LINS - audums, ko lieto jau gadsimtiem ilgi + PADOMI tā kopšanai

Lins tiek iegūts no linu auga šķiedrām. Tas ir izturīgs, ar labu gaisa caurlaidību, labi uzsūc mitrumu un ir ātri žūstošs. Burzās un, mazgājot, saraujas, tādēļ līdzīgi kokvilnai tiek rekomendēts pirms šūšanas to izmazgāt, turklāt pat samitrināt atkārtoti pirms gludināšanas. Lins ir audums, kas vēsā laikā silda, bet karstā laikā – dzesē.

Lina audumi, līdzīgi kokvilnai, pasaulē ir plaši pielietoti pateicoties savai dabīgajai izcelsmei.

FOTO: Shutterstock.com

Lina audumi, līdzīgi kokvilnai, pasaulē ir plaši pielietoti pateicoties savai dabīgajai izcelsmei.


Lina audumu labo īpašību dēļ tie ir iecienīti ne vien apģērbu izgatavošanai, bet arī gultasveļai, dvieļiem un mājsaimniecības tekstilizstrādājumiem.

 

Taču, šujot apģērbu, ieteicams izvairīties no sarežģītiem modeļiem, drapējumiem, u.c., jo jārēķinās, ka audums burzīsies un izstrādājums būs grūti gludināms. Lina audumi, līdzīgi kokvilnai, pasaulē ir plaši pielietoti pateicoties savai dabīgajai izcelsmei. To bagātīgās dabīgās nokrāsas padara to atšķirīgu un viegli atpazīstamu.

 

Lina kopšana

Izstrādājumi no lina jāmazgā saudzējošā veļas mašīnas režīmā. Baltiem audumiem lietot universālo veļas pulveri, taču dabīgajiem toņiem, vai krāsotajam linam noteikti jāseko līdzi, lai veļas pulveris nesaturētu balinātāju.

Ieteicamā mazgāšanas temperatūra ir 40 – 60oC.

Reklāma
Reklāma

Līdzīgi kokvilnas audumiem, nav ieteicams žāvēt līdz pilnīgai izžūšanai, bet gludināt mitrus. Nav ieteicams žāvēt veļas žāvētājā, kas veicinās neizgludināmu kroku veidošanos.


Žāvējot vai uzglabājot linu audumus/izstrādājumus tiešos saules staros, tie izbalēs.
Gludināšanas temperatūra līdz pat 200 oC.

 

Avots: www.audumi.lv