Kā pareizi rasināt telpaugus, un kuriem augiem rasināšana nepatīk

Lai telpaugi labi augtu un zaļotu, tos iesaka rasināt, it īpaši ziemas mēnešos, kad telpas silda centrālā apkure un gaiss ir sauss. Vispriecīgākie par papildu mitruma devu būs tie augi, kas dabiskos apstākļos aug tropos un mitrā klimatā.
Centies telpaugus apsmidzināt no rīta, lai tie dienas laikā var izžūt.

FOTO: Shutterstock.com

Centies telpaugus apsmidzināt no rīta, lai tie dienas laikā var izžūt.

Dari tā!

● Rasini tikai neziedošus augus, jo, ūdenim nonākot uz ziediem, tie lielākoties tiek traumēti un ātri aiziet bojā.
● Izmanto kvalitatīvu smidzinātāju, kas ūdeni pārvērš smalkā migliņā. Ja uz auga lapām nonāks lielas piles, tās ilgi neizžūs un augam būs grūti tās uzsūkt, tāpēc tās var satecēt starp lapām. Tur ūdens sāks krāties, radot labvēlīgus apstākļus puvei un citām sēnīšu slimībām.
● Vislabāk rasināšanai izmantot izkausēta sniega vai lietus ūdeni, bet derēs arī vārīts un nostādināts vai tikai nostādināts krāna ūdens. Ūdenim jābūt istabas temperatūrā vai par 1–2 grādiem siltākam.
● Telpaugu lapas centies aprasināt gan no augšas, gan apakšas, jo daudziem augiem tieši lapas apakšpuse ir tā, kas spēj uzsūkt ūdeni. Tāpat zem lapām mēdz slēpties zirnekļērcīte, kam ūdens ir lielākais bieds.
● Neatstāj tikko apsmidzinātus telpaugus aukstā un mitrā vietā, piemēram, uz palodzes pie loga. Pārsteidzoši, bet istabas temperatūra un temperatūra uz palodzes aiz aizkariem mēdz atšķirties pat par vairākiem grādiem.
● Centies telpaugus apsmidzināt no rīta, lai tie dienas laikā var izžūt.
● Telpaugus rasini pirms laistīšanas, jo kāda daļa mitruma nonāks augsnē, tāpēc laistīšanai būs nepieciešams mazāk ūdens. Tomēr rasināšana nevar aizstāt laistīšanu.
● Ir augi, kas priecājas par mitrumu uz lapām, bet necieš regulāri mitras saknes, tāpēc tiem pirms rasināšanas puķu podā uz augsnes uzklāj polietilēna maisiņu, lai ūdens nonāk uz tā, nevis iesūcas augsnē.
 

Foto: Shutterstock
 

Augi, kam nepatiks rasināšana

Reklāma
Reklāma

Tos telpaugus, kuri dabiski aug sausā gaisā vai kuru lapas ir klātas ar pūciņām vai ļoti smalkiem matiņiem, rasināt nav nepieciešams. Tādi ir, piemēram, sukulenti, kaktusi, augi, kuru lapas klāj pūciņas vai smalkas adatiņas. Šos augus reizi mēnesī vari ielikt dušā – kaut vai putekļu noskalošanai. Ziedošiem augiem gan duša nav piemērota.

Raugies, lai duša ir maiga un silta – kā viegls smidzinošs lietutiņš. Pēc dušas telpaugus novieto tā, lai liekais ūdens var iztecēt no puķu poda un lapas iespējami ātrāk nožūtu.