Dārza darbi decembrī! Vēl ir ko darīt dārzā un mājās

Saskaņo darbus ar laika apstākļiem. Decembrī darbi laukā ir visnotaļ atkarīgi no sniega segas un gaisa temperatūras. Ja sega nav,  jāraugās, lai neizsaltu neizturīgāko krūmu u. c. augu saknes. Savukārt, ja sniega daudz, tas jānopurina no zariem, lai tie nenolūztu. 

Daba guļ, bet augus jāturpina pieskatīt

FOTO: Shutterstock.com

Daba guļ, bet augus jāturpina pieskatīt


Sargā augļu dārzu. Ja rudenī iegādātie jaunie augļu kociņi un ogulāji ir tikai pierakti, tad aukstā laikā tie jāpiesedz.  Ja ziema ir sniegiem bagāta, ap augļu koku stumbriem ik pa laikam piemīda sniega segu, lai grauzēji neveido alas. Ja dārzā mēdz viesoties arī meža dzīvnieki, piemēram, zaķi un stirnas, augļu koku stumbrus apsien ar skujainiem zariem . Sevišķi tas nepieciešams jaunajiem kociņiem, lai meža zvēri viņus neapgrauztu. 
 

Sakārto siltumnīcu. Siltumnīca - gan apkurināma, gan neapkurināma, parasti ir vieta, kur aizceļo pēdējie sala neizturīgie puķu ceri un dārzeņi. Tad, kad ari tie ir novākti un savākti, zemi uzrok un tajā iestrādā gan mēslus, gan kūdru un, ja nepieciešams, arī pelnus. 
 

Kastes un podus, kam aukstums nekaitē, iztīra un saliek glītās kaudzēs. 
 

Pārbaudi krājumus pagrabā un pieliekamajā. Ir laiks regulāri pārbaudīt, kā glabājas kartupeļi, burkāni, bietes un citu dārzeņu ziemas krājumi.  Bojātie jāizlasa un jāaizmet prom. Der pārbaudīt, vai arī kastēs, kurās salikti, piemēram, āboli, nav iemeties pelējums. Tādā gadījumā jāņem jauna kaste. Jānovērtē. vai smilts, kurās glabājas, piemēram, burkāni, nav ne par slapju, ne par sausu. 
 

Reklāma
Reklāma

Kop un lolo istabas augus. Tiem tagad jānodrošina vislabākie apstākļi, lai lapas būtu spirgtas un bet ziedi - veseli un skaisti. Ja dienas tumšas un gaismas par rnaz pat palodzes, der padomāt par papildus apgaismojumu. Ja telpa ir siltas un sausas, iespējams, ka augs regulāri jārasina, taču tas atkarīgs no katra konkrētā auga. Jāraugās, lai uz lapām nekrātos putekļi, bet uz augsnes neveidotos pelējums. (Appelējusi zeme puķu podā – ko darīt?)  Svarīgi! Regulāri jāparbauda, vai nav uzradušies nejauki kaitēkļi. 
 

Veido zaļo dārzu uz palodzes. Lat gan tumsa vēl valda pār gaismu, mazu zaļumu dārziņu uz palodzes var izveidot jebkurā latkā. Kressalātus uz mitras vates kārtiņas var sēt jebkurā laikā un pēc dažām dienām būs izdīguši veselīgi zaļumi. Maziem dīgstiņiem der arī baziliks, bietes, pētersīļi, jo nav jāgaida, līdz tie paaugsies un izstīdzēs. Ēšanai pietiek arī ar pavisam maziem dīgstiem. 

 

No žurnāla "100 labi padomi"