Laiks sapņiem par ideālo dārzu! Dārza darbu kalendārs janvārim

Kamēr ārā ir pelēks, auksts un dārzs dus ziemas miegā, tā saimnieks var pasapņot, ko sēs un stādīs, kad sāksies sezona. Laika līdz trauksmainajam pavasarim palicis pavisam maz, tāpēc nevilcienies ar sēklu šķirošanu un sējamā materiāla gādāšanu. Interesants sēklas neparastiem augiem var paspēt pasūtīt arī interneta tīmekļa veikalos, piemēram, ebay.com.

Visneiedomājamākos augus var izaudzēt no ebay.com pirktām sēklām. Pirms sūtīšanas izlasi, vai tie der mūsu klimatiskajiem apstākļiem

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Visneiedomājamākos augus var izaudzēt no ebay.com pirktām sēklām. Pirms sūtīšanas izlasi, vai tie der mūsu klimatiskajiem apstākļiem

 

Rūpējies par dārzu istabā

Ja laukā laiks ir auksts un sniegains, vairāk laika var veltīt telpaugiem, kam janvāris ir viens no grūtākajiem gada mēnešiem. Gaismas joprojām ir maz, apkures sezona rit pilnā sparā, tāpēc daudzās mājās, sevišķi tajās, kurās ir centrālā apkure, gaiss ir sauss. Lai augiem būtu vieglāk elpot, ieteicams mitrināt gaisu visā istabā, ne tikai aprasināt pašu augu. Regulāri jāpārbauda, vai nav uzmetušies kaitēkļi, un lapas pēc iespējas jānoslauka ar mitru lupatiņu.

 

Pārbaudi dārzu laukā

Ja dārzs atrodas meža vai pļavu tuvumā, ik pa laikam pārbaudi, vai meža zvēriem nav uzspīdējusi laime un žogā nav uzradies kāds caurums. Jāpārliecinās, vai augu un citu kociņu stumbri ir pietiekami nodrošināti pret zaķu un citu grauzēju zobiem. Ja dārzs atrodas ielas malā, regulāri jāseko līdzi, lai cītīgie sētnieki neuzkaisītu dzīvžogam vai kādam citam stādījumam sāli.


Pasargā kokus un krūmus no sniega kupenām

Ja snieg bieži un daudz, tad jāvēro, cik liela sniega kārta krajas uz zariem, un sniegs jānopurina.  Pārāk smaga sniega sega ne tikai nolauž zarus, bet arī sabojā daudzu krūmu un skujeņu formu.
 

Izrevidē pagrabu un citas labumu glabātuves!

Reklāma
Reklāma

Pārlasi ābolus kastēs un bojātos met laukā. Tāpat izrevidē biešu, burkānu, kāļu, puravu un citu dārzeņu glabātuves. Ja tos uzglabā kastēs vai spaiņos ar smiltīm, pārliecinies, vai smiltis nav kļuvušas pārāk mitras un nepūdē dārzeņus. Pārskati arī sīpolus un ķiploku rezerves virtuvē, vai kāds nemanāmi nav sācis bojāties. Ja sīpols  izdzinis pirmos asnus, nemet prom, bet iestādi puķupodā vai ieliec burciņā ar ūdenii, lai aug loki.


Nodarbojies ar sapņošanu un plānošanu!

Sapņot par savu ideālo dārzu nekad nav par vēlu, bet visvairāk laika tam var atlicināt janvārī, kad dārza darbu vismazāk. Ja sapņa aprises ir skaidras, tad var sākt sēt un stādīt. Ir īstais laiks pārlasīt savas dārzkopja piezīmes, pētīt žurnālus un speciālo literatūru, meklēt ierosmes internetā.

 

Iekop pirmo jaunā gada garšaugu dārziņu!

Uz palodzes, kur ir gaišāks, var sākt audzēt kressalātus, baziliku,  pētersīļus, selerijas, sipenes. Nelielā balkona kastītē, ko šoreiz novieto nevis ārpusē, bet loga iekšpusē, var droši iestādīt veselu sīpolu dārziņu svaigiem lokiem. Ar pāris sīpoliem, iemērktiem ūdens glāzē, pietiek vienai ēdienreizei, bet balkona kasītē var iestādīt veselu sīpolu dārziņu un nodrošināt ģimeni ar vitamīniem ilgākam laikam.
 

Padomā par puķu dobi agrā pavasarī!

Ja šāda dobe ir padomā, tad janvāra beigās jau var sēt stādiem puķes, kas ilgi dīgst. Der pamēģināt iesēt kādu pelargoniju vai begoniju, kas ilgi dīgst un pie reizes pārskatīt sēklu krājumus. Varbūt kādām puķu sēklām beidzies derīguma termiņš, bet vēl kādas šogad negribēsies audzēt. Tā  var uzdāvināt kaimiņiem vai draugiem, kuriem arī patīk rosīties pa dārzu.

 

Informācija no žurnāla "100 labi padomi"