Suns sakož bērnu – vai saimnieka vaina?

Bērnu slimnīcas neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta dati liecina, ka gadā pēc palīdzības vēršas vairāk nekā 1000  suņu, kaķu, žurku un citu mājdzīvnieku sakosti un nopietni saskrāpēti  bērni. 2011. gadā tie bija 1031 bērni, 2012.gadā – 857, bet 2013.gadā – 1125 bērni. 

Bērnus līdz trīs gadu vecumam dzīvnieki sakož galvā vai augšējās augšējās ekstremitātēs, savukārt pusaudžiem tiek skartas apakšējās ekstremitātes.

FOTO: Shutterstock.com

Bērnus līdz trīs gadu vecumam dzīvnieki sakož galvā vai augšējās augšējās ekstremitātēs, savukārt pusaudžiem tiek skartas apakšējās ekstremitātes.

Rakstu sēriju "Bērns un mājdzīvnieks" atbalsta www.royalcanin.lv.

 

Visbiežāk bērnus sakož pašu vai paziņu mākdzīvnieki, tātad - nebūt ne sveši suņi un kaķi. Turklāt zēnus mājdzīvnieki traumē 1,3 reizes biežāk nekā meitenes. Visriskantākais vecums ir no 10 līdz 12 gadiem.

Bērnus līdz trīs gadu vecumam dzīvnieki sakož galvā vai augšējās augšējās ekstremitātēs, savukārt pusaudžiem tiek skartas apakšējās ekstremitātes.

 

Vai drīkstam vainot suni? 

Mammamuntetiem.lv konsultēja Latvijas kinoloģiskās federācijas prezidente Vija Klučniece un kinoloģe Karīna Grigore. „Nē, tā viennozīmīgi ir saimnieka vaina. Bērns nav nosargāts un suns nav mācīts. Protams, situācija ir jāizanalizē. Ja bērns ir darījis pāri sunim, pēc atgriešanās no  slimnīcas vai ārsta apmeklējuma ir jāsāk audzināt gan bērns, gan suns.  Ja bērns atkal darīs pāri, suns  atkal kodīs. Ja suns nav audzināts, lai nerastos konflikti nākotnē, labāk viņu nepaturēt ģimenē. Vēl viens variants – iemācīt bērnam ļoti lielu respektu pret suni,” skaidro Vija Klučniece.

Mazulim sasniedzot vecumu, kad  pasaule tiek izzināta ar rokām, jāsāk nopietnāk mācīt attiecības ar suni. Bērns var satvert suņa purnu, kas ir jūtīgs, iebakstīt acī, pieturoties paraut suņa ausi vai asti. Ja dzīvniekam sāp, viņa atbildes reakcija ir kost. Ir gan atsevišķi suņi, kas ir līdzsvaroti un saprot, ka nedrīkst reaģēt uz bērna kustībām. Šie dzīvnieki parasti strādā kanisterapijā. Tomēr vairums nav tik gudri un pacietīgi, tāpēc bērnu līdz 7-8 gadu vecumam nedrīkst atstāt vienu pašu ar suni! ” skaidro Klučniece. 

Bērnu līdz 7- 8 gadu vecumam nedrīkst atstāt vienu pašu ar suni!

Vairums suņu saimnieku pieļauj kļūdu, glorificējot savu suni un uzskatot, ka tas ir pacietīgs un nekož. Tomēr jāapzinās, ka arī mierīga suņa pacietības kauss kādā brīdī var būt pilns. „Mēs nevaram teikt, ka suns ir agresīvs, gadījumā, ja bērns ir uzkritis virsū gulošam sunim! Tā ir situāciju, kuru nevaram paredzēt. Jāatceras, ka pilnīgi jebkurš suns ir  dzīvnieks ar saviem instinktiem un vajadzībām. Tāpēc saimnieks nekad nevar būt pilnīgi pārliecināts, ka viņa suns nekad neuzbruks. Situācijas var būt dažādas -sāpes, bailes. Sunim ir jārīkojas uzbrukot vai mūkot. Ja viņam nav, kur mukt, tad kodīs jebkurš suns,” stāsta kinoloģe K.Grigore. 

 

Ievēro!

• Lai sunim nav šoks, ja viņu kāds rausta aiz auss vai aiz astes, jau tad,  kad bērniņš vēl nav sācis rāpot, ir jāsāk pieradināt suns pie bērniņa kustībām  un aprisēm. 

• Ja bērniņš ar visu spēku ieķēries sunim ausī vai astē, tad vecāku instinkts liek bērnu raut prom no suņa. Tā nevajag darīt! „Šādā  situācijā vislabāk ir ātri, bet ļoti mierīgi pieiet klāt, paņemt bērniņu pie sevis, paglaudīt suni, parādot, ka nekas traks nav noticis. Galvenais ir  novērst bērna un suņa uzmanību un necelt paniku!” iesaka K. Grigore. 

• Rādot zobus suns brīdina, ka viņam šī situācija ir nepatīkama. Apmācīts suns mēģinās to rādīt aizejot. „Ja suns rāda bērnam zobus, mēs pieejam klāt un ātri paņemam bērniņu. Bez panikas un bez suņa glaudīšanas. Ja suns rāda zobus, tas  nozīmē, ka mēs nekādā gadījumā nedrīkstam atstāt viņu ar bērnu divatā. 

Reklāma
Reklāma

• Suņa rīcība notiek uz asociāciju pamata, tāpēc kinoloģe iesaka ar kārumu palīdzību  pieradināt suni pie tā, ka viņš tiek raustīts aiz astes un ausīm. Bērnam jābūt  blakus, lai suns saprot, ka tas ir normāli. Nevajag raustīt suni līdz  sāpēm, tomēr jāpieradina, ka viņam var pieskarties gan pieaugušie, bet bērns.

• Lai nerastos konflikta situācijas, jāliek mazajam saprast, ka tad, kad suns iet prom, tas nozīmē, ka viņš vairs nevēlas spēlēties un viņam nevajag uzmākties. Tāpat bērns nedrīkst iet gulēt blakus sunim, vai aiztikt dzīvnieku, kamēr suns guļ. Par barošanu vai bļodas aiztikšanu, kamēr suns ēd, vispār nevar būt ne runas!

• Nekādā gadījumā bērnu nedrīkst baidīt  ar suni. Ja bērnam rodas bailes no sauņa, sāk izdalīties adrenalīns. Dzīvnieks to saož. „Tie, kas ir audzināti iebiedēšanu, ļoti bieži tiek arī sakosti, jo dzīvnieks jūt "Aha! Tas ir vājāks, tas no manis baidās!”. Bet viņam jāparāda, ka es - cilvēks, esmu galvenais. Ir jāmāca un jāstāsta, ka visi suņi ir vienādi pēc izskati, bet visi nav vienādi pēc rakstura.” skaidro Klučniece.

 

Rakstu sēriju "Bērns un mājdzīvnieks" atbalsta www.royalcanin.lv.

 

Autore: Kristīne Danne, speciāli Mammmamuntetiem.lv

 


REKLĀMA

 

JA SUNIM DODAT MITRO BARĪBU, NEAIZMIRSTIET PAR DZĪVNIEKA VESELĪBU!

Royal Canin 40 gados uzkrātā pieredze ir ļāvusi apgūt jaunu jomu – radīt veselīgu barību dzīvniekiem. Izejvielu kvalitāte, precīzi izvēlētas, ļoti viegli sagremojamas uzturvielas – tas viss tiek ņemts vērā, lai iegūtu izcili kvalitatīvu barību. Royal Canin veselīgā mitrā barība ar piecu jaunu produktu klāstu ir pilnībā piemērota visiem suņiem, kam tiek dota Royal Canin sausā barība.

Citāda tekstūra, tas pats ieguvums...100 % veselīga barība!