Suņu agresija, kā to atpazīt un kā rīkoties, lai to nepieļautu

Sabiedrībā nereti dzirdam ziņas par kārtējiem suņu sakostiem cilvēkiem, kas atkārtojas gadu no gada. Visvairāk uztrauc fakts, ka cilvēkus sakož pašu ģimenes suns! Šādas ziņas raisa diskusijas par suņu agresiju, meklējot atbildes uz jautājumiem- kāpēc suns uzbrūk bērnam, nodarot smagus miesas bojājumus, kāpēc saimnieki netiek galā ar saviem mīluļiem un ko darīt, kā rīkoties, ja dzīvnieka neadekvātu uzvedību izraisa kādi ārēji faktori? 

 Ja pamanāt neierastu rīcību sava mājdzīvnieka uzvedībā, nekavējoši sazinieties ar veterinārārstu un neatstājiet suņa tuvumā bērnus bez uzraudzības

FOTO: Shutterstock.com

Ja pamanāt neierastu rīcību sava mājdzīvnieka uzvedībā, nekavējoši sazinieties ar veterinārārstu un neatstājiet suņa tuvumā bērnus bez uzraudzības

Suņu agresiju provocē dažādi apstākļi, taču nekad, izņemot, ja tā ir bijusi tīša dzīvnieka kaitināšana vai vardarbība, suņa košanu nevar uzskatīt par socializēta suņa normālu uzvedību. 
Agresija ir ļoti nopietna un bīstama uzvedības problēma, ar ko saskaras suņu īpašnieki. Pastāv daudz dažādu veidu agresijas, tāpēc, lai vislabāk saprastu, kā rīkoties, ir svarīgi saprast iemeslus agresijai.

 

Ja agresijas pazīmes sunim ir novērotas, vislabāk korektīvo rīcības plānu tās novēršanai būtu izstrādāt kopā ar kinologu vai veterināro speciālistu. Vispirms jūsu sunim būtu jāveic pilnīga fiziskās veselības pārbaude. Nereti agresija saistīta ar medicīniska rakstura traucējumiem un to var novērot jebkurā vecumā, tā parādās salīdzinoši pēkšņi, un suņa rīcība nelīdzinās viņa iepriekšējai ierastajai uzvedībai. Sāpes varētu arī palielināt mīluļa uzbudināmību. Ja pamanāt neierastu rīcību sava mājdzīvnieka uzvedībā, nekavējoši sazinieties ar veterinārārstu un neatstājiet suņa tuvumā bērnus bez uzraudzības. 
 

 

Dominējošā agresija

Viens no visbiežāk sastopamajiem agresijas veidiem ir dominējošā agresija, kas ir saistīta ar attiecībām starp ģimenes locekļiem un viņu suni. Suns ir bara dzīvnieks un ģimenē, kuru uzskata par baru, cenšas ieņemt līdera lomu. Lai veicinātu drošību un saliedētību ģimenē, suņiem ir jāattīsta hierarhija, līdera lomu vai dominējošo stāvokli uzņemoties kādam no ģimenes locekļiem un norādot suņa vietu ģimenē. Ja šāda hierarhija sunim tiek audzināta no mazotnes, suns zina savu lomu ģimenē un respektē visus ģimenes locekļus. Tam, kurš ģimenē uzņemas dominējošo lomu, ir jābūt suņa autoritātei, sunim ir jāzina un jāklausa viņa komandām „nedrīkst”, „mierā” u.c., viņam ir jābūt spējīgam pasaukt suni prom, redzot, ka tā uzvedība kļūst kaut nedaudz savāda vai agresīva. 



Bailes un agresija
Agresiju var izraisīt bailes, ja suns sastopas ar cilvēkiem vai citiem dzīvniekiem, kas viņam ir sveši vai atgādina nepatīkamu iepriekšējo pieredzi. Atcerieties, ka suns dzīvo pēc suņu likumiem un rīkojas saskaņā ar saviem instinktiem.Tāpēc ieteikums svinību laikā, kad gaidāmi ciemiņi, suni norobežot no ģimenes un viesiem.


Agresija, ja grib dabūt kādu lietu vai kārumu

Reklāma
Reklāma

Agresija var tikt vērsta pret cilvēkiem vai citiem mājdzīvniekiem, ja to rīcībā ir kaut kas sunim ļoti vēlams, piemēram, mīļākās rotaļlietas, pārtika vai kārums. Ģimenes locekļiem ir jāapzinās, ka situācijās, kad suns ēd vai košļā savu iemīļoto rotaļlietu, to aiztikt nedrīkst. Neuztveriet vieglprātīgi brīdinājuma signālus - ja suns rūc, rāda zobus, ieņem specifisku pozu (kājas ieplestas, aste nolaista)! Suns nekad nekodīs bez brīdinājuma! Agresija var tikt izrādīta pret cilvēkiem un citiem dzīvniekiem, kas tuvojas mīluļa īpašumam vai ģimenes locekļiem. 


Mātes agresija

„Mātes agresija” var tikt vērsta pret cilvēkiem vai citiem dzīvniekiem, kuri tuvojas suņa kucēniem. Tāpēc kucēnu zīdīšanas laikā ģimenes locekļiem vajadzētu respektēt suņa iespējamo agresīvo uzvedību un kucēniem netuvoties. Tiklīdz kucēnu metiens ir atšķirts no mātes, agresivitātei nevajadzētu parādīties. 

Jauniem suņiem parasti novēro tā saucamo „spēļu agresiju”, kad pārāk trokšņaini spēlējoties vai izdarot asas kustības, agresija var izpausties ar apģērba satveršanu vai cilvēku sakošanu. Lai izvairītos no šādiem starpgadījumiem, svarīgi viesību laikā, kad gaidāmi ciemiņi ar bērniem un paredzama skaļāka uzvedība, suni norobežot.



Novirzītā agresija
Tā saucamā „novirzītā agresija” izpaužas, kad suns atmostas un kāda cita persona vai dzīvnieks tai brīdī traucē vai tuvojas. Tas ir dabiski, ka suns sevi aizsargā, taču saimniekam ir jāspēj nodrošināt, lai suns neapdraud sabiedrības locekļu veselību un dzīvību. 



 Mēdz teikt, ka par suņa uzvedību ir atbildīgs tā saimnieks, tāpēc būtu rūpīgi jāizvērtē savas iespējas un atbildība suņa ienākšanai ģimenē, tā audzināšanai, apmācībai un ilgtermiņa rūpēm, lai nelaimes gadījums neaizēno prieku, ko ģimenē ienes suns.

 

http://www.miluliem.lv