Ļoti jutīgs bērns: padomi, kas palīdzēs viņam pierast gulēt vienam savā istabā

Tikai vecāki, kuri audzina emocionāli jūtīgus bērnus, var saprast, kā noteiktas izmaiņas var ietekmēt viņu bērnu iekšējo pasauli. Šādi bērni var izrādīt lielāku emocionālo atsaucību, kas apgrūtina integrāciju jaunā vidē.
Neaizmirstiet runāt ar savu bērnu par pārmaiņām pozitīvā veidā

FOTO: Pexels.com

Neaizmirstiet runāt ar savu bērnu par pārmaiņām pozitīvā veidā

Vecāki ne tikai cenšas pieradināt bērnu pie bērnudārza un jaunās sociālās vides, bet arī prāto, kā pārcelt bērna guļamistabu uz atsevišķu istabu. Taču īpaši jutīgu bērnu vecākiem pāreja uz gulēšanu vienatnē savā istabā var būt grūts un laikietilpīgs process. Tātad šajā rakstā mēs atbildēsim:

  • ar ko sākt;
  • kā runāt ar ārkārtīgi jutīgu bērnu;
  • kā radīt bērnam pievilcīgu vidi?

 

Pirmais solis

Tā vietā, lai gaidītu ātras pārmaiņas, ļaujiet bērnam pakāpeniski iepazīt savu telpu. Sāciet ar arvien vairāk laika pavadīšanu bērna istabā: spēlējieties kopā, iesaistieties izglītojošās aktivitātēs, lasiet. Radot vidi, kas veicina radošumu un iztēli, jūs liksiet bērnam justies droši. Ļoti jūtīgi bērni bieži ir apdāvināti ar bagātu iekšējo pasauli, tāpēc viņiem var patikt aktivitātes, kas saistītas ar mākslu vai mūziku, kas veicinās pašizpausmi un emocionālo drošību.
 

Otrais solis

                                                          Ilustrācija no Pexcel.com

Neaizmirstiet runāt ar savu bērnu par pārmaiņām pozitīvā veidā – pajautājiet, kā viņš jūtas, un atbildiet uz viņa emocijām, paziņojot, ka ir normāli justies nemierīgam vai baidīties. Atbildiet ar empātiju un izpratni, uzsverot priekšrocības, ko sniedz gulēšana savā istabā, un paužot pārliecību par bērna spēju tikt galā ar šo jauno pieredzi.
 

Trešais solis

Kas attiecas uz bērna istabu, ļaujiet viņam dot ieguldījumu savas telpas radīšanā. Piemēram, piedāvājiet viņam izvēlēties gultas veļu vai pidžamu ar saviem iecienītākajiem varoņiem, piedāvājiet bērnam izlasīt gulētiešanas stāstu pēc viņa izvēles, radot kontroles un īpašumtiesību sajūtu. 

Tāpat ļaujiet bērnam dot savu ieguldījumu kārtības noteikumu veidošanā, piemēram, vienojieties, kad pienācis laiks nolikt rotaļlietas un sagatavoties atpūtai. 

Reklāma
Reklāma

Pirms gulētiešanas iekļaujiet nomierinošas aktivitātes, piemēram, siltu vannu, lai palīdzētu bērnam atpūsties un justies ērti.
 

Taču neaizmirstiet, ka, lai pieradinātu bērnu gulēt jūsu istabā, jums nevajadzētu piekāpties un citādi pārkāpt iedibināto kārtību un noteikumus. Tieši konsekventa kārtības ievērošana palīdzēs jūsu bērnam ātrāk justies droši jaunajā miega vidē.
 

Kā radīt mājīgu vidi? 

Jūs varat arī samazināt bailes un neuzticēšanos, pārvēršot bērna istabu par mājīgu un pievilcīgu telpu, dekorējot to ar pazīstamām un „mierinošām” lietām, piemēram, iecienītākajām plīša rotaļlietām, krāsainām gleznām vai gaismas sienu rotājumiem. Īpaši vērts padomāt par nakts apgaismojumu: piemēram, dekoratīva lampa dzīvnieka formā mīkstinās atmosfēru un palīdzēs pārvarēt bailes no tumsas. No pievilcīgām lampām un kvalitatīviem gultas veļas komplektiem līdz rotaļīgiem rotājumiem jūsu bērna istabai, meklējiet FORMADORE veikalā, kas piedāvā ļoti rūpīgi atlasītus produktus jūsu bērna sapņu istabai.

 

Esiet pacietīgi

                                                            Ilustrācija no Pexcel.com

Papildus šiem padomiem neaizmirstiet pastāvīgi parādīt bērnam, ka viņš ir drošs un mīlēts, pat guļot citā telpā. Īpaši jūtīgi bērni var nākt klajā ar dažādām bailēm, ko viņi nevar paziņot saviem vecākiem, tāpēc ir svarīgi saglabāt pacietību un sapratni visa procesa laikā. Ļaujiet bērnam zināt, ka esat tuvumā, ja viņam kaut kas ir vajadzīgs, un novērtējiet viņu centienus – slavējiet bērnu un iedrošiniet viņu. Tieši jūsu izveidotā saikne sniedz vislielāko pārliecību, kas palīdzēs ļoti jutīgam bērnam pārvarēt visus izaicinājumus.

Saistītie raksti