Vai drīkst no sveša meža nest mājās malku?

"Vai es drīkstu lasīt čiekurus vai kritušus zarus krāsns kurināšanai valstij piederošā vai privātā mežā?" jautā žurnāla "Likums un Taisnība" lasītājs Imants no Limbažu novada.
Vākšanas darbus nedrīkst veikt vietā, kur mirusī koksne atstāta speciāli dabas daudzveidības veicināšanai.

FOTO: Shutterstock.com

Vākšanas darbus nedrīkst veikt vietā, kur mirusī koksne atstāta speciāli dabas daudzveidības veicināšanai.

Ja persona meža pastaigas laikā vēlas salasīt kādu spaini čiekuru vai atnest mājās dažus zarus, to, protams, darīt var. Tomēr, ja ir vēlēšanās to darīt regulāri un lielākos daudzumos, tad būtu jāsaņem "Latvijas valsts mežu" (LVM) atļauja.

 

Maksu neprasa

Pēc mežizstrādes darbu pabeigšanas cirsmā parasti paliek dažādas ciršanas atliekas, kas var lieti noderēt kā malka, un tās ļauj vākt bez papildu maksas. Atļauja nepieciešama, lai pārliecinātos, ka malkas vākšanas darbi patiešām tiek veikti valsts mežu teritorijā, ne kādas citas juridiskas vai privātpersonas mežā. Tāpat vākšanas darbus nedrīkst veikt vietā, kur mirusī koksne atstāta speciāli dabas daudzveidības veicināšanai. 

 

Lai saņemtu ciršanas atlieku vākšanas atļauju, iedzīvotājam jāvēršas konkrētā reģiona LVM struktūrvienībā. Šādu atļauju iespējams saņemt reizi gadā, taču piedāvāto vietu skaits ir visai ierobežots, bet interese visai liela, tāpēc gadās, ka atļaujas izsniegšana jāatsaka.

 

Koksnes atlieku vākšanas apjoms nav ierobežots, parasti tas atbilst cirsmā esošajam apjomam.  Koksnes atliekas mežā drīkst vākt ne tikai persona, kurai atļauja ir izsniegta, bet arī persona, kas veic koksnes atlieku vākšanu atļaujas saņēmēja uzdevumā.

Reklāma
Reklāma

Jāatzīmē, ka privātpersonām vai citiem apsaimniekotājiem piederošā mežā to drīkst darīt tikai ar īpašnieka atļauju. 

 

Tomēr šis nosacījums ir spēkā tikai tad, ja saskaņā ar Meža likuma 5. pantu konkrētā meža platība ir norobežota vai atzīmēta ar skaidri saredzamām brīdinājuma zīmēm.

 

Ja šis ar likumu uzliktais pienākums nav izpildīts un brīdinājuma zīmju nav, īpašniekam būtu visai problemātiski pierādīt, ka tas patiešām ir viņa īpašums. Piemēram, ja ir salasītas ogas un sēnes, tad arī tās īpašnieks atņemt nedrīkst.

 

Autors: Kārlis Seržants, “Likums un Taisnība”

Saistītie raksti