Kopā ar bērnu dārza darbos + noderīgas lietotnes dārzkopjiem

Šobrīd sācies pats karstākais dārzu kopšanas laiks – nezāles aug griezdamās, un pavasarī iesētie augi un dārzeņi pieņemas spēkā.

FOTO: Shutterstock.com

Šobrīd sācies pats karstākais dārzu kopšanas laiks – nezāles aug griezdamās, un pavasarī iesētie augi un dārzeņi pieņemas spēkā. Arī bērniem ir sācies vasaras brīvlaiks, kura laikā vecāki atvases var iesaistīt dārzkopībā. 

 

Regulārs darbiņš
Vasarā bērniem ir daudz vairāk brīva laika un daudz mazāk pienākumu, jo skola ir beigusies, līdz ar to ikdienā nav jādodas uz skolu un jāpilda mājasdarbi. Taču pienākumi bērnam palīdz justies labi un paredzami, tādēļ nav jāvairās atvasei uzticēt uzdevumus dārza kopšanā un kārtības uzturēšanā. Vien jāatceras, ka bērni labprāt darbojas kopā ar vecākiem, tādēļ darbus vajadzētu organizēt tā, lai tur esat visi kopā. Bērni var izmēģināt spēkus ravēšanā, augu laistīšanā, siltumnīcas atvēršanā un aizvēršanā. Varat viedtelefonā izmantot kādu no piezīmju veikšanas lietotnēm, kur bērns var uzskaitīt darbus, ko veicis, un laiku, cik pavadījis, tos darot. Vēlāk būs interesanti paskatīties, cik daudz laika nepieciešams, lai izaudzētu, piemēram, gurķus vai kāpostgalvu. 

 

Augu iepazīšana 
Bērniem darbošanās dārzā šķitīs īpaši saistoša, ja varēs demonstrēt savas iemaņas viedierīču lietošanā. Šim nolūkam derēs lietotne “Iplanfile Pro”, kas ir datu bāze, kurā apkopotas dekoratīvo augu fotogrāfijas (vairāk nekā 3800 sugu un 6000 šķirņu), kas papildinātas ar informāciju par visbiežāk sastopamajiem kaitēkļiem un slimībām, kā arī to apkarošanas metodēm. Datu bāzē ir vairāk nekā 14 000 fotogrāfiju. Attēlus iespējams lejupielādēt vēlākai apskatei, kad nav pieejams interneta savienojums. Lietotnē arī informācija par augu slimībām, kaitēkļiem un to, ar kādiem līdzekļiem tos vislabāk apkarot.
 

Dārzeņu mērīšana
Viena lieta ir darboties dārzā. Bet ne mazāk svarīgi ir ieraudzīt un piefiksēt rezultātu.  Jūs ik dienu kopā varat izmērīt, cik daudz ir paaudzies gurķis, cik lielāks kļuvis tomāts vai arī apraudzīt ķirbi, kurš, pateicoties jūsu rūpēm, pieņemas resnumā. Varat iekārtot nelielu burtnīcu, kur rezultātu piefiksēt. Redzot, ka darbošanās dārzā sniedz rezultātu, bērna motivācija noteikti būs daudz lielāka!

 

Vecāku un vecvecāku stāsti
Jāteic, ka līdz mūsdienām daudzas lietas ir mainījušās. Gan tas, kādus instrumentus un metodes izmanto dārza kopšanā, gan arī apjomi, kādos mūsdienās mazdārziņā audzē gurķus, tomātus, salātus un redīsus. Sarīkojiet atmiņu pēcpusdienu un lūdziet vecvecākus pastāstīt, cik daudz viņi savā bērnībā strādājuši dārzā. Vecvecāku atmiņu pūrā noteikti ir stāsti arī par siena talkām un pat kulšanas darbiem. Varbūt paši varat padalīties stāstos par garajām biešu vagām un kartupeļu lauku ravēšanu. 

 

Reklāma
Reklāma

Kopīga grāmatas lasīšana
Latviešu literatūrā ir meklējama kāda skaista grāmata, kuras valodas ritms ir lēns un plūstošs. Tā ir grāmata, kuras lasīšanu mūsdienu straujie ļaudis mēdz saukt par pārāk lēnu, taču, lasīta īstajā brīdī un atbilstošā noskaņā, var radīt īstu baudījumu. Kas ir šī grāmata? Edvarda Virzas “Straumēni”. Lasiet to kopā! Un lasiet tieši tās nodaļas, kas saistās ar vasaru, liepu ziedēšanu, bitēm, siena pļaušanu. Dariet to dārzā, kur grāmatā aprakstītās skaņas un smaržas varat izjust realitātē. 

 

Citas lietotnes, kuras var noderēt
“Gardroid” Android telefonu lietotājiem ir vizuāli pievilcīga un ērti lietojama lietotne, kas apvieno informāciju par dažādu augu šķirņu audzēšanas metodēm. Aplikācijā iekļauta informācija ar augiem piemērotiem sējas un novākšanas laikiem; noderīgi padomi par kopšanu, katram augam optimālais augsnes sastāvs utt. Piemēram, iestādot vai iesējot dārzā kādu kultūraugu, to atzīmē lietotnē un seko, kādā augšanas stadijā augam jābūt noteiktos laika periodos. Var pievienots personalizētas piezīmes un novērojumus.
 

“Moon & Garden” ir interesanta lietotne tiem, kas saimnieko ar biodinamiskajām modēm. Mēness un Saules ietekme uz augiem jau sen ir pierādīta. Lietotne pateiks priekšā kurā diennakts laikā un mēneša dienās ir lielāka debess ķermeņu ietekme uz dārza augiem un kā to vislabāk izmantot.
 

“ID Weeds” būs labākais sabiedrotais, lai atpazītu nezāles un uzzinātu labākos veidus, kā atbrīvoties no tām uz visiem laikiem. Meklēšanas rīks atrod ne tikai pēc nosaukuma, bet arī apraksta un dažām raksturojošām pazīmēm, tāpēc, ja nezinat nezāles nosaukumu, aplikācija to atradīs jūsu vietā.
 

“Yates My Garden” ir savdabīgs sociālais tīkls dārzkopjiem. Reģistrējoties šajā lietotnē, var izveidot savu lapu, kurā ielikt visu interesanto un svarīgo informāciju par to, kas notiek jūsu dārzā. Ir izstrādāta arī metode, kā risināt dažādas problēmas. Piemēram, ierakstot lietotnē vārdus “skudras zemenes”, atradīsies daudzveidīgus ieteikumus, kā tiks galā ar šo problēmu. Var konsultēties arī ar citiem dārzniekiem. Te var uzprojektēt arī sava dārza iedomāto sapņu dizainu.

 

Lai ražīga darbošanās!