Ieteikumi tiem, kas iekārto jaunieša istabu

Jaunība ir īpašs laiks, kad cilvēks vēl īsti nav pieaudzis, tomēr nav arī bērns. Pastāv daudz un dažādi ieteikumi kā dekorēt un iekārtot pieaugušo interjeru, vai kā iekārtot bērnistabu. Šajā ieteikumu jūrā pavisam vienkārši var pazaudēt informāciju par jaunieša istabu. Iekārtojot jaunieša istabu, jāpievērš uzmanība vairākiem faktoriem, kuri palīdzēs izveidot mājīgu un patīkamu privāto zonu. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 

Par jaunieša istabas labiekārtošanu stāsta speciāliste Svajūne Vainauskiene.
Tīņu gadi ilgst apmēram no 5-6 gadiem. Šajā laika posmā notiek kardinālākās izmaiņas cilvēka dzīvē. Notiek izmaiņas ķermenī, mainās gaumes izjūta un hobiji. Vienīgā pastāvīgā lieta jaunieša dzīvē - pārmaiņas. Šī iemesla pēc, iekārtojot jaunieša istabu, svarīgi ir sistematizēt darāmos darbus.  Pirmkārt, vajadzētu apzīmēt, kas būs istabas pamatelements, kurš, laikam ejot nemainīsies. Citā kategorijā nonāk lietas un aksesuāri, kurus iespējams mainīt pēc sirds labpatikas. Tiklīdz esat saplānojuši šos soļus, laiks plānot budžetu.

 


Plānojiet izdevumus
Esot pa ceļam uz pieaugušo pasauli, jaunieši paši vēlās pieņemt lēmumus. Šī vēlme pavisam noteikti ir jāatbalsta, jo sākot no mazākiem vai lielākiem lēmumiem, jaunietis iemācīsies pieņemt patiesi svarīgus, pieaugušo dzīves lēmumus. Lai gan izvēles brīvība ir vajadzīga, jānovelk arī robežas, īpaši, ja runājam par pārmaiņu budžetu. 


Konkrēts budžets, ļaus konkretizēt un sadalīt cik un kādiem produktiem tērēsiet, piem. krāsām, aizskariem, aksesuāriem, gultas veļai utt. 

 

       

 


Ļaujiet pieņemt lēmumu
Tiklīdz ir pieņemts budžets, ļauiet jaunietim operēt tā robežās, izvēloties dažādas, jaunajam interjeram vajadzīgas detaļas. Lai būtu vieglāk saprast, kurā virzienā skatīties un domāt, palīdziet un parādiet, kur smelties iedvesmu.


„Mēs taču negribētu, lai kāds nokrāsotu mūsu telpu sienas rozā krāsā, ja šī krāsa nav mūsu iecienītākā. Tieši tā pat ir ar jauniešiem. Protams, arī šeit vajadzīgs ieviest pāris noteikumus, piemēram, nekrāsot katru sienu savā krāsā”, - stāsta “Fejas Nama” vadītāja Svajūne Vainauskiene.

 

      

 

Reklāma
Reklāma


Pārrunājiet jauniešana vajadzības
Vairākums jauniešu savu brīvo laiku pavada ar draugiem, tāpēc varētu rasties vajadzība pēc atsevišķas vietas, kur pavadīt laiku ar komāniju. Tam vajadzētu pievērst īpašu uzmanību. Dažiem jauniešiem labpatīkas, ja viņu privātā zona ir mierpilna, piemērota mācībām, atpūtai. Tāpēc varētu rasties vajadzība pēc papildus plauktiņiem vai kārtīga rakstāmgalda, kurš var kļūt par galveno istabas akcentu. Šajā galdā varat pat iestrādāt lampu lasīšanai un rakstīšanai, tādējādi padarot galdu par īstu interjera pērli. Jauniešiem, kuriem patīk pavadīt laiku kaut ko konstruējot vai muzicējot, var rasties vajadzība pēc īpašas vietas šīm nodarbēm. 


Pārrunājiet stilu un hobijus
Lai gan aizraušanās bieži vien izkrīt no prioritāšu saraksta, zināt, kas patīk jaunietim var jums patiesi noderēt praktikā.


“Parunājiet ar jauniešiem par to, kas viņiem patīk, ar ko aizraujas, piem., video spēles, rokmūzika, zinātne, grāmatas, daba. Šīs lietas raisa visdažādākās emocijas: mīļakā krāsa, smaržas, tekstils un tamlīdzīgi. Ja zināsiet par šīm lietām, interjera aksesuārus izvēlēties būs krietni vien vienkāršāk. Bez problēmām atradīsiet piemērotākās mēbeles, gultas veļu, paklājus, aizskarus un citus priekšmetus”, – iesaka S. Vainauskiene.

 

     
 

Sastādiet precīzu sarakstu
Pirms došanās uz veikalu vai iepirkšanās internetā, sastādiet precīzu pērkamo lietu sarakstu, kā arī piešķiriet katrai lietai paredzēto izdevumu apjomus. Saraksts palīdz neaizmirst par prioritātēm un tādējādi izvairīsieties no spontāniem pirkumiem. 

 


S. Vainauskiene stāsta, ka sākusi smelties iedvesmu pārmaiņām interjerā no jaunākajām tendencēm Skandināvijas un Rietumu valstu interjeros. Šīs idejas un jaunatklājumus pavisam vienkārši varat realizēt, iekārtojot jaunieša istabu. Tā arī dzima interjera dekoru un tekstila kolekcija bērniem un jauniešiem – "MOON KID".

 

     


"Veidojot "MOON KID" kolekciju, speciāli atgādājām pie sevis minimāla stila audumus, kuru raksti un krāsu gamma lieliski iederās gan bērnu, gan jauniešu istabā. Izvēloties istabai netradicionālus audumus, iespējams tai piešķirt vēl vairāk šarma un draiskulības", stāsta S. Vainauskiene.
Jaunums Latvijā – rokām darināti grīdas spilveni, uz kuriem var ērti iekārtoties, atbalstīties. Tas ir pietiekoši mīksts un darināts no augstas kvalitātes materiāliem. Uz tā var ērti iekārtoties un nodoties , piemēram grāmatas lasīšanai, vai ģitārspēlei. 

 

 

Raksts tapis sadarbībā ar mājas tekstilpreču un interjera detaļu interneta veikalu "Fejas Nams".