Lāčplēša dienas pasākumi 11. novembrī Rīgā

Lāčplēša dienā visi ir aicināti ne tikai pie apģērba nēsāt sarkanbaltsarkanas lentītes un pulksten 16.30 savu māju logos iedegt svecītes, bet arī piedalīties dažādos pasākumos. Rīgā notiks vērienīgākie Varoņu dienas pasākumi.

FOTO: Aigars Jansons, http://www.ajstudio.lv/

11. novembris sāksies ar zvanu skaņām
Lāčplēša dienu Rīgas centra dievnamu torņos (Doms, Svētā Jāņa baznīca, Jēkaba katedrāle, Sāpju dievmātes baznīca, Magdalēnas baznīca; Vecā Svētā Ģertrūdes baznīca, Jaunā Svētā Ģertrūdes baznīca), pulksten 8.57 tiks ieskandināti baznīcu zvani, lai simboliski sasauktos ar 1919. gada 11. novembra rītu, kad baznīcu torņu zvani vēstīja par Rīgas atbrīvošanu no Bermonta karaspēka.

Oficiālie pasākumi
* Ekumeniskais dievkalpojums Rīgas Domā sāksies pulksten 9.00.
* Vainagu nolikšana Rīgas Brāļu kapos notiks pulksten 11.00.
* Rīgas garnizona militārā parāde pie Brīvības laukuma sāksies pulksten 13.00.
* Pulksten 14.00 notiks svinīgā godasardzes maiņas ceremonija pie Rīgas pils.
* Pulksten 14.40 - ziedu nolikšanas ceremonija pie pulkveža Oskara Kalpaka pieminekļa Esplanādē.

Brīvības cīņu kaujas rekonstrukcija Zaķusalā
* Zaķusalā iepretim televīzijas tornim interesenti varēs ne tikai piedalīties dažādās interaktīvās nodarbēs, bet arī vērot Brīvības ciņu kaujas rekonstrukciju. Programmā no pulksten 12.00 līdz 14.45:  Brīvības cīņu karavīru nometnes vietas apskate gidu pavadībā; ekipējuma un ieroču reprodukciju apskate; Karavīra sadzīve Pirmā pasaules kara laikā un Brīvības cīņās; Strēlnieku stafete; filmas „Bermontiāde” demonstrēšana un viktorīna par Brīvības cīņām.

* Pulksten 15.00 būs iespēja vērot kaujas rekonstrukciju (realitātē tiks izspēlēta viena iespējama kauja no Brīvības cīņu laika). Tajā piedalīsies kara vēstures rekonstrukcijas klubi „Redut” un „Latviešu karavīrs” (Latvija), „Kauno tvirtoves igula” un „Grenadierius” (Lietuva), „Front Line” (Igaunija) un „Regiment45” (Krievija).

Saule lēca Kara muzejā
* Latvijas kara muzejā pulksten 14.00 notiks Lāčplēša dienai veltīts pasākums
„Pie Daugavas saule mums lēca”, kurā izskanēs dziesmas Latvijai un Kara muzeja darbinieki uzstāsies ar īsiem priekšlasījumiem: „Brīvības cīņu karavīru formastērpi”, „Rīdzinieki Bermontiādes laikā” un „Kā valsts svētkus svinēja virsaiša Viestura rotas karavīri Vācijā 20. gs. 40.- 60.gados”. Pasākumu ar dziesmām kuplinās  Latvijas Nacionālo karavīru biedrības koris „Tēvija”.

Lāpu gājiens un Uguns rituāls Daugavmalā
* No Rīgas Brāļu kapiem līdz 11. novembra krastmalai no pulksten 17.30 līdz 21.00 notiks lāpu gājiens, lai Svēto piemiņas uguni ar lāpām nogādātu uz uguns plosta. Uguns plosts tiks palaists Daugavā – pie tiem Brīvības cīnītājiem un strēlniekiem, kuri apglabāti ārpus Latvijas robežām un pie tiem Brīvības cīnītājiem, kuru kapu vietas mums vēl nav zināmas.

* Lāpu gājienu laikā (pulksten 19.00) notiks svētbrīdis pie Brīvības pieminekļa, lai noliktu vainagu Lāčplēšu – okupācijas upuru piemiņai.

* Pēc svētbrīža (pulksten 19.10) pie Brīvības pieminekļa pie Brīvības pieminekļa un Strēlnieku laukumā notiks koncerts, kurā uzstāsies vīru kopa „Vilki”, folkloras kopa „Skandinieki”, seno cīņu un folkloras kopa „Vilkači” un folk metal grupa „Skyforger”. Vīru kopa „Vilki” organizēs kopīgu sadziedāšanos (no pulksten 21.30) Daugavmalā pie Rīgas pils mūra, kur tiks aizdegtas tūkstošiem svecītes Brīvības cīnītāju piemiņai. Vakara gaitā notiks arī „Tēvijas sarga” – pašaizsardzības un tuvcīņas paraugdemonstrējumi. Pasākumi Daugavmalā notiks līdz pulksten 23.00.

* Pulksten 19.30 Strēlnieku laukumā – uguns rituāls (Uguns bluķu un ugunskuru aizdedzināšana).

Atceres pasākums Sudrabkalniņā
Pulksten 15.30 Sudrabkalniņā notiks atceres pasākums ar valsts, Rīgas domes vadības un militārpersonu piedalīšanos, kurā muzicēs arī pūtēju orķestris „Rīga”, kori un vīru kopa „Vilki”.

Vakars Rīgas pils pagalmā
Nacionālie bruņotie spēki, Valsts prezidenta kanceleja un Latvijas Nacionālais vēstures muzejs Rīgas pils pagalmā rīko dažādus pasākumus:
* no pulksten 9.00 līdz 20.00 Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā būs apskatāma izstāde „Lāčplēša Kara ordenis”, kas atvērta apskatei tikai vienu dienu gadā – 11.novembrī. Šī ir unikāla iespēja iepazīties ar Lāčplēša Kara ordeņa vēsturi un Latvijas karavīru gaitām Brīvības cīņu laikā;

* Pils pagalma vārtus apmeklētājiem pulksten 20.00 vērs pasākuma namatēvs Latvijas Nacionālā vēstures muzeja direktors Arnis Radiņš. Pasākumā piedalīsies Valsts prezidents Andris Bērziņš, bet vakara gaitā varēs klausīties koru koncertu. Uz Pils sienas tiks demonstrētas vēsturiskas fotogrāfijas par Brīvības cīņām un Brāļu kapu kompleksa izveidošanu.

* sākot no pulksten 20.00 Pils pagalmā ikvienam būs iespēja nofotografēties vēsturisku foto uzņēmumu kolāžā. Savukārt no pulksten 20.30 pasākuma dalībniekus fotografēs Rekrutēšanas un Jaunsardzes centra fotogrāfs, un jau nākamajā rītā būs iespējams lejupielādēt savu foto no NBS interneta vietnes;

* nosalušie varēs sildīties ar uzņēmuma „Kalniņa Mammas tējas” zāļu tēju, garšīgo „Lāču” maizi un medu.

Svētku koncerti un citi pasākumi
Ikvienam rīdziniekam un pilsētas viesim būs arī iespēja dienas gaitā apmeklēt vairākus bezmaksas koncertus un citus pasākumus:
* Rīgas Porcelāna muzejā no pulksten 11.00 līdz 18.00 noritēs Svētku karodziņu apgleznošanas darbnīca.

Reklāma
Reklāma

* Rīgas Jūgendstila muzejā pulksten 16.00 notiks lekcija „Rīgas militārvēsturiskie pieminekļi” (lektors Eižens Upmanis).

* Rīgas Kultūras un tautas mākslas centrā „Mazā ģilde” pulksten 17.00 demonstrēs īsmetrāžas aktierfilma „Vienīgā fotogrāfija”, notiks arī tikšanās ar tās autori Brigitu Eglīti.

* Pulksten 18.00 Kultūras centrā „Iļģuciems” notiks koncerts „Es vienmēr būšu ar Latviju” (piedalās VEF Kultūras pils vīru vokālais ansamblis Viļņa Salaka vadībā, soliste Daina Dombrovska).

* Svētā Pētera baznīcā pulksten 18.30 - koncerts „Kur gājputni, kur mana tauta?”, kurā piedalās Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas meiteņu koris „Sapnis”, Jaunais Rīgas vīru koris un
pūšaminstrumentu grupa, kā arī Latvijas Nacionālās operas solisti Sonora Vaice un Raimonds Bramanis.

* VEF Kultūras pilī pulksten 19.00 koncertā „Sanāciet, sadziediet, sadancojiet!” uzstāsies
Tautas deju un mūzikas kluba „Liesma” deju kolektīvi.

* Rīgas Latviešu biedrības Lielajā zālē pulksten 19.00 Rīgas un Latvijas novadu zēnu un vīru kori piedalīsies dižkoncertā „Karavīru dziesmas” (koncerta mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents - Edgars Račevskis).

Teksts: Elmārs Barkāns, www.kasjauns.lv