Sagaidām gada silto sezonu kopā ar ģimeni: kā attīrīt gaisu mājoklī un vairāk laika pavadīt svaigā gaisā?

Pavasaris – burvīga sezona, kad varam vairāk laika pavadīt svaigā gaisā. Šīs nodarbes sniegtais labums nav apstrīdams: atrodoties ārā, organismā palielinās skābekļa daudzums, paātrinās dabiskā D vitamīna ražošana, varam atbrīvoties no spriedzes, uzlabojas noskaņojums un darba spējas, tiek stiprināta imunitāte, samazinās migrēnas lēkmes, depresijas iespējamība u.c.
Gaisa attīrītājs “Xiaomi Smart Air Purifier 4” tiek vadīts ar lietotnes starpniecību, ierīce var darboties 3 režīmos: automātiskajā, nakts un iecienītākajā, ir padomāts arī par bērnu drošību.

FOTO: Publicitātes foto

Gaisa attīrītājs “Xiaomi Smart Air Purifier 4” tiek vadīts ar lietotnes starpniecību, ierīce var darboties 3 režīmos: automātiskajā, nakts un iecienītākajā, ir padomāts arī par bērnu drošību.

Gada siltajā laikā aizvien biežāk gribas atvērt logus un sajust svaiga gaisa šalti. Tāpēc noskaidrojiet, kā attīrīt gaisu telpās un nodrošināt svaigumu.

 

Kā rūpēties par gaisu mājoklī? 

  • Sakārtojiet mājokli. Arī neliela pavasara tīrīšana un kārtošana var palīdzēt radīt veselīgāku un patīkamāku vidi. Sakārtot mājokli īpaši mudina aizvien spožāk spīdošā saule, kuras gaismā labāk ir redzami gan netīrumi uz logiem, gan zirnekļu tīkli mājokļa stūros. Daudzi pavasarī ķeras pie šiem pamatdarbiem: mazgā logus, aizkarus, kārto skapjus u.tml. Lai kārtošana veiktos konstruktīvi, darbus vajadzētu plānot: izveidot darbu sarakstus, paredzēt, cik daudz laika konkrētā dienā veltīsiet katram darbam, kurš šos darbus darīs utt.

 

  • Atveriet logus un ielaidiet svaigu gaisu. Gada siltajā sezonā mājokli izvēdināt gribas biežāk nekā ierasts. Tas ir lielisks risinājums, ja strādājat mājās un jums nav laika iziet ārā. Taču, ja kādam no ģimenes locekļiem ir alerģija, atverot logus, telpā ātri izplatās ziedputekšņi un alergēni, tāpēc alerģijas var saasināties. Savukārt, ja dzīvojat tuvu ielai ar aktīvu satiksmi vai ražotnei, atverot logus tiek iegūts pretējs efekts: mājoklī nokļūst kaitīgas daļiņas. Tāpēc, lai nebūtu jāvirina logi, var iegādāties gaisa attīrītāju: tas likvidē gaisā esošās mikrodaļiņas (ziedputekšņus, blaugznas), putekļus, likvidē smakas, dūmus, baktērijas, vīrusus u.c.

 

 

Gaisa attīrītājs “Xiaomi Smart Air Purifier 4” tiek vadīts ar lietotnes starpniecību, ierīce var darboties 3 režīmos: automātiskajā, nakts un iecienītākajā, ir padomāts arī par bērnu drošību. Filtrēšanas metode – absorbcija. Ierīci ir ieteicams izmantot platībai līdz 48 m2. Ierīces svars – 5,6 kg, trokšņa līmenis – līdz 63 dB. Gaisa attīrītājs “Xiaomi Smart Air Purifier 4 Pro” tiek vadīts ar lietotnes starpniecību, ir padomāts par bērnu drošību. Filtrēšanas metode – mehāniska, produktivitāte – 500 m³/h. Gaisa attīrītājs ir ieteicams platībai līdz 60 m2, ierīces svars – 6,8 kg, bet trokšņa līmenis – ≤65 dB. Tās ir unikālas ierīces, kas likvidē līdz 99,97 % gaisā esošo daļiņu, kuru izmērs ir līdz 0,3 μ, un aizsargā mūsu veselību. 

 

  • Parūpējieties par gultas veļu. Beidzoties gada aukstajai sezonai, gribas pilnībā iztīrīt un no putekļiem atbrīvot arī guļamistabu. Gultas veļā krājas putekļu ērcītes, ja vēdināt telpas, gaisā var būt ziedputekšņi, nemaz nerunājot par mājdzīvnieku blaugznām. Situāciju uzlabosiet, regulāri mainot gultas veļu (arī biežāk liekot darboties putekļu sūcējam–robotam). Ir pienācis arī īstais laiks izmazgāt vai aiznest uz ķīmisko tīrītavu spilvenus, dekoratīvos spilvenus, pārklājus, matraču pārvalkus, virs matračus un citu guļamistabas tekstilu. Ja vēlaties, lai arī guļamistabā gaiss saglabātos svaigs un tīrs, izmantojiet gaisa attīrītāju.

 

  • Iegādājieties vai izgatavojiet dabisku gaisa atsvaidzinātāju. Ja vēlaties, lai jūsu mājoklī vējo svaigs, dabas iedvesmots aromāts, iegādājieties dabisku gaisa atsvaidzinātāju vai izgatavojiet tādu pats. Lai to izdarītu, jums būs nepieciešama pudelīte ar smidzinātāju, ūdens, dažas piles parfimērijas alkohola vai spirta un dažas piles ēteriskās eļļas pēc izvēles (lieliski piemērota ir apelsīnu, citronu, greipfrūtu, lavandas, pelargoniju, rozmarīna, tējas koka u.c.).

 

Reklāma
Reklāma

Ievērojot šos vienkāršos ieteikumus, mājoklis būs ne tikai pilnībā attīrīts no alergēniem un patogēniem mikroorganismiem, bet arī atsvaidzinoši smaržos.

 

 

Ko darīt tiem, kuri vēlas vairāk laika pavadīt svaigā gaisā? 

  • Biežāk dodieties pastaigās. Pētījumos ir pierādīts, ka dienā pietiek vien ar 10–15 minūšu garu pastaigu svaigā gaisā (protams, jo ilgāk, jo labāk). Visos Latvijas reģionos ir daudz parku un izziņas taku. Bieži tajos ir ierīkotas arī vairākas dažāda garuma trases. Tiesa, darba dienās pietiks arī ar īsu pastaigu pa tuvējo apkārtni kopā ar ģimeni, baudot skatus visapkārt. Ja jums vēl nav, iegādājieties pulksteņus vai viedaproces ar soļu skaitītāju: varēsiet salīdzināt, kurš ģimenes loceklis staigā visvairāk.

 

  • Brauciet ar skrejriteni. Ja pastaigas sāk apnikt un gribas redzēt vairāk, īstais laiks iegādāties skrejriteni. “Xiaomi” skrejriteņi jau ir paspējuši iegūt tirgus līdera vārdu. Ar ko tie atšķiras? Galvenā atšķirība starp “Xiaomi Essential”, “Xiaomi Pro 2” un “Xiaomi Electric Scooter 3” ir baterija: to uzlādējot, var nobraukt attiecīgi 20–45 km. Atšķiras arī skrejriteņu svars: vieglākais – “Essiantial” sver 12 kg, “Pro 2” svars ir 14,2 kg. Skrejriteņa “Essential” bateriju var uzlādēt vien 3,5 stundu laikā, “Pro 2” būs jālādē līdz 9 stundām. “Xiaomi” skrejriteņi ir viegli un izturīgi, ātri un ērti saliekami, tāpēc tos ir vienkārši transportēt. Turklāt, lai braucienu laikā izvairītos no negaidītiem pārsteigumiem, vienmēr ņemiet līdzi arī kompakto “Xiaomi” gaisa pumpi riepu piepūšanai.

 

 

  • Dodieties piknikos. Nedaudz radošuma un pat visvienkāršākā nodarbe var pārvērsties piedzīvojumā! Tāpēc tradicionālo vakariņu vietā mājās izvēlieties pikniku dabā. Paņemiet līdzi pledu un dodieties uz iecienīto parku vai pie tuvumā esošās ūdens tilpnes. Tas ir lielisks veids, kādā dažādot ikdienu, turklāt tas neaizņem daudz laika.

 

  • Ierīkojiet sakņu vai augļu dārzu. Lieliska nodarbošanās gan maziem, gan lieliem – kaut ko audzēt. Tiem, kuri dzīvo savā mājā un kuriem ir kaut vai neliels dārziņš, siltumnīca vai viena otra dobe – tā ir pašsaprotama lieta. Taču nodarboties ar dārzkopību var arī tās ģimenes, kuras dzīvo dzīvoklī: var audzēt garšvielas un puķes, bet uz balkona var ierīkot visīstāko dārzu. Viss ir atkarīgs no jūsu vēlmēm un iespējām. Atcerieties, ka augi ne tikai ražo skābekli, – atsevišķi no tiem arī attīra un dezinficē gaisu.