Labākās filmas par epidēmijām. Pēc to noskatīšanās gribēsi vēlreiz nomazgāt rokas

Aktualitāte Nr.1 pasaulē šobrīd ir koronavīrusa uzliesmojums. Šī nav pirmā reize, kad saskaramies  nepazīstamām saslimšanām. Laiku pa laikam pasaulē uzliesmo negantas infekcijas, kas atņem dzīvības vājākajiem sabiedrības locekļiem,  un var izplatīties visā pasaulē vien pāris nedēļu laikā. 

Kadrs no filmas Infekcija

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Kadrs no filmas "Infekcija"

Kino industrija ir veltījusi tēmai iespaidīgas filmas. Ja esi šāda medicīnas katastrofu filmu cienītājs,  ņem popkornu, iekārtoties pie datora un sāc baidīties, jo daži scenāriji izrādījušies biedējoši pareģojoši.  Noskatoties šīs filmas, tev gribēsies vēlreiz nomazgāt rokas... 


Infekcija (Contagion, 2011)
Godalgoti aktieri un Holivudas zvaigznes Mets Deimons, Gvineta Paltrova, Džūda Lovs un Keita Vinsleta trillerī "Infekcija". Cilvēcei draud briesmas, jo ar nepieredzētu ātrumu izplatās nāvējošs vīruss – un līdz ar to panika. Filmas varoņiem - zinātniekiem, varas pārstāvjiem un vienkāršām ģimenēm - nākas pārvarēt gan bailes, kas sabiedrībā izplatās vēl ātrāk par infekciju, gan arī mēģināt uzveikt nāvējošo vīrusu.
"Infekcija" ir filma, kas uzbur scenāriju, kas notiktu ar pasauli, ja tā sastaptos ar bīstamu infekcijas slimību, pret kuru nav zāļu un tā izplatās ar tik vienkāršu un pat stulbu veidu kā rokasspiediens, pieskāriens kaut kam, kam pieskāries slimais. Nāve iestājas ātri, vīruss visu laiku mainās, modificējas un mutējas, tāpēc īsā laika posmā atrast tam poti un vakcīnu ir grūti, teju pat neiespējami. Modernā tehnoloģiju pasaule, ceļojumi un mūsdienīgās priekšrocības, kas nedēļas laikā pieļauj vienai personai apceļot teju visu pasauli, ir šā vīrusa lielākais sabiedrotais. Nedēļas laikā visas pasaules lielākās pilsētas jau ir inficētas. Cilvēki mirst, slimo, gadījumi tiek ievietoti internetā aculiecinieku video, foto veidā, bet neviens nespēj reaģēt pietiekami ātri, lai katastrofu novērstu.

 

28 dienas vēlāk (2002, 28 Days Later) 
ir 2002. gada Apvienotās Karalistes šausmu filma, kuras režisors ir Denijs Boils. Filmā aktīvistu grupa atbrīvo inficētu pērtiķi no laboratorijas. Pērtiķis iekož vienam grupas dalībniekam un inficē viņu ar agresivitātes vīrusu, kas vienā mirklī spēj pārvērst cilvēku nežēlīgā mironī. Tā sākas epidēmija, kura drīz pārņem visu Lielbritāniju. 28 dienas vēlāk filmas galvenais varonis pamostas no komas izpostītajā Londonā.

 

Uzliesmojums (Outbreak, 1995) 
ASV medicīniskās katastrofas filma. Filmā piedalās tādas zvagznes kā Dustins Hofmans, Renē Russo, Morgans Frīmens, Kevins Speisijs. Filma ir par kādu vīrusu “Motabu”, kas uzliesmojis Zairā un vēlāk tiek atklāts arī kādā nelielā ASV pilsētā. Filmas notikumi raisās ap jautājumiem, cik tālu vīrusa izplatības ierobežošanai ir gatavas iet militārās un civilās valsts struktūras. 


Pasaules karš Z (2013, World War Z) 
Pandēmija pārņem valsti pēc valsts, kontinentu pēc kontinenta. Bojā iet tūkstošiem kareivju Krievijā, Eiropā, Āzijā un ASV. Zeme atrodas uz globālas katastrofas sliekšņa. Apvienoto Nāciju darbinieks Džerijs Leins cenšas atrast veidu, kā apturēt tuvojošos apokalipsi. Pagaidām nevienam nav zināms, kā tikt galā ar ienaidnieku, kurš jau ir miris. 


28 nedēļas vēlāk (2007, 28 Weeks Later) 
Sešus mēnešus pēc tam, kad Britu salās apturēta nāvējošā vīrusa izplatība, ASV armija paziņo, ka karš pret epidēmiju beidzot ir uzvarēts un var sākties valsts atjaunošana. Emigranti sāk atgriezties mājās, lai sastaptu savus ģimenes locekļus, no kuriem bijuši šķirti mēnešiem. Taču vienā no šādām ģimenēm notiek traģēdija. Izrādās, ka vīruss nav iznīcināts un nu tas izplatās neiedomājamos ātrumos, pārņemot Londonu un draudot izplatīties vēl tālāk.



Jukušie (2010, The Crazies) 
Filma stāsta par kādu mazu Pensilvānijas pilsētiņu, kuras iedzīvotāji pēc tam, kad ezerā nokļuvis nezināms toksīns, tiek apsēsti ar vēlmi nogalināt. Tagad veselie iedzīvotāji ir nonākuši krustugunīs starp inficētajiem un militāristiem, kas ar visiem spēkiem centīsies nepieļaut slimības izplatīšanos ārpus pilsētiņas. Pilsētas šerifs Deivids, viņa sieva Džūdija, vietnieks Rasels un Beka, asistente medicīnas centrā, kopā cīnīsies par izdzīvošanu. 


12 pērtiķi (1995, 12 Monkeys) 
2035. gads ... Briesmīgs, neārstējams vīruss ir iznīcinājis 5 miljardus cilvēku jeb 99 % Zemes iedzīvotāju. Izdzīvojušie cilvēki ir patvērušies pazemē, jo Zemes virsma vairs nav apdzīvojama. Džeimss Kouls brīvprātīgi piekrīt doties bīstamā ceļojumā ar laika mašīnu atpakaļ uz 1996. gadu, kur viņa uzdevums ir palīdzēt zinātniekiem atrast vīrusa izplatības cēloņus, lai novērstu apokalipsi, un atrisināt „12 pērtiķu" noslēpumu.


Nezūdošais ļaunums (2002, Resident Evil) 
Asa sižeta šausmu filma, kas balstīta uz tāda paša nosaukuma videospēli. Galvenās lomas atveido Milla Jovoviča, Mišela Rodrigesa, Ēriks Mabiuss, Džeimss Pūrfojs, Mārtins Krūss un Kolins Selmons. Īpaša militārā vienība cīnās ar spēcīgu, nekontrolējamu superdatoru un simtiem zinātnieku, kuri pēc avārijas laboratorijā pārvērtušies miesu ēdošās radībās.

Reklāma
Reklāma


Andromedas celms (1971, The Andromeda Strain) 
Filma uzņemta pēc amerikāņu rakstnieka Maikla Kraitona zinātniskās fantastikas romāna. Militārais satelīts "Smeltnis" pēc sadursmes ar mikrometeorītu noiet no orbītas un nokrīt nelielā pilsētiņā Pīdmontā Arizonā. Atgūt satelītu dodas militāristu komanda, taču kāds ziņkārīgs pilsētas iedzīvotājs pagūst atvērt satelītu pirms tās ierašanās. Līdz ar to brīvībā izlaužas nezināma slimība. Visi pilsētiņas iedzīvotāji iet bojā vai arī nesaprotama iemesla dēļ izdara pašnāvību, dzīvs paliek tikai kāds vecs vīrs un zīdainis. 


Es esmu leģenda (2007, I Am Legend)
Netālā nākotnē pasaule ir pārdzīvojusi Apokalipsei līdzīgu katastrofu, kad epidēmijas rezultātā gandrīz pilnībā ir iznīcināta cilvēku rase, kādu to mēs pazinām līdz šim. Tagad zemeslodi apdzīvo asinskāri mutanti ar vampīru spējām un dzīvesveidu. Taču cilvēcei ir cerība uz izglābšanos. Šīs cerības vārds ir Roberts Nevils un viņš dzīvo Ņujorkā. Dienā viņš tukšajās pilsētas ielās bezcerīgi meklē izdzīvojušos, bet naktī slēpjas savā mājā, kur cenšas atrast līdzekli, lai pārvērstu mutantus atpakaļ cilvēkos.


 

“Melnā nāve” (Black Death, 2010)
Šis filmu saraksts nebūtu pilnīgs, ja tajā netiktu iekļauta kāda vērā ņemama filma, kurā caur fikcijas lēcu aplūkoti notikumi tālajos, drūmajos viduslaikos, kad Eiropu plosīja kas daudz nopietnāks par "Covid-19" – Buboņu mēris, jeb “Melnā nāve”. Tolaik, 14. gadsimtā tā izvērtās par šausmīgu pandēmiju, kā rezultātā, pēc ļoti aptuvenām aplēsēm, mira 75 miljoni cilvēku, nemaz nerunājot par ciešanām, ko šī slimība izsauca. Režisora Kristofera Smita 2010. gada filmā “Melnā nāve” (angļu un britu kopražojums) šie notikumi Eiropā ir aplūkoti no dažu drosmīgu angļu cīnītāju un mūka skatpunkta. Filma vērā ņemama pateicoties tajā uzburtajai (lai arī fikcijas un romantisma pārpilnajai) tā dēvēto tumšo viduslaiku atmosfērai.


 

“Panika ielās” (Panic In The Streets, 1950)
Laiks kino klasikai. Šī 1950. gada ASV filma, protams, nebūs katra gaumei, taču pavisam noteikti ir iesakāma tiem, kurus interesē ap vīrusiem centrēto asa sižeta filmu kulta pirmsākumi.

Šajā turku izcelsmes ASV režisora Elija Kazana melnbaltajā filmā Ņūorleānas ārsts un policists medī slepkavu, kurš ir inficējies ar “nāvējošu pneimonisku mēri”. Viņiem ir 48 stundas laika.
 


 

“Aklums” (Blindness, 2008)
Režisora Fernando Meireleša 2008. gada mistērijas apvītajā drāmā tiek izspēlēts scenārijs, kurā visa pilsēta piepeši tiek pakļauta neizskaidrojamai sērgai, kas slimojošos padara aklus. Šo filmu ir vērts noskatīties ne vien savdabīgās, “vīrusu filmām” netipiskās, fiktīvās kaites, kas ir stāsta pamatā, bet arī talantīgo aktieru kopas dēļ. Atzinību filma iemantojusi arī pateicoties tam, kā tajā tiek izspēlēta pēkšņām grūtībām pakļautu cilvēku grupas sociālā dinamika, un attiecības.

 

“Tas nāk naktī” (It Comes At Night, 2017)
Šī 2017. gada ASV Treja Edvarda Šultsa šausmu filma varētu patikt tiem, kuri izbauda “viens pret visu pasauli” tipa trillerus. Filmā “Tas nāk naktī” aplūkoti kādas ģimenes centieni patverties no postošas slimības, slēpjoties meža mājā. Lai pasargātos no sērgas, ģimenei ir jāpieņem gan smagi lēmumi, gan jāprot organizēt gādāt par izdzīvošanai nepieciešamajiem resursiem. Galvenajā lomā – austrāliešu aktieris Džoels Edgertons.

Saistītie raksti