Dārza darbu kalendārs martā. Meklējam zemi un sēklas

Martā jau pavisam nopietni var ķerties pie sēšanas. Jo ātrāk iesēsi, jo ātrāk būs rezultāts.

Dārza darbu kalendārs martā. Meklējam zemi un sēklas

FOTO: Shutterstock.com

 

Izrevidē pagrabu! Pagrabā uzglabājamie dārzeņi un saknes strauji zaudē savu vērtību, tāpēc ir laiks revīzijai. Pārskati arī konservu burciņu saturu un it īpaši —  stādīšanai paredzētos kartupeļus, kurus domā diedzēt. Varbūt tie ir pārziemojuši slikti un saprātīgāk būtu iegādāties citas šķirnes sēklu? Neaizmirsti, ka siltākās dienās pagrabs jāvēdina.


Sāc ar mauriņu! Ja sniega vairs nav, droši var ķerties pie zāliena sakopšanas, īpaši tā, kurā iezagusies sūna. Nolīdzini kurmja rakumus, irdini un vēlreiz irdini zālienu, pēc tam kaļķo un visbeidzot kaisi kāliju saturošu mēslojumu. Vislabāk to darīt, kad, zeme vēl ir slapja.


Apkop augļu kokus un ogulājus! Ja sniega vairs nav, pārbaudi augļu un dekoratīvos kokus un krūmus. Izzāģē bojātos un slimos zarus, izgriez pērnā gada ziedkopas un sadedzini. Marta otrajā pusē sāc veidot vainagu augļu kokiem, izretini ogulāju zarus. Košumkrūmiem, skujeņiem nogriez ielauztos zarus - dažkārt arī pēc īslaicīga, bet pamatīga sniega zari aizlūst. Smilšērkšķiem apgriez un formē vīrišķos augos, lai tie pārāk neplestos. Krūmcidonijām izgriez nokaltušos zarus un izroc no sēklām iesējušos jaunos dzinumus. Kamēr vēl nav lapu, koku stumbrus var apstrādāt ar šādu biodinamiskās lauksaimniecības līdzekli. Recepte, kas paredzēta aptuveni 50 kociņu apkopšanai: 5 kg māla, 3 kg svaigu govs mēslu, 0,5 kg saberztu olu čaumalu, 1 kg koka pelnu, 0,5 litri ūdens. Visu sajauc līdz konsistencei, ko ar otu viegli uzklāt uz koka stumbra. Lai dezinfekcijas līdzeklis kalpotu savam mērķim, koki ar to jāapstrādā 2 reizes gadā. Pirms ziemas un tūlīt pēc tās.


 

Reklāma
Reklāma

Pārskati putnu būrīšu saimniecību. Ja bojājumu maz, pielabo, bet, ja pavairāk, tad vienkāršāk ir uztaisīt jaunus. Ja būrīšu vēl nav, ir vērts tos ieviest. Viens no interesantākajiem sagatavošanās posmiem ir speciālās literatūras un pamācību studēšana, kas uz vēlāko putnu vērošanu atstās milzu iespaidu… Apdomā, vai nav vērts ar labu mājvietu savam dārzam pievilināt kādu īpašu putniņu, kas cītīgāk par citiem aplasīs kaitēkļus vai sargās savu pagalmu no citiem lidoņiem.


Sēj garšaugus un zaļumus, kam garāks veģetācijas periods, tas jādara jau mēneša sākumā. Ja gribi labu ražu, pēdējais laiks pētersīļiem, selerijām, maurlokiem un puraviem. Ja palodze brīva, iesēj arī baziliku un koriandru. Atjauno kressalātu sējumus, rukolas mini dobīti uz palodzes. Siltākās dienās uz dažām stundām iznes laukā rozmarīna un timiāna podus, lai pamazām pieradinās pie āra apstākļiem.


Plāno vasaras puķu dobes! Ja tagad iesēsi puķes dēstiem, tad vēlāk, iestādītas dobēs, tās uzziedēs agrāk nekā citiem. Tādas, piemēram, ir lauvmutītes, vasaras dālijas, samtenes, lobēlijas, petūnijas, cinnijas, puķuzirnīši, asteres. Sēj arī puķu tabaku, rudbekijas, salvijas. Agrāk iesētās puķes nu ir īstais laiks izpiķēt.


Laiks dārzeņu iesēšanai! Mēneša sākumā sēj tomātus, papriku, baklažānus dēstiem, arī sakņu selerijas un sīpolus. Martā var sēt kolrābjus, ziedkāpostus, brokoļus. Siltumnīcā sēj redīsus, salātus, dilles, spinātus. Lecektī jau mēneša sākumā, ja ir silts, var iesēt redīsus.