Maksa par apkuri Latvijas pilsētās atšķiras pat seškārtīgi. Kur visdārgāk, kur vislētāk un kur drīzumā pieaugs?

Centrālapkures tarifi dažādās Latvijas pilsētās var atšķirties pat seškārtīgi – ja vienviet jāmaksā mazliet vairāk par 50 eiro par megavatstundu, tad citviet – pāri par 300 eiro. Izpētot Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) tabulu, var secināt, ka šoziem visizdevīgāk sildīties Latgales pusē, bet vissālītāk – Pierīgā. Protams, ne jau visās pilsētās: viss atkarīgs no tā, kurā kultūrvēsturiskā novada pusē dzīvojat un ar ko vietējā pašvaldība kurina katlumāju – ar dārgo gāzi vai lētāko šķeldu.
Tiek lēsts, ka vidēji 50 kvadrātmetru lielā standartdzīvoklī ziemas laikā, lai uzturētu plus 19 grādus, ir nepieciešamas 1,7 megavatstundas enerģijas, bet 60 kvadrātmetru plašā – jau divas megavatstundas.

FOTO: Shutterstock.com

Tiek lēsts, ka vidēji 50 kvadrātmetru lielā standartdzīvoklī ziemas laikā, lai uzturētu plus 19 grādus, ir nepieciešamas 1,7 megavatstundas enerģijas, bet 60 kvadrātmetru plašā – jau divas megavatstundas.

Teju vai katru nedēļu SPRK kādā Latvijas pilsētā vai ciemā groza vietējo siltumenerģijas uzņēmumu apkures tarifus. Vienviet tie kļūst dārgāki, citviet atkal lētāki. Bieži vien iedzīvotājiem grūti orientēties, cik tad viņiem jāmaksā – vairākās pilsētās daudzviet par vienādu siltuma patēriņu par novembri būs jāmaksā viena cena, bet par decembri jau cita. Tomēr katrā ziņa tik lēti, kā gada sākumā, vairs nebūs un jārēķinās, ka par siltumu vairākumam nāksies katru mēnesi atvadīties no summas, kas rakstāma ar trim cipariem.

 

Krāslavā – 51,44, Ikšķilē – 324,44 eiro par megavatstundu

Tagad kā nereālu utopiju uztveram šī gada janvāra apkures tarifus. Pirms desmit mēnešiem vismazāk par apkuri nācās maksāt ķekavniekiem – 39,64 eiro par megavatstundu, kas tagad liekas kā zinātniskā fantastika. Savukārt vissālītāk iznāca apkurināt dzīvokli Jelgavas novada Ozolniekos (101,93 eiro par megavatstundu), kas tagad ir no “lētā gala”. Pašreiz Ķekavā siltumenerģijas tarifs ir 279,51 eiro, bet Ozolniekos – 149,84 eiro par megavatstundu (bez PVN).

 

Pēc SPRK tabulas vislētākā centrālapkure šobrīd ir Krāslavā – 51,44, Ludzā – 52,85 un Preiļos – 54,23 eiro par megavatstundu (bez PVN); visdārgāk ir Ikšķilē - 324,44  un Mārupē – 312,79 eiro par megavatstundu. Latvijas lielākajās pilsētās pašreiz apkures tarifs ir šāds (no lētākā uz dārgāko galu): Ventspilī – 54,90; Jelgavā – 103,45; Ogrē – 110,00; Liepājā – 131,38; Valmierā – 158,54; Rīgā – 170,59; Jēkabpilī – 170,86; Daugavpilī – 175,59; Rēzeknē – 216,69; Jūrmalā – 225,62 eiro par megavatstundu (visas cenas norādītas bez PVN).

 

Maksa par siltumu dažādās vietās var atšķirties pat sešas reizes, un pirmām kārtam tas atkarīgs no tā, ar ko tiek kurināta katlumāja – ar gāzi vai šķeldu. 

 

Tāpat viss atkarīgs arī no tā, cik moderna ir siltumapgādes uzņēmuma infrastruktūra, cik lieli enerģijas zaudējumi un tamlīdzīgi.

 

Kā aprēķināt maksājumu par siltumu?

Savukārt tas, cik daudz enerģijas tiek patērēts katrā dzīvoklī, atkarīgs no tā, vai māja ir siltināta vai nē, kā arī no tā, cik siltu jūs gribat savu dzīvokli. Tā kā katrā daudzdzīvokļu namā ir uzstādīts savs siltumenerģijas skaitītājs, tad “maksa par kvadrātmetru”, kā to bija pieņemts rēķināt agrākajos laikos, kaimiņmājās var būtiski atšķirties. Tā katram pašam jāņem rokās kalkulators un jācenšas aprēķināt siltuma cena.

Tiek lēsts, ka vidēji 50 kvadrātmetru lielā standartdzīvoklī ziemas laikā, lai uzturētu plus 19 grādus, ir nepieciešamas 1,7 megavatstundas enerģijas, bet 60 kvadrātmetru plašā – jau divas megavatstundas.

Reklāma
Reklāma

Tad nu uzzinot, cik liels tarifs ir jūsu pilsētā, aptuveni var aprēķināt, cik izmaksā siltā omulība. Jāpiepluso arī pievienotās vērtības nodoklis (PVN): par siltumenerģiju dzīvoklī/mājsaimniecībā – 12 %, bet par citām telpām, kas tiek izmantotas komercdarbībai, piemēram, darbnīcai – 21 %.

Tomēr jūsu izrēķinātais cipars nebūs tas, kas jāmaksā, jo līdz nākamā gada 30. aprīlim, atbilstoši “Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likumam”, mājsaimniecībām, kas izmanto centralizēto siltumapgādes sistēmu, automātiski tiek piešķirts valsts atbalsts: ja cena par megavatstundu nepārsniedz 150 eiro – 68 eiro vai 50 %, bet, ja virs 150 eiro – 90 % apmērā.

Tas nozīmētu: ja jūs iztērējat divas megavatstundas, katru par 150 eiro, un jūsu kopējais enerģijas patēriņš izmaksā 300 eiro, tad jums būtu jāmaksā tikai 164 eiro.
 

Cik katrā pilsētā pašreiz liels ir siltumenerģijas tarifs, var uzzināt SPRK mājaslapā: www.sprk.gov.lv/content/tarifi-4.

 

Cenas mainās strauji

Teju katru nedēļu tiek paziņots, ka kādā pašvaldībā apkures tarifs tiek mainīts. Tā, piemēram, no nākošās nedēļas spēkā stāsies jauns “Rīgas siltuma” tarifs – tas nu būs 183,86 eiro par megavatstundu, kas ir par 7,8 % lielāks nekā pašreiz (pirms gada šis tarifs bija trīs reizes zemāks – 66,76 eiro par megavatstundu). Mājsaimniecībai, kurā automātiski tiek pierēķināts valsts atbalsts, nu nāksies maksāt 112,39 eiro par megavatstundu (bez PVN).

No 1. decembra Gulbenē apstiprinātais siltumenerģijas tarifs būs par 11,7 % lielāks par pašreizējo – 109,39, bet Alūksnē par 25,4 % augstāks – 105,45 eiro par megavatstundu.

Taču ne visur cenas kāpj un kāpj, ir arī vietas, kur paliek lētāk, bet tas ir pilsētās, kur tarifs jau tā ir visnotaļ augsts. No decembra Ikšķilē siltumenerģijas tarifs būs par 3,8 % zemāks – 312,16, Ķekavā par 15,2 % zemāks – 237,36, Valmierā par 14,4 % zemāks – 135,19 eiro par megavatstundu.

 

SPRK informē

Ja siltumenerģijas ražošanai tiek izmantota dabasgāze, siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifi tiek apstiprināti tabulas formā pie dažādām dabasgāzes tirdzniecības cenām. Dabasgāzes tirdzniecības cena var mainīties reizi mēnesī un attiecīgajā mēnesī piemērojams atbilstošais siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifs.

Pašlaik SPRK izvērtēšanā ir vairāku siltumenerģijas tarifu maiņas projekti vairākās Latvijas pilsētās – piemēram, Talsos un Rēzeknē to plānots pazemināt par pāris eiro par megavatstundu, kas “pa lielam” būtisku ietaupījumu cilvēku maciņos neradīs. Tomēr būtisku robu maciņos varēs izjust ventspilnieki – 

 

Ventspilī, kur ir viens no zemākajiem apkures tarifiem Latvijā, to grib paaugstināt par 60 % – no 54,90 uz 88,00 eiro par megavatstundu.

Saistītie raksti