lai skaisti svētki!