Kā vasaras smaržu saglabāt pēc iespējas ilgāk?

Gluži neticami, ka drīz būs rudens, un vasaras smarža kaut kur pazudīs. Kā šo neatkārtojamo smaržu saglabāt ilgāk?

Kaltētas ziedlapiņas ne tikai radīs mājoklī burvīgu aromātu, bet arī izskatīsies dekoratīvi.

FOTO: Shutterstock.com

Kaltētas ziedlapiņas ne tikai radīs mājoklī burvīgu aromātu, bet arī izskatīsies dekoratīvi.

Savāc un sakaltē dažādus aromātiskus augus, sajauc tos ar aromātiskām garšvielām un veido tā sauktos smaržu podus. Tādi ir nopērkami mājas lietu veikalos un nemaksā lēti, taču tu to visu vari paveikt pati: atrast sev patīkamo mājas aromātu, turklāt no sava dārza.

 

Receptes:

1. 1 litru kaltētu rožlapu, 250 ml rozmarīna, citrontimiāna un lavandas ziedu jaukuma, smalki sarīvēta 1 citrona un 1 apelsīna miziņas sajauc un atstāj uz diennakti. Pēc tam augu jaukumam pievieno 2 tējkarotes viegli saspaidītu krustnagliņu, 1 tējkaroti piestā sagrūstas virces, ēdamkaroti maltas īrisa saknes un saber cieši noslēgtā traukā. Ziemā, lai aromatizētu telpu, nelielās porcijās tur dekoratīvā traukā vai saber nelielos auduma maisiņos un ievieto skapī.

 

Reklāma
Reklāma

2. Viena sauja piparmētru, divas saujas kliņģerīšu, viena sauja vai nu timiāna, vai nu salvijas, vai majorāna, 10 plānas ripas kaltēta apelsīna, 6 kanēļa standziņas, daži nelieli čili, 4 muskatrieksti, 1 tējkarote piparmētras ēteriskās eļļas, 1 ēdamkarote apelsīnu ēteriskās eļļas, 1 ēdamkarote apelsīnu ēteriskās eļļas. Visu sajauc (neizmanto koka vai plastikāta trauku – sasūksies un smaržos vēl ilgi!), pievieno 1 ēdamkaroti kaltētas, sasmalcinātas īrisa saknes, ievieto plastmasas maisiņā, labi samaisi un ļauj, lai tas pāris nedēļas nostāvas. Pildi maisiņos un turi skapī vai traukā telpas aromatizēšanai. 

 

 

Avots: žurnāls "100 labi padomi", 2011/7