Piekaramais grozs ar retiem, izstīdzējušiem augiem? Padomi, kā to labot!

Lai piekaramai grozs izskatītos labi, tam jāpieaug pilnam ar augu lapotni un ziediem, tāpēc ir svarīgi grozā iestādīt pēc iespējas vairāk augu. Ja augus grozā labi laista un mēslo, tie spēj izdzīvot ar pavisam nelielu augsnes daudzumu starp sakņu kamoliem. Ja augus nekopj, tie ātri panīkst – dzinumi izstīdzē, un tajos neveidojas ziedi. 

Ievērojot dažus vienkāršus padomus, tavu dārzu rotās ļoti skaists piekaramais grozs ar ziediem.

FOTO: Shutterstock.com

Ievērojot dažus vienkāršus padomus, tavu dārzu rotās ļoti skaists piekaramais grozs ar ziediem.

 

Audzēšanas sākums
Pirms groza piekāršanas pārliecinies, vai augi ir labi iesakņojušies. Pēc iestādīšanas atstāj augus vismaz uz nedēļu (vēlams – uz divām vai trim) vietā, kur nav salnu un kas ir aizsargāta no pārmērīgas saules un vēja. Šajā laikā augsne nosēdīsies ap augu saknēm un augi iesakņosies. Pirms tos skar vēji, varēsi labāk novērot, vai starp augiem nav izveidojusies kāda sprauga un vai izklājums kādā vietā nav pārāk plāns. Stādiet grozā daudz augu. Kaut arī augi sazeļ, tomēr grozs, kurā ir maz augu, arī vēlāk izskatīsies nabadzīgs.

 

Galotņu nokniebšana
Daudziem augiem regulāri jānkniebj galotnes. Ja to nedarīs, visticamāk, augs izstīdzēs, piemēram, kaķumētrām, ir vēlams ar dārza šķērēm nogriezt dzinumus, kuri ir izauguši pārāk gari, tā tiks sekmēta auga sazarošanās. 

 

Kā rīkoties ar lobēlijām?
Ja lobēlijas iestāda piekaramā groza ārmalā, vasaras vidū tās parasti stipri izstīdzē. Lai tā nenotiktu, stādi grozā gan stīgojošās, gan krūmveida lobēlijas. Krūmveida lobēlija labi noslēpj spraugas starp gariem un retiem stīgojošiem augiem. Var iegādāties abas lobēliju formas vienā krāsā vai arī – gluži pretēji – izvēlies kontrastējošas krāsas. 

 

Reklāma
Reklāma

Mēslojums un apgaismojums
Kaut arī esi izvēlējies augus ēnainām vietām, tomēr saules gaismas vai ūdens trūkuma dēļ tie izstīdzē. Daži augi, īpaši lobēlijas, izstīdzē, arī augot caurvējā. Šādā gadījumā parasti augi jāapgriež, jāapmēslo un jāaplej. Augiem paredzētajā kompostā ir barības vielas, ar kurām augiem pietiek dažas nedēļas, bet pēc tam tie atbilstoši jāmēslo, īpaši, ja piekaramajā grozā ir daudz augu. Mēslojums var būt granulu veidā – tas satur daudz kālija. Mēslojumu augiem dod vismaz reizi nedēļā. 

 

Veco ziedu nokniebšana
piekaramajos grozos augošajiem augiem regulāra veco ziedu nokniebšana ir pat vēl svarīgāka nekā dārza dobēs augošajiem augiem, jo traukos tie vairāk pakļauti dažādu nelabvēlīgu faktoru ietekmei. Noknieb ziedus tikko tie nozied, lai augs netērētu lieki enerģiju sēklu veidošanai, bet radītu jaunus ziedpumpurus. 

 

Avots: Pipa Grīnvuda. Ko un kā pareizi darīt dārzā. R.: Zvaigzne ABC