Ko darīt un ko nedarīt, nokļūstot ceļu satiksmes negadījumā

Ja jūs kaut reizi esat nokļuvuši ceļu satiksmes negadījumā, jūs noteikti zināt, ka negadījuma ainas fotografēšana un otra autovadītāja apdrošināšanas informācijas piefiksēšana nav pirmās domas, kas nāk prātā pēc ceļu satiksmes negadījuma. Parasti pirmā doma ir pārliecināties par to, vai jūs, jūsu pasažieri un citi ceļu satiksmes negadījumā iesaistītie cilvēki nav cietuši un atrodas drošībā, kā arī izsaukt medicīnisko palīdzību, ja ir tāda nepieciešamība. Lai vai kā, kad viss ir norimis un jūs esat nomierinājušies, ir pāris lietas, ko jums nevajadzētu darīt, un pāris lietas, ko jums vajadzētu darīt uzreiz pēc ceļu satiksmes negadījuma.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

polise247

 

Ko jums nevajadzētu darīt?

Protams, skaidri domāt uzreiz pēc ceļu satiksmes negadījuma ir grūti, tomēr šo kļūdu pieļaušana pēc tam var jums dārgi maksāt:

  • Par daudz runāt. Policija, apdrošināšanas izmeklētāji un ceļu satiksmes negadījumā iesaistītie vēlēsies ar jums runāt, lai uzzinātu, kas un kā notika. Ja jūs skaidri zināt, kas un kā notika, viss ir kārtībā, tomēr, ja situācija bija sarežģīta un nesaprotama, sākumā ir ieteicams konsultēties ar kādu juristu, nevis uzreiz izpaust visu informāciju. Ir jāsaprot, ka sniegtā informācija vēlāk var tikt pavērsta pret jums pašiem, liekot jums maksāt lielas naudas summas vai saņemt kādu citu bargu sodu.

  • Izpaust personīgo informāciju. Šķiet, ka, atgadoties kam tādam kā ceļu satiksmes negadījums, ir nepieciešams otram autovadītājam paziņot savas dzīvesvietas adresi vai savu telefona numuru, tomēr tas nav nepieciešams. Eksperti iesaka izpaust tikai un vienīgi savu vārdu un sava transportlīdzekļa apdrošināšanas informāciju – pārējo informāciju nepieciešamības gadījumā noskaidros attiecīgās institūcijas.

  • Nepiezvanīt policijai. Kā rāda pieredze, vairākums autovadītāju paziņo policijai par ceļu satiksmes negadījumu tikai tad, kad ir kāds cietušais. Ir jāzina, ka sazināšanās ar policiju var ievērojami atvieglot tālāko saziņas procesu ar apdrošinātājiem.

 

Ko jums vajadzētu darīt?

Reklāma
Reklāma

Par spīti tam, ka jums ir jācenšas neizpaust pārāk daudz informācijas, jums ir jāievāc informācija, kas var jums noderēt vēlāk.

  • Atbrīvot ceļu. Parūpējieties par to, lai jūs nonāktu drošībā tik ātri, cik vien tas ir iespējams. Ja vien tas ir iespējams, nodzeniet ceļu satiksmes negadījumā cietušo automašīnu nost no ceļa tā, lai tā netraucētu citiem ceļu satiksmes dalībniekiem. Ja tas nav iespējams vai tās pārvietošana radītu vēl lielāku postu, atstājiet visu tā, kā tas ir. Brīdiniet citus ceļu satiksmes dalībniekus, ieslēdzot automašīnai avārijas gaismas un / vai izliekot avārijas zīmi.

  • Nofotografēt ceļu satiksmes negadījuma ainu. Ja jums ir līdzi fotoaparāts, videokamera vai mobilais tālrunis, kas piedāvā šādas iespējas, nofotografējiet ceļu satiksmes negadījuma ainu, kas palīdzēs apdrošinātājiem saprast, kur, kas un kā ir noticis. Protams, to vajadzētu darīt tikai tādā gadījumā, ja jūs, jūsu pasažieri un citi ceļu satiksmes negadījumā iesaistītie cilvēki ir drošībā.

  • Veikt pierakstus. Jums vajadzētu uzzīmēt notikuma karti, kas palīdzētu apdrošinātājiem tikt skaidrībā ar notikušo, kā arī uzrakstīt it visu, ko jūs atceraties no negadījuma, sākot ar laika un satiksmes apstākļiem un beidzot ar mantas un transportlīdzekļa bojājumiem, neaizmirstot pierakstīt arī savus, jūsu pasažieru un citu negadījumā iesaistīto ievainojumus, ja tādi ir radušies. Ja ceļu satiksmes negadījumam ir bijuši liecinieki, pierakstiet to vārdus un telefona numurus. Atcerieties noskaidrot arī ceļu satiksmes negadījumā iesaistīto autovadītāju vārdus un transportlīdzekļa apdrošināšanas informāciju. Vienmēr turiet automašīnā saskaņotā paziņojuma sagatavi un kopīgi aizpildiet to tik ātri, cik vien ātri tas ir iespējams.

  • Turēt savus dokumentus pa rokai. Ja jums automašīnā atrodas izdrukāta OCTA apdrošināšanas polise, jums nevajadzētu būt problēmām atrast sava apdrošinātāja telefona numuru un sazināties ar to. Ja jūs neturat automašīnā izdrukātu apdrošināšanas polisi, pārliecinieties, ka jums ir zināms un ir kaut kur piefiksēts jūsu apdrošinātāja telefona numurs, lai pēc ceļu satiksmes negadījuma nebūtu problēmu sazināties ar to.

  • Pieteikties atlīdzībai. Tad, kad jūs esat drošībā un esat piefiksējuši visu nepieciešamo informāciju, dodieties uz apdrošināšanas kompāniju, kas ir apdrošinājusi vainīgā transportlīdzekli, lai aizpildītu atlīdzības pieteikumu. Ja ceļu satiksmes negadījumu esat izraisījuši jūs, nekavējoties dodieties pie sava apdrošinātāja, lai rakstītu paskaidrojumu par notikušo un nokārtotu pārējās formalitātes. Tāpat vērsieties pie sava apdrošinātāja arī tādā gadījumā, ja jums ir KASKO apdrošināšana, neatkarīgi no tā, vai jūs esat vainīgais vai ceļu satiksmes negadījumā cietušais.

 

Ja jūs esat spējīgi šo visu izdarīt pēc ceļu satiksmes negadījuma, jūs varat sevi apsveikt ar to, ka esat bijuši pienācīgi sagatavojušies, lai veiksmīgi izkļūtu cauri šai visnotaļ nepatīkamajai un traumatiskajai pieredzei.