Kā pagarināt veļas mašīnas mūžu?

“Man nav paveicies ar veļas mašīnu, nu jau gadus piecus to ik pa laikam laboju, jo atkal kaut kas saplīst! Nekad neesmu lietojusi atkaļķotājus. Vai tiešām tie var pagarināt veļas mašīnas mūžu?” vaicā lasītāja. 

Veļas mašīnas veselības labā tad iesaku 2-3 reizes gadā ieslēgt veļas mašīnu programmā ar visaugstākajiem grādiem un izmazgāt to bez drēbēm, bet ūdenim pievienojot atkaļķotāju.

FOTO: Shutterstock.com

Veļas mašīnas veselības labā tad iesaku 2-3 reizes gadā ieslēgt veļas mašīnu programmā ar visaugstākajiem grādiem un izmazgāt to bez drēbēm, bet ūdenim pievienojot atkaļķotāju.

Jāsaprot, ka atkaļķotāji nav nekāds brīnumlīdzeklis – mazgājot veļu, tas tikai nedaudz mīkstina ūdeni. Ja atkaļķotājs tiešām darbotos, kā to parasti stāsta reklāmās, no mazgājamā apģērba nekas daudz pāri nepaliktu, jo vajadzīga spēcīga ķīmija, lai kaļķakmeni tiešām notīrītu. 


Un vispār... tagad gandrīz visu ražoto veļas pulveru sastāvā jau ir speciālas vielas, kas kavē kaļķakmens nosēdumu veidošanos uz veļas mašīnas sildelementa. Paskaties uz iepakojuma – tur jābūt izlocīta sildelementa attēlam, kuram uzvilkts pāri zaļas krāsas ķeksītis. Līdz ar to it kā nav nepieciešams papildus izmantot specializētus līdzekļus pret nosēdumu veidošanos. 

 

Bet ir viens liels BET – veļas mašīnas tīrību ietekmē arī pieslēgtā ūdens ķīmiskais sastāvs. Tātad, ja uz elektriskās tējkannas diezgan strauji veidojas kaļķakmens nogulsnes, tas varētu liecināt, ka ūdenim ir paaugstināta cietības pakāpe. Šādā gadījumā dažādas veļas pulvera piedevas vai maigas iedarbības kaļķakmens noņemšanas līdzekļi nepalīdzēs.

 

Pēc pieredzes varu sacīt, ka veļas mašīnas sildelements ar kaļķi apaug lēni – aptuveni piecu gadu laikā. 

 

Veļas mašīnas veselības labā tad iesaku 2-3 reizes gadā ieslēgt veļas mašīnu programmā ar visaugstākajiem grādiem un izmazgāt to bez drēbēm, bet ūdenim pievienojot atkaļķotāju. Tātad – veļas mašīnā ielej koncentrētu atkaļķotāju (tik, cik rakstīts anotācijā, bet parasti tie ir 300-350 ml), turklāt to dara brīdī, kad veļas mašīna sāk ņemt ūdeni, noregulē uz garāko mazgāšanas ciklu 90 grādu temperatūras režīmā. Tikai nevajag izmantot priekšmazgāšanas ciklu, jo tad atkaļķotāju pēc dažām minūtēm izskalos no veļas mašīnas. 

 

Var arī lūkā iebērt krūzīti atšķaidīta galda etiķa šķīduma, uzlikt uz viskarstāko režīmu un uzgriezt tukšu ciklu. Šādā veidā iztīra veļas mašīnas iekšpusi un durtiņu blīvējumu.

 

Reklāma
Reklāma

Pēc pieredzes varu sacīt, ka veļas mašīnas sildelements ar kaļķi apaug lēni – aptuveni piecu gadu laikā. Mēs visbiežāk remontam saņemam mašīnas, kas cietušas nevis no atkaļķotāju nelietošanas, bet ar mehānisko detaļu – sūkņa, sildelementu, durvju slēdzeņu – bojājumiem. Tehnika ir tehnika – tā nolietojas. Tomēr jāpiebilst arī tas, ka cilvēkiem raksturīgi vest veļas mašīnu pie meistara, kad tā vairs pavisam neiet. Biežāka apkope noteikti var pagarināt veļas mašīnas mūžu. 


Profilaksei! 

Nemazgā veļu visu laiku 40 grādu vai zemākā režīmā, jo tad cieč veļas mašīnas sildelements – uz tā krājas nogulsnes. Lai to novērstu, veļa ik pa laikam jāmazgā arī 60 un 90 grādu temperatūrā.

 

Atbildi sagatavojusi Madara Kolneja, žurnālistikas studente, kura mācās saimniekot mājās. 


Atbildi sniedzis Pāvels Oļhovojs, Abris Serviss meistars.

Avots: žurnāls "Mūsmājas".