Lai remonts nekaitē mājas gaisam un veselībai + 3 mīti par remontpreču nekaitīgumu

Klāt remontēšanas sezona. Kā parādīja Baltijas Vides foruma veiktais gaisa tests Latvijas bērnistabās - ar ko māju remontēsi, to pēc tam arī elposi. Ja vēlies atrast mājokļa gaisam un mājiniekiem nekaitīgākas remontpreces, tad ielāgo šos septiņus marķējumus. 

Nepaļaujies uz ražotāju pašpasludināto „zaļumu”. Bieži tas ir tikai mārketinga triks, kam nav nekāda sakara ar preces dabiskumu.

FOTO: Agnis Šmits

Nepaļaujies uz ražotāju pašpasludināto „zaļumu”. Bieži tas ir tikai mārketinga triks, kam nav nekāda sakara ar preces dabiskumu.

Ekomarķējumi Ziemeļvalstu gulbis, Zilais eņģelis, Ekopuķīte 

Kas tie ir: Tie ir oficiāli ekomarķējumi, kas garantē gan izstrādājuma kvalitāti, gan mazāku ķimikāliju daudzumu tajos. Piemēram, no ekomarķētām iekštelpu krāsām būs vismaz uz pusi mazāk kaitīgo izgarojumu. Lai produkts iegūtu ekomarķējumu, tam jāatbilst daudziem kritērijiem, pierādot to ar laboratorijas pārbaužu rezultātiem un kvalitātes sertifikātiem.

Zaļais aplis ar putna siluetu ir Ziemeļvalstu gulbis. Šo ekomarķējumu izstrādājusi Ziemeļvalstu ministru padome, un tas ir viens no atpazīstamākajiem Eiropā. Ziemeļvalstu gulbis var būt uz krāsām, lakām, grīdas segumiem, mēbelēm, dažādiem celtniecības blokiem u.c. 

 

Ekopuķīte ir oficiālais Eiropas Savienības ekomarķējums. Uz to var pretendēt atbilstošas krāsas, lakas, koka un tekstila grīdas segumi, kā arī koka mēbeles. 

Visbeidzot Zilais eņģelis ir Vācijas ekomarķējums. Pašlaik tas aptver 125 produktu grupas, t.sk., tapetes, kokskaidu plāksnes, siltināšanas materiālus, grīdas segumus, iekštelpu krāsas u.c.

Latvijā veikalos redzēts ekomarķēts lamināts, piekaramie griesti, iekšdarbu krāsas, gruntskrāsas.

 

 

Tekstīliju marķējums OEKO-TEX® Standard 100

Kas tas ir: Tā ir Šveicē izveidota neatkarīga testēšanas un sertificēšanas sistēma tekstilizstrādājumiem, t.sk., mājas tekstilam (aizkari, gultas veļa, dvieļi utt.). Marķējumam ir augstas prasības attiecībā uz veselībai kaitīgajām ķimikālijām produktos. Turklāt tiek ņemts vērā tas, kam izstrādājums paredzēts, piemēram, spilveniem ir stingrākas prasības nekā aizkariem. Lai iegūtu marķējumu, izstrādājuma paraugus testē laboratorijā. 

 

 

Marķējums Émissions dans l'air intérieur

Kas tas ir: Šis ir obligāts dažādu remontpreču, piemēram, grīdas segumu, sienu un griestu apdares materiālu marķējums Francijā. Tas parāda, kādas vielas un cik daudz izgaro no konkrētā izstrādājuma. A+ nozīmē - precei ir pavisam nelieli izgarojumi un mājas gaisam tā ir draudzīgāka, savukārt C brīdina par nopietnāku ķimikāliju devu. 

Latvijā atrodamas šādi marķētas tapetes, lamināts.

 

 

Reklāma
Reklāma

Celtniecības materiālu emisiju klasifikācija

Kas tas ir: Arī šī Somijas klasifikācija (M1, M2, M3) palīdzēs atrast celtniecības preces, no kurām gaisā nonāk mazāk kaitīgo vielu. Plānojot remontu, jālūko pēc M1 emisiju klases produktiem. 

Latvijā nopērkama šādi marķēta akmens vate, krāsas un lakas.

 

 

Paklāju marķējums GUT

Kas tas ir: Uz šo marķējumu var pretendēt paklāji, kuros nav aizliegtās ķimikālijas un kuri gaisā neizdala kvantumu visādu kaitīgu vielu. Marķējumu piešķir Vācijā dibināta videi draudzīgu paklāju ražotāju asociācija GUT, kas apvieno vairākus desmitus Eiropas ražotāju. Tātad, ja meklē no ķimikālijām tīrāku paklāju, būs jāraugās uz tiem, kas ražoti ES. 

 

 

3 mīti par remontpreču nekaitīgumu 

1. Ražots Latvijā – tātad nekaitīgs

Diemžēl tas, ka krāsa vai grīdas segums tapis pie mums, negarantē to, ka tajā nav kaitīgas vielas. 

2. Pasmirdēs un pāries

Atsevišķas kaitīgās vielas, piemēram, formaldehīds no izstrādājuma var izdalīties pat 5 gadus.

3. Drošas ir visas preces, uz kurām uzrakstīts eko, bio u.tml. 

Nepaļaujies uz ražotāju pašpasludināto „zaļumu”. Bieži tas ir tikai mārketinga triks, kam nav nekāda sakara ar preces dabiskumu. 

 

 

Raksts publicēts sadarbībā ar Baltijas Vides forumu

www.padomapirmsperc.lv