Praktiski ieteikumi videokameru izvēlē, ko ne vienmēr pateiks pārdevējs

Videonovērošanas sistēma mūsdienās nav vairs nekas tāds, kas izraisa izbrīnu. Taču par to, kas ir lielākie ieguvumi no videonovērošanas sistēmas mājoklī, kā izvēlēties savai ģimenei atbilstīgāko risinājumu un ko piedāvā videonovērošanas sistēmas, pieredzē dalās divu bērnu tētis, “ELKO” pārstāvis Jānis Markots.

“Kameru sortiments ir gana plašs. Tās var būt paredzētas gan iekštelpām, gan ārtelpām

FOTO: Mammamuntetiem.lv

“Kameru sortiments ir gana plašs. Tās var būt paredzētas gan iekštelpām, gan ārtelpām

Rakstu sērija "Videonovērošanas kameras" tapusi sadarbībā ar IMOU
 

Markotu ģimenē ir četri cilvēki – divi vecāki un divas meitas, 2. un 4. klases skolnieces. Ģimene dzīvo dzīvoklī – kā paši raksturo savu dzīvesvietu: “Dzīvojam praktiski Rīgā, bet tomēr Ķekavā – superīgā vietā – Valdlaučos!” Ģimenes ikdiena ir gana piepildīta: vecākiem darbs, bērniem – skola un dažādas nodarbes ārpus tās, lai, kā norāda tētis Jānis, bērniem būtu brīži, kad atraut acis no telefona.

Drošība pirmajā vietā
J. Markots vēlmi palielināt mājokļa drošību min kā vienu no pamata argumentiem, kāpēc izvēlējies videonovērošanu savā mājoklī: “Esot vairākas dienas prom no mājām, neslēpšu, ka ir neliels satraukums, vai miteklis ir drošībā. Protams, ir iespēja apdrošināt dzīvokli vai izmantot apsardzes pakalpojumus, tomēr mūsdienās sirdsmieram palīgā var nākt arī ērtas un vienkāršas tehnoloģijas. Reizi mēnesī cenšamies aizbraukt uz laukiem pie meitu vecmammas. Patiesībā mums patīk garāki izbraucieni ar auto – gan pa Latviju, gan Eiropu, kad tas vēl bija ērti izdarāms.” Šīs ir situācijas, kad, esot tālumā, var skaidri pārlūkot, kas notiek mājoklī un vai tas ir drošībā. 

Esot vairākas dienas prom no mājām, neslēpšu, ka ir neliels satraukums, vai miteklis ir drošībā

Tāpat J. Markots norāda, ka tagad, kad situācija dinamiski mainās un ik pa laikam bērniem skola un nodarbības noris attālināti, ir brīži, kad ir vērts zināt, vai mājās visi ir drošībā, kamēr vecāki ir prom. “Lai kā es negribētu savos bērnos raisīt sajūtu, ka viņi tiek novēroti un kontrolēti, attālināto mācību periodā šad un tad šis rīks pat ļoti noderēja vieglam mudinājumam nepiemirst par mācībām.” 

Ko piedāvā kameras
No kameru uzstādīšanas mērķa būs atkarīgs, tieši kāda kamera to sasniegs vislabāk. “Kameru sortiments ir gana plašs. Tās var būt paredzētas gan iekštelpām, gan ārtelpām, tās var novietot gan uz virsmas, gan stiprināt pie sienas vai griestiem. Skata leņķis var būt šaurāks vai platāks. Novērošana var tikt veikta gan dienā, gan naktī, turklāt kamera pati var automātiski pārslēgties no viena režīma uz otru. Ir dažādas papildu funkcionalitātes, piemēram, iespēja pietuvināt objektu vai mainīt novērošanas virzienu – pa labi vai kreisi, uz augšu vai uz leju. Ir modeļi ar iebūvētu mikrofonu un skaļruni, piemēram, kā "IMOU Ranger 2" – ļoti noderīgi, ja mājās ir zīdainis vai bērni, jo tas paver iespēju ne tikai dzirdēt bērnus, bet nodod viņiem savu informāciju. Ir kameras, ko var pieslēgt bezvadu tīklam, kas bieži atvieglo uzstādīšanu. Tāpat noderīgs ir microSD kartes slots, lai lokāli saglabātu videoierakstus. Tāpat ir vēl virkne iespēju, ko nodrošina kameras programmatūra: var iestatīt laiku, kad tiek veikta novērošana, vai arī iestatīt ieraksta uzsākšanu tad, kad kamera konstatē kustību. Mākslīgais intelekts ir spējīgs atšķirt objektus – vai tas ir bērns, dzīvnieks vai kukainis,” kameru dažādās iespējas iezīmē J. Markots.

Lai videonovērošanu padarītu iespējami ērtu un dinamisku, parasti aplūkot gan to, kas notiek mājās, gan videoierakstu var no viedtālruņa caur aplikāciju

Galvenās atziņas par videonovērošanas kamerām:

  • iespēja pārraudzīt savā telefonā, kas notiek mājās, kad esi tālu prom;
  • samērīgas izmaksas;
  • plašas tehnoloģiskās iespējas, atkarībā no ģimenes vajadzībām;
  • ērta uzstādīšana;
  • vēlama produktu izpēte, lai iegādātos savām un ģimenes vajadzībām visatbilstošāko risinājumu.

Aplikācija telefonā
Lai videonovērošanu padarītu iespējami ērtu un dinamisku, parasti aplūkot gan to, kas notiek mājās, gan videoierakstu var no viedtālruņa caur aplikāciju. “Mūsdienās liela ērtība ir visur esošais internets, kas dod iespēju sazināties ar kameru no mobilā telefona. Mēs varam pieslēgties kamerai jebkurā brīdī un vērot notiekošo. Ja kamera aprīkota ar skaļruni un mikrofonu, tad caur to var arī sazināties. Atsevišķiem modeļiem var arī mainīt novērošanas virzienu, pagriežot to pa labi vai kreisi, uz augšu vai uz leju. Protams, var aprīkot māju ar vairākām kamerām un pie visām no tām piekļūt caur vienu aplikāciju. Iespējams pie vienas un tās pašas kameras piekļūt no vairākiem telefoniem, piemēram, no abu vecāku tālruņiem. Caur aplikāciju var arī iestatīt notikumus, par kuriem var saņemt ziņu uz telefonu. Ja mēs nekļūdāmies ar kameras zīmolu, tad iespējas patiešām ir plašas! Diemžēl šajā segmentā ir gana daudz zemas kvalitātes produktu, kas var arī sabojāt pirmo iespaidu,” kameru plašās iespējas apraksta J. Markots.

Ja ir iespēja, es ieteiktu izvēlēties kameras pieslēgumu caur kabeli – tas būs stabilāks nekā bezvadu risinājums

Kā uzstādīt
Kā pieredzējis lietotājs J. Markots var padalīties praktiskos padomos, ko ņemt vērā, uzstādot videokameru: “Lai videonovērošana sniegtu vēlamo efektu, svarīgi piedomāt, kurā vietā novietot kameru, lai tā nevienam netraucētu un lai to neaizsegtu citi priekšmeti. Lētākām kamerām varētu būt grūtības nodrošināt labu attēla kvalitāti, ja tā ir uzstādīta telpā pret logu. Vēlams, lai gaisma krīt uz to telpas daļu, kas ir kameras redzes leņķī. Ir jāsaprot, kāds ir kameras uzdevums: vai gribam novērot, kā izskatās telpa, vai gribam atpazīt personu, kas parādās tās redzeslokā, vai gribam uzzināt, kad zīdainis ir pamodies. Katram uzdevumam var atšķirties vieta, kur novietot kameru, un modelis, ko izvēlēties.”

Pieredzējuša zinātāja padoms!
“Līdz šim esmu izmantojis vairākas kameras un esmu sastapies arī ar grūtībām, no kurām daļa jau ir novērstas jaunākā programmatūrā. Ja ir iespēja, es ieteiktu izvēlēties kameras pieslēgumu caur kabeli – tas būs stabilāks nekā bezvadu risinājums. Jāņem vērā, ka, piemēram, pazūdot elektrībai, kameras darbība var pati no sevis neatjaunoties un atsevišķos gadījumos ir nepieciešams to pārstartēt klātienē. Tāpat jārēķinās, ka videosatura saglabāšana bieži vien ir iespējama tikai lokāli – kameras microSD kartē –, kas no drošības viedokļa galīgi nav droši. Lai saglabātu drošā vietā, tas būs vai nu maksas pakalpojums pie kameras ražotāja, vai arī bezmaksas arhīvs tiks nodrošināts ļoti īsu laiku,” J. Markots dalās ar knifiņiem, kurus ir atklājis kameru izpētes ceļā.

Viena vai dažas kameras ir ļoti saprātīga investīcija nosacītam sirdsmieram, lai lieku reizi pārliecinātos, ka mājās viss ir kārtībā, un šad tad pamudinātu kādu slinkāku mājinieku kļūt nedaudz čaklākam

Tehnoloģiju izzināšana un rotaļa
Nenoliedzami, arī pieaugušajiem patīk darboties praktiski un nedaudz parotaļāties. Arī J. Markots atzīst – viņam patīk izzināt, kā darbojas tehnoloģijas, kā tās strādā un kādu labumu dod. Viņš stāsta: “Tā kā es pats darbojos tirdzniecībā un piedāvātās preces bieži vien arī man pašam raisa interesi, nolēmu pamēģināt arī tādu produktu kā mājas videonovērošanas kameras. Zinātkāre gan nebija vienīgais iemesls. Relatīvi zemā cena, vieglā uzstādīšana un praktisks izmantojums arī manā ikdienā lielā mērā pamudināja spert šādu soli un izmēģināt "IMOU" kameru. Ļoti būtisks aspekts ir arī tas, ka mūsdienās videonovērošanas kameras lietojums ir daudz plašāks nekā vienkārši satura ierakstīšana datu nesējā. Turklāt šis produkts ir paredzēts patērētājam bez tehnoloģiju priekšzināšanām, kurš varētu arī neprast programmēt, lodēt vai savienot kabeļus. Videonovērošanas sistēmu izmantoju, gan zinātkāres vadīts, lai eksperimentētu ar funkcionalitāti, gan tīri praktiskiem mērķiem, uzmetot aci mājās notiekošajam.”

Investīcija sirdsmieram
J. Markots uzskata, ka mūsdienu tehnoloģiju pasaulē katra ģimene varētu rast savu ieguvumu no videonovērošanas sistēmām, ja tās uzstādītas atbilstoši un ģimenes paredzētajiem mērķiem: “Uzskatu, ka šāda viena vai dažas kameras ir ļoti saprātīga investīcija nosacītam sirdsmieram, lai lieku reizi pārliecinātos, ka mājās viss ir kārtībā, un šad tad pamudinātu kādu slinkāku mājinieku kļūt nedaudz čaklākam. Ja mājās ir zīdainis, tā var izrādīties noderīgs palīgs pat tad, ja jūs paši atrodaties blakus istabā. Turklāt šādam mērķim specializētas kameras bieži vien ir krietni dārgākas, lai gan nodrošina to pašu funkcionalitāti. Zinot, cik plaši pieejams ir internets, šādu kameru viegli var uzstādīt arī vasarnīcā, jaunbūvē vai laukos pie vecmammas!

_____________________________________________________________________________________
REKLĀMAS INFORMĀCIJA 

IMOU zīmola produkti sevī apvieno lielisku kvalitāti un funkcionalitāti, ko nodrošina viens no vadošajiem videonovērošanas risinājumu ražotājiem pasaulē Dahua Technology. Izmantojot tiešsaistes video straumēšanu, IMOU kameras sniedz iespēju uzraudzīt sev tuvos cilvēkus, lai pārliecinātos, ka ar viņiem un jūsu īpašumu viss ir kārtībā, lai arī kur jūs neatrastos.

Augsta attēla kvalitāte, ērta vadāmība caur aplikāciju un vienkārša pieslēgšana - šīs īpašības apvienojumā ar stilīgu dizainu un pieejamu cenu, padara IMOU kameras par izciliem palīgiem mājas un tuvinieku drošības uzraudzībā, arī to lietotāju vidū, kuriem nav papildu zināšanu par videonovērošanas risinājumu uzstādīšanu. Produkti nopērkami lielākajos sadzīves tehnikas veikalos un interneta veikalos.