Autoritatīvi autožurnāli nosauc piemērotākos riepu modeļus ziemas sezonai

Vācijas, Lielbritānijas, Zviedrijas un citu valstu auto žurnāli rudenī prezentējuši auto riepu testēšanas rezultātus, kuros tiek noteiktas kvalitatīvākās un ieteicamākās riepas jaunajai ziemas sezonai. 

Auto riepu testēšana ir viens no veidiem, kā speciālisti var novērtēt un palīdzēt autovadītājiem izvēlēties vispiemērotākās un atbilstošākās riepas. Dažādu pētījumu rezultāti izceļ riepu labākās īpašības un trūkumus.

FOTO: Shutterstock.com

Auto riepu testēšana ir viens no veidiem, kā speciālisti var novērtēt un palīdzēt autovadītājiem izvēlēties vispiemērotākās un atbilstošākās riepas. Dažādu pētījumu rezultāti izceļ riepu labākās īpašības un trūkumus.

Vācu un britu vērtējums 
Viens no populārākajiem Vācijas auto tematikas izdevumiem „Auto motor & sport“, kas nesen izplatījis testēšanas rezultātus, pirmo vietu piešķir Goodyear riepai „UltraGrip Performance Gen-1“.

Testa laikā tika novērtēti galvenie riepu kritēriji, kas svarīgi ziemas apstākļos, - ieskriešanās, bremzēšana un vadība. Šīs īpašības pārbaudītas uz dažādiem segumiem: sniega, slapja un sausa seguma. 

Bremzēšanas laiks tika mērīts uz dažādām virsmām, ieskrienoties līdz konkrētam ātrumam. Uz sniega tika bremzēts no ātruma 50 km/h līdz pilnīgas apstāšanās brīdim. Uz slapja seguma tika bremzēts, kad sasniegti 80 km/h, bet uz sausa seguma – no 100 km/h līdz pilnīgas apstāšanās brīdim.


Bez galvenajām pārbaudēm tika veikts arī akvaplanēšanas tests. Testa laikā riepas tiek vērtētas, braucot pa trasi, kas pārklāta ar ūdens kārtu. Šādā situācijā riepai jāizstumj zem tās esošais ūdens. 

Testa laikā tiek vērots, kad riepa vairs neizspiež ūdeni no “kontakta laukuma” un sāk “uzpeldēt”. Tāpat tika vērtēts komforts - riepas radītais troksnis, kā arī rites pretestība. 


“Auto riepu testēšana ir viens no veidiem, kā speciālisti var novērtēt un palīdzēt autovadītājiem izvēlēties vispiemērotākās un atbilstošākās riepas. Dažādu pētījumu rezultāti izceļ riepu labākās īpašības un trūkumus. Gandarījums, ka mūsu riepas jau ilgstoši atrodas daudzu valstu profesionālo vērtētāju topu pirmajās vietās,” norāda Ernests Čejausks, „Goodyear Dunlop Nordic“ Ziemeļvalstu un Baltijas reģiona produktu speciālists. 

„Auto motor & sport“ vērtēšanas testa ballu tabula: Winter HP tires auto motor & sport #21/2015 (Germany, 2015.10.01) 225/50 R17 
 

Arī Lielbritānijas izdevuma „Auto Express” ziemas riepu testēšanā „Ultra Grip Performance Gen-1“ atzīta par labāko izvēli. Pārbaudes laikā speciālisti konstatēja, ka riepa parāda ļoti labas īpašības uz sniegota ceļa. Maksimālos vērtējumus riepa saņēma ieskriešanās uz sniega, vadības uz sniega testos, kā arī akvaplanēšanas testā – pagriezienā. 

 

Reklāma
Reklāma

Šogad Vācijas izdevums „AutoBild Allrad“ ziemas riepu testa1 uzvarētāja kroni pasniedza „Dunlop Winter Sport 5“ riepai, kam piešķīra “paraugriepas” nosaukumu. Šī riepa ar pirmo vietu tika novērtēta arī „AutoBild Sportscars“ veiktajā ziemas riepu testā. 


Zviedru veiktā pētījumā žurnāla „Teknikens Värld“ speciālisti vienādā trasē testēja ziemas riepas ar radzēm un bez radzēm. Abas vērtētās kompānijas „Goodyear“ riepas saņēma godalgas. „Goodyear UltraGrip Ice 2“ ieguva 2. vietu neradžotu ziemas riepu testā. „Goodyear UltraGrip Ice Arctic“ ieguva 3. vietu radžotu riepu testā.


Vērtē arī vissezonas riepas 
Bez lauriem nepalika arī šogad tirgū piedāvātā vissezonas riepa „Goodyear Vector 4Seasons Gen-2 91H“. „AutoBild“ veiktā vissezonas riepu testa3 laikā šī riepa tika atzīta par labāko, daudzās kategorijās pārspējot savus konkurentus. 


„Nereti testos var redzēt arī lētākus trešo valstu ražotāju produktus. Reizēm šādiem produktiem pat izdodas iegūt testā augstu pozīciju. Taču jau nākamajā gadā šis ražotājs vairs nekur nav redzams, tāpēc svarīgi neļaut sevi maldināt vienreizējai veiksmei. Atbildīgiem autovadītājiem iesakām izvēlēties uzticamu, atzītu un ilggadējas pieredzes ražotāju produktus.