Ķīnas roze - viens no pasaulē iemīļotākajiem ziedošajiem augiem. Bet kā tai izturēt Latvijas ziemu?

Ķīnas roze (Hibiscus rosa-sinensis) uzskatāma par fenomenu – tā jau gadu desmitiem ir viens no iemīļotākajiem ziedošajiem augiem visā pasaulē.
Pašā Ķīnā tā simbolizē slavu, bagātību un greznību, Havaju salās – skaistumu, bet Malaizijā tas ir nacionālais zieds.

FOTO: Shutterstock.com

Pašā Ķīnā tā simbolizē slavu, bagātību un greznību, Havaju salās – skaistumu, bet Malaizijā tas ir nacionālais zieds.

Ķīnas roze ir diezgan prasīga, jo ziedu raisīšana prasa daudz spēka. Jāņem vērā, ka tas ir tropu augs, tāpēc arī ziemā vajadzīgs mērens siltums – ap 15 grādiem – un gaisma. Ja ir apsildāms ziemas dārzs, ieteicams atrast tur vietu arī Ķīnas rozei. Ja ziemas dārza nav, piemērota telpa būtu vēsa guļamistaba – tur parasti ir zemāka temperatūra nekā citās istabās.

Svarīgi, lai logi būtu vērsti uz dienvidiem vai dienvidrietumiem un lai tiem priekšā nebūtu aizkaru, – gaismai ir ļoti liela nozīme. Ja bez aizkariem nevar iztikt, ieteicams iegādāties lampu augu apgaismošanai; piedāvājums ir pietiekams. Tad Ķīnas rozi var pārziemināt arī tumšākās telpās.

 

Reklāma
Reklāma

Ziemā regulāri jāpārbauda, vai nav parādījušies kaitēkļi, jo Ķīnas roze patīk gan laputīm, gan bruņutīm, gan tīklērcēm. Profilakses nolūkos augu var regulāri apsmidzināt ar ūdeni – tas nāks par labu arī tad, ja telpā atrodas radiatori un ir sauss gaiss.
 

Ņem vērā!

Ja temperatūra ir zemāka par 10 grādiem, Ķīnas roze mēdz mest lapas, taču bojā neaiziet. Šajā laikā, kad nav lapu, augu nedrīkst laistīt. Ja turpmāk ar Ķīnas rozi apiesies ļoti uzmanīgi un saudzīgi, tā nākamajā sezonā, iespējams, atkal uzziedēs, taču, visticamāk, diezgan pieticīgi. Tāpēc temperatūras režīms ir ļoti svarīgs, un tam jāpievērš uzmanība.