Jādomā par augu izdzīvošanu, ne ideālu kārtību dārzā: flokšu un peoniju kopšana karstajā laikā

Ilgstošs karstums rada gurdumu ne tikai vairumam cilvēku, bet arī augu. Taču labā ziņa ir tā, ka augiem varam palīdzēt!

Arī sen noziedējušie augi dārzā ir rūpīgi jālaista. Pretējā gadījumā nākamajā vasarā tie vairs nevarēs dižoties ar skaistu ziedu rotu.

FOTO: Shutterstock.com

Arī sen noziedējušie augi dārzā ir rūpīgi jālaista. Pretējā gadījumā nākamajā vasarā tie vairs nevarēs dižoties ar skaistu ziedu rotu.

Ziemciešu audzētāja Iveta Bērziņa iesaka:

  • Ziemcietēm noteikti vajadzīga laistīšana, sevišķi Kurzemes pusē, kur sausums šogad īpaši izteikts. Ja ziemcietes dobē nelaistīs nemaz, tās nokaltīs un būs pagalam.
  • Krāšņi ziedošajiem flokšiem klājas sevišķi grūti. Ja var nodrošināt mitrumu, flokšus laista regulāri. Ja zina, ka papildu mitrumu nevarēs sagādāt, tos apgriež apmēram līdz pusei. Tad var cerēt, ka saknes neaizies bojā un augs spēs saņemties, kad sāksies lietus. Bez laistīšans no ziediem tik un tā nebūs nekāda skaistuma, tāpēc tos nogriež.
  • Ekstrēmie laika apstākļi izprovocējuši miltrasas attīstību. Pret to augus var apsmidzināt ar līdzekli Topāzs. Taču, ja slimība jau apņēmusi augus, tiem nekas nelīdzēs atgūt skaistumu. Slimības skartos flokšus ieteicams nogriezt līdz pusei, lai augs labāk saglabātu savus resursus.
  • Ravēt dobes var, ja tās iespējams labi salaistīt. Karstumā par mazām nezālītēm labāk nemaz neuztraukties, bet lielākas var nogriezt vai aizlauzt un pieliekt pie zemes. Šogad ir ekstrēmi laika apstākļi, kad vairāk jādomā par augu izdzīvošanu, ne ideālu kārtību dārzā.
  • Ja vēlas, lai peonijas arī nākamgad skaisti ziedētu, tās nedrīkst aizmirst. Vajadzīga gan papildu laistīšana, gan piebarošana. Patlaban briest sakneņi un augs gatavojas nākamā gada ziedēšanai. Laksti nedrīkst nokalst pirms laika. Kamēr peonijām laksti zaļi, tās jākopj.
  • Ziemcietes baro ar komplekso mēslojumu. Taču patlaban to dod vājākā koncentrācijā, nekā norādīts uz iepakojuma. Lieto ūdenī šķīstošo mēslojumu. Vasaras beigās noteikti vajadzēs dot rudens mēslojumu, jo augi ir novājināti.

 

Reklāma
Reklāma

Avots: La.lv