1. maijs – Latvijas Satversmes sapulces sasaukšanas diena

1920.gada 1.maijā tika sasaukta Latvijas Satversmes sapulce, kura izstrādāja un pieņēma virkni būtisku likumu, starp tiem Latvijas valsts konstitūciju – Satversmi.

1. maijs – Latvijas Satversmes sapulces sasaukšanas diena

FOTO: Shutterstock.com


1920.gada 1.maijā tika sasaukta Latvijas Satversmes sapulce, kura izstrādāja un pieņēma virkni būtisku likumu, starp tiem Latvijas valsts konstitūciju – Satversmi. Par godu šim nozīmīgajam notikumam 1.maijs mūsu valstī ir noteikts par valsts svētku dienu un oficiālu brīvdienu. To paredz likums "Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām".

1919.gada augustā Tautas Padome pieņēma Latvijas Satversmes sapulces vēlēšanu likumu, kurš paredzēja, ka Satversmes sapulce ievēlama vispārējās, vienlīdzīgās, tiešās, aizklātās un proporcionālās vēlēšanās un tajās drīkst piedalīties abu dzimumu 21 gada vecumu sasnieguši pilsoņi.

Latvijas Satversmes sapulces vēlēšanas notika 1920.gada 17. un 18.aprīlī. Lielā pilsoņu aktivitāte (vēlēšanās piedalījās gandrīz 85% no reģistrētajiem vēlētājiem) liecināja par iedzīvotāju vairākuma atbalstu neatkarīgi parlamentārai Latvijai un Tautas Padomes darbībai.

1920.gada 1.maijā jaunievēlētais parlaments, Latvijas Satversmes sapulce (LSS), sanāca uz pirmo sēdi. 

Reklāma
Reklāma

 

Avots: m.lvportals.lv