Kā bēniņu siltināšana ietekmē mājas apkures izmaksas

Izvēloties jumta izolācijas materiālu, vai tas būtu slīpais jumts vai plakanais, vissvarīgākais ir tas, lai materiāls pēc iespējas labi ierobežotu siltuma zudumus, nodrošinātu ugunsdrošību, turklāt būtu ar labām skaņas izolācijas īpašībām. Tomēr jumta izolācija nebūs atkarīga vienīgi no siltinājuma materiāla, bet arī no pārējiem konstrukcijas slāņiem, kā arī siltumtiltu skaita.

Jumta siltinājumam virs apdzīvojamiem bēniņiem vajadzētu būt divslāņainam, kas nodrošinās tā izturību un efektivitāti.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Jumta siltinājumam virs apdzīvojamiem bēniņiem vajadzētu būt divslāņainam, kas nodrošinās tā izturību un efektivitāti.

Slīpā jumta izolācija – apdzīvojami bēniņi

Ja mēs izmantojam bēniņu telpu dzīvošanai, ir ļoti svarīgi, lai jumtam būtu ļoti laba termoizolācija, skaņas izolācija un tas būtu veidots no nedegošiem materiāliem.

 

Šo visu iemeslu dēļ, apdzīvojamo bēniņu izolācijai iesaka akmens vati. Šis produkts pārsvarā tiek ražots pārsvarā no akmens materiāla (bazalts, gabro, kaļķakmens, koksa ogles), kam pievienots savienojošs līdzeklis un impregnātu piedeva. Tādejādi veidojas būvniecībai svarīgās akmens vates labās īpašības:

Efektīva termoizolācija, pateicoties zem siltuma caurlaidības koeficientam (vērtība λ no 0,035 W/m²K).

Ugunsdroša – visaugstākā degšanas klase A1.

 

Pateicoties elastībai akmens vate ROCKWOOL ir ļoti ērta montāžai, labi turas starp spārēm, nav nepieciešama papildus nostiprināšana. Tādā veidā var viegli iegūt nepārtrauktu un efektīvu izolāciju.

  • Tā ir izturīga, nezaudē formu dažādo atmosfēras apstākļu iespaidā, kā arī nesaplok.
  • Arī pēc vairākiem gadu desmitiem nezaudē savas fizikāli-mehāniskās īpašības.
  • Tā ir tvaika caurlaidīga – nodrošina telpās veselīgu mikroklimatu

Jumta siltinājumam virs apdzīvojamiem bēniņiem vajadzētu būt divslāņainam, kas nodrošinās tā izturību un efektivitāti. Saskaņā ar ROCKWOOL standartu, optimālais izolācijas biezums ir 35 cm. 

 

Pirmās kārtas ieklāšanai ieteicamas ir akmens vate ruļļos TOPROCK SUPER vai MEGAROCK PLUS – viegli montējamas pateicoties elastībai, labi ievietojas starp spārēm, nav nepieciešama papildus nostiprināšana.

 

Otrā siltinājuma kārta ir nepieciešama, lai minimalizētu līnijveida siltumtiltus, kurus veido jumta konstrukcijas elementi (spāres, sijas). Tā jāveido no akmens vates plāksnēm SUPERROCK vai ROCKMIN PLUS, kuras pārsegs visu izolāciju un nodrošinās tās viendabību un necaurlaidību. Pirms bēniņu griestu izklāšanas ar, piem., ģipškartona plāksnēm, nepieciešams lietot tvaiku izolējošo materiālu ROCKTECT Intello Climate Plus, kas uzlabos telpas mikroklimatu. Siltināšana veicama tikai no ārpuses

 

Ja ir nepieciešama slīpā jumta siltumizolācija, bet negribam veikt remontu bēniņu telpā, vislabākais risinājums ir virsspāru izolācija. Pateicoties tai, var nosiltināt jumtu no ārpuses, neveicot remontdarbus telpās. ROCKWOOL piedāvā produktus, kas paredzēti tieši šādam mērķim – akmens vati TOPROCK SUPER, kā arī SUPERROCK.

Virsspāru siltināšanu izmanto arī tad, kad iekšpusē redzamus jāatstāj jumta konstrukcijas elementus īpaša vizuāla efekta iegūšanai, kā arī tad, kad plānojam siltināt jumtu pasīvās mājas vai energoefektīvās mājas standartā. Tas nereti saistās ar nepieciešamību lietot tik biezu siltinājuma slāni, ka to nav iespējams izvietot starp spārēm un zem tām. Savukārt virsspāru izolācija ļauj sasniegt par 70 centimetrus biezu siltinājumu!

 

 

 

 

Jumta izolācija – neapdzīvojami bēniņi

Ja nav plānots bēniņus pārveidot par dzīvojamu platību un tie netiek apkurināti, tad vislabāk ir nosiltināt lēzeno jumtu virs augstākā ēkas stāva, nevis siltināt jumta segumu. Vienlaikus, ieklājot uz nosiltināta lēzenā jumta karkasveida segumu, mēs varam pa jumtu staigāt. Pateicoties tam, bēniņus var izmanot kā vietu reti izmantotu lietu uzglabāšanai vai veļas žāvēšanai.

Reklāma
Reklāma

 

Ventilējama lēzenā jumta (jumts no koka baļķiem) izolācijai ieteicama ir akmens vate ruļļos TOPROCK SUPER, MEGAROCK PLUS vai plāksnēs SUPERROCK, ROCKMIN PLUS. ROCKWOOL standarts paredz 35 cm biezu divslāņu izolāciju, kas izkārtota pamīšus, kas nodrošina augstu termiskā komforta līmeni bēniņos, kā arī atbilst prasībām, kas noteiktas tehniskajām būvēm 2021.gadam.

 

Savukārt uz masīva betona lēzenā jumta izolāciju veido no ruļļu akmens vates TOPROCK SUPER, MEGAROCK PLUS vai plāksnēm SUPERROCK, ROCKMIN PLUS. ROCKWOOL standarts paredz 35 cm biezu izolāciju, kas izkārtota pamīšus divās kārtās. Vate tiek izvietota tā, lai nosegtu visu virsmu.

 

Vietās, kur apgrutināta vai neiespējama ir vates ruļļu vai plākšņu montāža, tiek izmantota pūšamā (beramā) akmens vate – GRANROCK SUPER. No tās tiek veidots ugunsdrošs apdzīvojamo bēniņu slīpo virsmu siltinājums, ideāli piepildot grūti aizsniedzamas horizontālas virsmas bēniņos.

 

Lēzenā jumta izolācija

Lēzenie jeb plakanie jumti var būt ar ventilējamu konstrukciju, kurā virs jumta ir iespējama gaisa cirkulācija, ka arī neventilējami, kur jumta kārtas atrodas tieši virsū viena otrai.

 

Ventilējamiem lēzenajiem jumtiem ūdensizturīgais segums ir atdalīts no siltumizolācijas kārtas ar gaisa ventilācijas spraugu. Izmantojot tvaika izolāciju starp jumtu un siltumizolāciju tiek atrisinātas problēmas, kas veidotos no nekontrolētas mitruma pieplūdes, tiek ierobežota mitruma uzkrāšanās no apsildāmo telpu tvaikiem, siltumizolācijas materiāla kārta tiek pasargāta no samitrināšanas.

 

Šāds lēzenais jumts visbiežāk tiek siltināts caur izolācijas materiāla ventilācijas atverēm piepūšot akmens vati. Šim nolūkam ieteicama ir uzņēmuma ROCKWOOL akmens vate GRANROCK SUPER, lietota pūšanas tehnikā. To izmanto kā ugunsdrošu siltinājumu neapdzīvojamo bēniņu horizontālām plaknēm, ventilējamiem lēzenajiem jumtiem (biezums 30 un 45 kg/m3), ka arī apdzīvojamo bēniņu slīpajām plaknēm, triju slāņu sienām un karkasa konstrukcijas sienām (biezums 60 km/m3).

 

Neskatoties uz to, kāda tipa jumtu gatavojamies siltināt, īpaši svarīgi ir lietot vislabākos būvmateriālus un uzticēt darbus pārbaudītiem meistariem.

 

Veicot izolāciju neventilējamam lēzenajam jumtam, izolācijas materiāli tiek novietoti tieši uz nesošās kārtas. Visas kārtas pieguļ viena otrai, tāpēc zem siltumizolācijas nepieciešams ieklāt tvaika izolācijas slāni. Neventilējams lēzenais jumts var būt labs risinājums gadījumos, kad telpā ir mehāniskā ventilācija un ne pārāk liels gaisa mitrums.

 

Neskatoties uz to, kāda tipa jumtu gatavojamies siltināt, īpaši svarīgi ir lietot vislabākos būvmateriālus un uzticēt darbus pārbaudītiem meistariem. Jumta izolācijai jāveic ar materiāliem, kas paredzēti tieši izolācijai, kā, piemēram, plāksnes HARDROCK MAX, MONROCK MAX E vai tvaika izolācijas plēve ROCKFOL SK 18234 II. 

 

Kad siltināt jumtu?

Jumta siltinājums tiek klāts pēc jumta konstrukcijas pabeigšanas, ka arī jumta seguma un vēja izolācijas uzlikšanas. Jaunas mājas būvniecībā tas ir etaps, kad ir pabeigti visi “slapjie” darbi.

 

Savukārt, ja siltinām jumtu izremontētā mājā, vispirms jāpārbauda, vai nav nepieciešams veikt jumta konstrukcijas remontdarbus, lai vēlāk izvairītos no siltuma zudumiem.