Fen šui gudrības: Novērtē, vai darbavieta piemērota strādāšanai un idejas, kā to uzlabot

Jebkuru darbu var paveikt ar pacietību un koncentrēšanos. Neatkarīgi no tā, kas labāk palīdz koncentrēties — zila vai oranža krāsa, mūzika vai klusums, kustība vai miera stāvoklis, galvenais mērķis ir radīt apstākļus, kas atbilst mūsu individuālajām prasībām. Lai tā būtu vieta darbam, hobijam vai sīkiem mājas pienākumiem, darba telpa jāciena un jārada tur vislabvēlīgākā atmosfēra.

Vide, kurā strādājam, ietekmē darba rezultātu.

FOTO: Shutterstock.com

Vide, kurā strādājam, ietekmē darba rezultātu.

Tests darba vietas novērtēšanai:

  • Pieskaitiet 2 punktus, ja darba telpa atrodas neērtā vai attālā viet;a.
  • Pieskaitiet 2 punktus, ja darba vietā jūs jūtaties vientuļš vai izolēts no ārpasaules.
  • Pieskaitiet 2 punktus, ja jūs strādājat telpā bez logiem.
  • Pieskaitiet 2 punktus, ja jūs jūtaties neērti cilvēku skaita dēļ, kuri strādā vienā telpā ar jums.
  • Pieskaitiet 2 punktus, ja no savas darba vietas nevarat redzēt durvis.
  • Pieskaitiet 2 punktus, ja jūsu darba vieta ir blakus virtuvei.

     
  • Pieskaitiet 1 punktu, ja virs darba vietas uzstādīts ventilators vai sildītājs.
  • Pieskaitiet 1 punktu, ja nevarat redzēt durvis, kad runājat pa tālruni.
  • Pieskaitiet 1 punktu, ja uz darba vietu gaisma krīt pār plecu.
  • Pieskaitiet 1 punktu, ja darba vieta atrodas blakus durvīm.


 
Negatīvo punktu kopējais skaits ir 18. Ideālā situācijā jums vajadzētu censties izlabot visus nelabvēlīgos apstākļus. Ja esat savākuši pusi no punktu summas, uzskatiet to par brīdinājuma signālu un nevilcinoties sāciet izdarīt pārmaiņas. Vislabākie sadzīves apstākļi jums palīdzēs gūt panākumus.

Tipiskākās problēmas un risinājumi:

Ja darba telpa atrodas neērtā vai attālā vietā... Kad es nodarbojos ar lietišķo mākslu, man reiz gadījās būt pie kāda klienta, kuram biju aizvedusi skulptūru. Laulātie ar lepnumu demonstrēja man savu māju. Kad vīrs atvēra savas «darbnīcas» durvis, es pārsteigta atklāju, ka tā ir vannas istaba. Kad telpas stūrī pamanīju mazu galdiņu, sapratu, ka viņš nejoko. Izrādījās, ka viņa izvēle bija pamatota ar garantētu iespēju palikt vienatnē. lemesis bija pamatots, bet vieta no fen šui viedokļa — vienkārši drausmīga. lekārtojums nemanot mūs ietekmē. Neiespiediet darba galdu istabas stūrī un nelieciet to pagrabā bez logiem. Darba apstākļi atspoguļosies darba kvalitātē.
 
Tas nenozīmē, ka jūs nevarat nodarboties ar radošu darbu, piemēram, garāžā. Pusnakts iedvesma mūs visbiežāk pārņem, kad atraujamies no ikdienas situācijām. Darba vieta jums der, ja jūs tajā jūtaties ērti un jums tajā ir emocionāls, garīgs un fizisks pacēlums. Lai kā izskatītos jūsu darba vieta, ja tā būs pareizi iekārtota, tā būs veselīgas un pilnvērtīgas dzīves elements.

Ja darba vietā jūs jūtaties vientuļš vai izolēts no ārpasaules. Lai gan laiku pa laikam mums nepieciešams pabūt vienatnē, mums nepatīk būt izolētiem no ārpasaules. Pareizs vienatnes un saiknes ar ārpasauli apvienojums ir līdzīgs divu garšvielu sajaukumam: ja viena garšviela nomāc otru, ēdiens ir sabojāts. Lai atdzīvinātu savu darba vietu, daži piekar pie sienas mīļotā cilvēka fotogrāfiju, citi ieslēdz klusu mūziku. Vislabākā izvēle ir gaumes lieta. Turiet savā darba kabinetā kādu priekšmetu, kas jums atgādina par citiem dzīves jaukumiem.

Ja strādājat telpā bez logiem... Bez kontaktiem ar ārpasauli mēs jūtamies kā cietumā. Cilvēki. kuri strādā birojos bez logiem, bieži izjūt nemieru un izolāciju no dzīves plūduma. Ja jūs ieskauj četras sienas, iespējams, ka darbs jums drīz vien pārstās patikt. Ja jūsu darba telpai nav logu, izmantojiet priekšmetus, kas piesaista enerģiju. Tā var būt jaukas ainavas fotogrāfija, neliela gliemežvāku kolekcija, kas savākta atvaļinājuma  laikā, vai ventilators pie griestiem. Palīdz viss, kas rada saikni ar ārpasaules dzīves enerģiju.

Ja jūs jūtaties neērti cilvēku skaita dēj, kuri strādā vienā telpā ar jums... Var jau būt, ka ļaužu bari uzpilda jūs ar darbam nepieciešamo enerģiju, taču var gadīties, ka jezga jums traucē. Lai kā arī būtu, daudziem cilvēkiem darbs lielā pulkā šķiet bezpersonisks un monotons. Aizsardzība var būt fiziska vai emocionāla. Lai novērstu personības apspiešanu, radiet citu uzmanības fokusu. Galda lampa, kas apgaismo darba vietu, skaņas necaurlaidīgs aizslietnis vai vāzīte ar ziediem palīdzēs pārvarēt stresu, strādājot kopējā telpā. Reiz man nācās strādāt kopā ar kādu sievieti, kura nēsāja cepuri ar platām malām. Cepures malas aizsedza acis un kalpoja kā lielisks aizsargekrāns. Atrodiet savu paņēmienu, lai ierobežotu savu teritoriju, lai cik eksotisks tas arī šķistu.
 
Ja no savas darba vietas nevarat redzēt durvis... Nevienam nepatīk, ka viņu pārsteidz negaidot, bet tieši tā mēdz notikt, ja kāds ienāk telpā pa durvīm, kas atrodas jums aiz muguras. Visvienkāršākais un efektīvākais paņēmiens šīs problēmas risināšanai, ja neskaita mēbeļu pārkārtošanu, ir spogulis, kurā redzamas ieejas durvis. Ja strādājat ar datoru, piestipriniet pie monitora mazu kabatas spoguliti. Tas nav nekas grūts — un jūs varēsiet redzēt durvis, nepagriežot galvu.
 
Ja jūsu darba vieta ir blakus virtuvei...  Mūsu nemierīgajā dzīvē ēdiens bieži kļūst par zālēm pret jebkurām kaitēm un novērš mūs no problēmas risināšanas. Ja darba vieta atrodas blakus virtuvei, jums var sakrāties daudz neatrisinātu problēmu, lieko svaru ieskaitot.
Ja nevarat pārvietot darba vietu tālāk no virtuves, izveidojiet barjeru, kas pasargās jūs no virtuves skaņām un smaržām un domām par ēšanu. Pie kopējās sienas piekariet skaņu aizturošu paklāju, iededziet aromātisko sveci vai piepildiet telpu ar ziedu aromātu, kas nomāks pārējās smaržas. Attēls ar jūsu iecienītās sporta spēles epizodi vai pludmales ainu var uzvedināt jūs uz domām par veselīgu dzīvesveidu. lk reiz, kad man kārojas aiziet uz virtuvi, es atminos seno teicienu: ja tev šķiet, ka gribi ēst, vairumā gadījumu tev tikai gribas dzert. Tādēļ man vienmēr pie rokas ir pudele ar minerālūdeni.

 

Ja virs jūsu darba vietas uzstādīts ventilators vai sildītājs... Gaisa plūsma no apsildes sistēmas iemidzina un notrulina sajūtas gluži ka dūnu sega aukstā ziemas naktī. No otras puses vēss gaiss no kondicioniera karstā vasaras dienā liek mums sarauties kā iztraucētam bruņurupucim.
Abos gadījumos darba efektivitāte samazinās. Ja nav iespējams pārvietot darba vietu tātak no apsildes vai atvēsināšanas ierīcēm, pakariet pie griestiem šalli, lietussargu vai kādu citu priekšmetu, kas novirzīs gaisa plūsmu citā virziena.
 

Ja jūs nevarat redzēt durvis, kad runājat pa telefonu ...Vecās kinofilmās bieži redzams triks ar noklausīšanos, kad viens cilvēks runa pa tālruni un nemana, ka otrs pie durvīm klausās. Pat tādos gadījumos, kad jums nav ko slēpt, nevienam nav patīkami, kad noklausas viņa privātās
sarunas. Lai varētu netraucēti nodarboties ar savām lietām, novērsiet liekus traucēkļus.
Ja nav iespējams tieši redzēt durvis, uzstādiet spoguli, kurā redzēsiet to atspulgu. Ja pa logu paveras brīnišķīgs skats un jums patīk to vērot, runājot pa tālruni, pakariet pie durvīm zvaniņu vai kādu citu pret gaisa plūsmu jutīgu priekšmetu. Tie vēstīs jums par apmeklētāju ierašanos.
 

Reklāma
Reklāma

Ja uz jūsu darba vietu gaisma krīt jums pār plecu...Lai koncentrētos darbam, iespēju robežās jālikvidē visi faktori, kas novērš uzmanību. Jūsu darbu nedrīkstētu traucēt ēna. Jebkurš nejēdzīgs traucēklis pazemina darba efektivitāti. Ja spuldze pāri plecam apgaismo jūsu labo roku, uz galda virsmas kritīs ēna. Savukārt, ja gaisma kritīs no otras puses, galds tiks apgaismots vienmērīgi. Ēnas traucē mums koncentrēties. Novietojiet gaismas avotu tieši virs galvas vai no tās rokas puses, ar kuru jūs nestrādājat.

 

Ja jūsu darba vieta atrodas blakus durvīm... Par vissliktāko restorānā tiek uzskatīta vieta blakus izejai. Nevienam nepatīk sēdēt pie durvīm - vai tās būtu durvis uz virtuvi vai atpūtas telpu. Ja jūsu darba vieta ierīkota blakus durvīm, garām ejošie cilvēki jums traucēs strādāt.
Ja nevēlaties, lai jūsu ģimenes locekļi jūs traucētu, savu mājas darba vietu ierīkojiet tālāk no istabas durvīm. Ja darba vietu nevar pārvietot, uz galda novietojiet masīvu, košu priekšmetu vai skanošu mehānismu. Tad jūs pamanīs katrs, kurš ies garām.
 

 

No grāmatas Fen Šui: 150 padomi. Kā radīt harmoniju savās mājās un birojā" (Nensilī Vaidra)