Sezona klāt! Ieteikumi bērnu drošībai, pārvietojoties ar velosipēdu

Pavasarī, tuvojoties vasarai, arvien aktuālāks kļūst velo drošības jautājums. Un, runājot par velosipēdistiem, nevar aizmirst un pat īpaši ir jāizceļ jaunākās paaudzes velosipēdistus, par kuru drošību vērts ir parūpēties divkārši.

Lietojot līdzsvara velosipēdus, kas paredzēti mazākiem bērniem, vecākiem jāatceras, ka obligāti ir jālieto aizsargķivere un jāuzrauga bērns, lai tā aktivitātēm netraucētu ne gājēji, ne citi riteņbraucēji vai automašīnas.

FOTO: Shutterstock.com

Lietojot līdzsvara velosipēdus, kas paredzēti mazākiem bērniem, vecākiem jāatceras, ka obligāti ir jālieto aizsargķivere un jāuzrauga bērns, lai tā aktivitātēm netraucētu ne gājēji, ne citi riteņbraucēji vai automašīnas.

 
Ieteikumi, kas jāņem vērā bērniem un viņu vecākiem, pārvietojoties ar velosipēdu:

  • Līdz 10 gadu vecumam pārvietoties ar velosipēdu satiksmē drīkst tikai pieaugušo pavadībā. 
  • No 7 gadu vecuma atļauts braukt ar velosipēdu pa ietvēm, velosipēdu ceļiem, brauktuvi vai ceļa nomali tikai pilngadīgas personas pavadībā. 
  • Bērnus līdz 7 gadu vecumam atļauts vest personām, kuras sasniegušas 18 gadu vecumu, ja velosipēdam iekārtoti papildu sēdekļi un droši kāpšļi bērna kāju atbalstam. Bērnam jābūt ar aizsprādzētu aizsargķiveri. 
  • Piedalīties satiksmē bez pieauguša cilvēka uzraudzības, bērni var no 10 gadiem, ja tie ir apguvuši ceļu satiksmes noteikumus un sekmīgi nokārtojuši Ceļu satiksmes drošības direkcijas eksāmenu, iegūstot velosipēda vadītāja apliecību. 
  • Līdz 12 gadiem, pārvietojoties ar velosipēdu OBLIGĀTI ir jālieto aizsargķivere, vēlama – atstarojoša veste. 
  • Velosipēdam ir jābūt bērnam atbilstošā izmērā. 
  • Sēdeklim jābūt noregulētam tā, lai apsēžoties, kāja uz pedāļa būtu taisna.  
  • Stūrei jābūt ērtā pozīcijā, lai sēžot to varētu aizsniegt, bet arī, lai visa ķermeņa masa nebūtu likta uz plaukstu locītavām. 
  • Lietojot līdzsvara velosipēdus, kas paredzēti mazākiem bērniem, vecākiem jāatceras, ka obligāti ir jālieto aizsargķivere un jāuzrauga bērns, lai tā aktivitātēm netraucētu ne gājēji, ne citi riteņbraucēji vai automašīnas. 
  • Ja plānots, ka bērns ar velosipēdu pārvietosies patstāvīgi, svarīgi būtu sākumā šos ikdienišķos maršrutus veikt kopā ar vecākiem un izskaidrot, kā atsevišķi krustojumi vai vietas ir braucamas. 
  • Pa ceļu ar velosipēdu atļauts braukt vienā rindā un iespējami tuvāk brauktuves labajai malai. Ja ir ierīkots velosipēdu ceļš, tad velosipēdam pa ceļu braukt aizliegts.
  • Velosipēdam ir jābūt aprīkotam priekšā ar baltu, aizmugurē sarkanu atstarotāju, kā arī diviem dzelteniem atstarotājiem velosipēda spieķos. Tumšajā dienas laikā – priekšā jābūt baltam, aizmugurē – sarkanam gaismas lukturim. 
  • Velosipēdam ir jābūt labā tehniskā kārtībā, jāstrādā bremzēm, rāmim jābūt taisnam un stūrei perpendikulāri priekšējai riepai. 

 

Velo eksperts Jānis Dambenieks min: „Pēc bērnu velosipēdu un velo piederumu pieprasījuma pieauguma novērojam, ka mazo velo braucēju loks ik gadu paplašinās. Iesakām vecākiem, rūpējoties par savu atvašu drošu braukšanu, iegādāties vecuma grupai atbilstošus velosipēdus, kas aprīkoti ar kvalitatīvām rezerves daļām, kā arī iegādāties īpaši bērna galvai pielāgotu, kvalitatīvu un drošo velo ķiveri”.  

Reklāma
Reklāma