Kas jauns kāzu kleitu modes tendencēs?

Lai gan kāzu kleitu mode pasaulē katru sezonu nedaudz mainās, Latvijas sievietes ne īpaši seko līdzi jaunākajām modes tendencēm. Savā kāzu dienā mūsu līgavas izvēlas savu izsapņoto kleitu, kas bieži vien neatbilst jaunākajiem modes "kliedzieniem". Par to, kā kāzu dienā pucējas Latvijas sievietes, mammamuntiem.lv stāsta dizainere Aija Vītiņa, kura arī pati šuj skaitās kleitas.  

Kāzu kleitu sievietes parasti izvēlas pēc savas gaumes nevis modes tendencēm.  Foto iesūtīja Andis.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Kāzu kleitu sievietes parasti izvēlas pēc savas gaumes nevis modes tendencēm. Foto iesūtīja Andis.

 

Pat desmit gadu izsapņota kleita

Kāzu kleitu mode katru sezonu nedaudz mainās. Lielajos pasaules modes gadatirgos parasti tiek piedāvātas idejas diviem gadiem uz priekšu, lai specializētie veikali varētu tam sagatavoties, taču Latvijā sievietes tomēr vairāk izvēloties to kleitu, kura pašai liekas vispiemērotākā. A.Vītiņas praksē bijuši gadījumi, kad sieviete savā kāzu dienā uzšuvusi kleitu, kas izsapņota jau desmit gadu garumā. Dizainers gan mēģina ieteikt jaunākās tendences vismaz auduma izvēlē. Piemēram, šā gada pavasarī pasaulē modē bija kāzu kleitām izvēlēties mežģīnainus audumus ar lieliem, ažūriem rakstiem, taču līdz Latvijai šī tendence tā arī neesot atnākusi.

 

Līgavas izvēlas garas kleitas

Visbiežāk topošās sievas savā īpašajā dienā izvēlas garas kleitas. Ja kāzas paredzētas grandiozas - kādā muižā vai pilī, tad arī kleita esot gara, ar šlepi, bet citādi šo aksesuāru līgavas izvēloties reti. Daudzām sievietēm patīkot kādas īpašas jostas vai bantes kleitas mugurpusē, uz dibena. Turpretim korseti, tās visīstākajā izpratnē, izvēlas reti. Dizainere atzīst, ka sažmiegta korsete nav īpaši ērti valkājama, tādēļ arī, visticamāk, līgavas labāk to neizvēlas. Šosezon aktuālais materiāls ir mazliet spīdīgs zīds, bet mežģīnes tiek izmantotas kleitas detaļās. Lai gan nereti kāda sieviete arī izvēlas kleitu tikai no mežģīnēm, kas ir ļoti dārgs prieks.

Šā gada pavasarī pasaulē modē bija kāzu kleitām izvēlēties mežģīnainus audumus ar lieliem, ažūriem rakstiem, taču līdz Latvijai šī tendence tā arī neesot atnākusi.

Kāzu kleita par 2000 latiem

Ja vēlies kāzu kleitu tikai no mežģīnēm, jārēķinās ar visai iespaidīgām izmaksām. Dizainere A.Vītiņa kādai klientei šuvusi kleitu, kurai izmantoti desmit metri mežģīņu, un viena metra cena esot ap 70 latiem. Un tās ir tikai materiāla cenas. Ir sievietes, kuras kāzu kleitai gatavas tērēt pat līdz 2000 latiem, pastāstīja šuvēja. Bet esot arī tādas topošās sievas, kuras ļoti rēķina gaidāmās izmaksas un pat 20 latu lielas starpības dēļ ir gatavas meklēt citu šuvēju. Ja sieviete vēlas patiešām skaistu kāzu kleitu, tad lētāk esot šūt pie šuvēja, pat izmantojot dizainera pakalpojumus. Turpretim, ja līgavas ir mierā ar poļu un ķīniešu ražojumiem, kas kvalitātes ziņā stipri atšķiras no labi šūdinātām kleitām, tad, protams, lētāk ir iegādāties šādu kleitu kādā veikalā.

 

Skaties Latvijas līgavu kleitu izvēli!

Reklāma
Reklāma

Citas kāzu kleitas SKATIES ŠEIT.

Pie dizainera pasūtītu kleitu tālāk nepārdod

Dažādos interneta portālos ir visai daudz sludinājumu par kāzu kleitu pārdošanu. A.Vītiņa klientes pēc kāzām savas izsapņotās kleitas gan nepārdodot. Citādāk esot ar balles kleitām, ar kurām nereti apmainās draudzenes, jo uzšūt arī šādu kleitu ir padārgi, bet ar vienu kleitu jau visur neiesi, tādēļ draudzenes apmainās ar tērpiem. Lai uzšūdinātu skaistu kāzu kleitu, nepieciešami aptuveni divi mēneši. Sākumā top ideja par tās modeli, tad jāpiemeklē materiāls. Pēc tam seko vairākas pielaikošanas.

 

Īpašais kāzu datums - 12.12.2012.

10.10.2010., 11.11.2011.,12.12.2012. - šie ir īpašie datumi, kurus par savu kāzu dienu izvēlas visai daudz jauno pāru. Dizaineres A.Vītiņas klientu vidū gan neesot tādu, kuri speciāli gaidītu šādu datumu. Viņa atklāja, ka daudz aktīvāki jaunie pāri ir pavasarī, gatavojoties kāzām vasarā. Rudenī un ziemā līgavām parasti izvēlas kādu kažociņu vai apmetni, lai, piemēram, fotografējoties ārpus telpām, nesaltu. A.Vītiņa gan atzīst, ka šajā īpašajā dienā nezin kāpēc sievietēm nedz salst, nedz svīst. Tomēr aukstā laikā dizainere ieteiktu izvēlēties biezākas zeķubikses nevis zeķes.

 

Šogad 12.decembrī precēsies 179 pāri

Tieslietu ministrijas pārstāve Sigita Vasiļjeva mammamuntetiem.lv pastāstīja, ka šogad 12.decembrī visā Latvijā Dzimtsarakstu nodaļās pieteikušies 179 pāri, lai tieši šajā īpašajā datumā sāktu pavisam jaunu dzīvi.