No dzērienu pudelēm korķi vairs nevar atdalīt līdz galam. Kāpēc tā?

Aizvien vairāk dzērienu plastmasas pudelēm un tetrapakām pēc attaisīšanas vairs nevar līdz galam noņemt korķīti. Tas paliek piestiprināts iepakojumam un mēdz būt traucējoši. Ne vienam vien patērētājam radies jautājums – vai tas ir jauns modes kliedziens?
Tas, ka plastmasas pudelēm korķi nevar atdalīt no iepakojuma nav ražotāju izdomāta inovācija.

FOTO: Shutterstock.com

Tas, ka plastmasas pudelēm korķi nevar atdalīt no iepakojuma nav ražotāju izdomāta inovācija.

Duras degunā un rada šmuci

Daudziem dzērienu patērētājiem jaunais korķu veids šķiet traucējošs. “Kad vēlu vakarā braucu mājās tālāku gabalu, parasti možumam dzeru kolu. Bet, tā kā korķi nevar noņemt, tas duras degunā vai vaigos,” stāsta trīs bērnu mamma Santa. 

 

Savukārt piecu bērnu vecmāmiņa Inese sūrojas, ka šāda veida plastmasas korķīši ir piena un kefīra plastmasas pudelēm, kā arī sulām, kas pildītas tetrapakās.

 

Līdz ar to mazbērniem dzērienus ieliet pašiem ir grūti, jo korķis griežas uz leju, un lielākoties “sanāk vākt šmuci”.

 

Cilvēki bieži vien mēģina šos korķus noraut, taču ne vienmēr tas izdodas. Bet, ja izdodas, tad paliek asas malas. Tas savukārt rada bīstamību. 

 

“Es nesaprotu, kāpēc tas vispār vajadzīgs. Vai tas ir jauns modes kliedziens, lai mēs nepazaudētu korķus?” neizprot Santa. “Nebiju pamanījusi, ka tā ir tik liela problēma.”

 

Nav ražotāju ideja

“Jā, arī visai mūsu produkcijai, kas tiek pildīta PET pudelēs, tagad tiek izmantoti piesienkorķi – attaisot pudeli, tie paliek piestiprināti pie tās,” apstiprina a/s “Cēsu alus” kvalitātes vadītāja Ineta Jonase. 

 

Viņa skaidro, ka piesienkorķu izmantošana nav ražotāju ideja, bet likumdošanas prasība. Plastmasu saturošu izstrādājumu patēriņa samazināšanas likumā teikts, ka dzērienu PET iepakojumu var laist tirgū tikai tad, ja no plastmasas izgatavotie korķīši nav atdalāmi. 

Reklāma
Reklāma

 

Likums izdots, pamatojoties uz Eiropas Savienības direktīvu par plastmasas izstrādājumu ietekmes uz vidi samazināšanu.

 

“Galvenais pamatojums ir tāds, ka dalībvalstis ieviesušas depozīta sistēmu, domā, kā pārstrādāt plastmasas pudeles, taču korķīši bieži vien paliek mētājoties dabā un rada piesārņojumu,” skaidro I. Jonase. 

 

Patlaban ražotāji pamazām pielāgojas jaunajai prasībai. Oficiāli tā stāsies spēkā no šā gada 3. jūlija. Pēc tam tirdzniecībā vairs nevarēs būt dzērieni, kuru plastmasas iepakojumam nav piesienkorķa.

 

Kāpēc nevar noraut?

Ja tagad kāda dzērienu ražotāja produkcijai plastmasas korķi vēl var noraut, tad nākotnē to vairs nevarēs izdarīt. Ir izstrādāti speciāli tehniskie noteikumi, cik stingri tam jāturas pie pudeles, lai taromātos tiešām nonāktu viss iepakojums.

 

“Mēs šobrīd izmēģinām apmēram trīs ražotāju piedāvātos korķus, lai atrastu klientiem ērtāko variantu, kas vienlaikus būtu pietiekami stingri piestiprināts pudelei,” stāsta I. Jonase. “Arī ražotāji nāk ar savām inovācijām, bet tas, protams, prasa izmaksas.” 

 

Atceries!

Ja taromātā met stikla pudeli, tai korķi uzspiest virsū nevajag! Cilvēki diemžēl bieži vien to dara, līdz ar to rūpnīcās, kur izmanto taru atkārtoti, pirms pudeļu mazgāšanas kādam darbiniekam tie jāņem nost.

Saistītie raksti